Close button

Швеція захотіла в НАТО

Швеція захотіла в НАТО

Парламент Швеції закликав уряд офіційно оголосити про те, що країна повинна відкрити для себе можливість потенційного вступу в НАТО, повідомляє Европейская правда.

Як пише "Європейська правда", відповідне рішення було прийнято більшістю депутатів парламенту.

"Швеції потрібно, як Фінляндії, затвердити, що вона - за те, щоб мати "опцію вступу в НАТО" для посилення своєї безпеки й співробітництва у сфері безпеки ... Риксдагу закликав уряд зробити цей крок шляхом оголошення. "Опція вступу в НАТО" означає, що Швеція допускає можливість розглядати членство в Альянсі та повинна пильно стежити за змінами в міжнародній ситуації з безпекою", - йдеться в повідомленні на сайті парламенту.

Парламент підтримав заклик 204 голосами проти 145. Голосування відбулося ще минулого тижня, але подія не отримала широкого розголосу ні у шведських, ні в іноземних ЗМІ.

Як зазначає Politico, нинішній уряд меншості соціал-демократів і "зелених", а також їх союзники з Лівої партії рішуче проти, відзначаючи, що в ситуації, коли світ знову поляризується, Швеції краще залишатися нейтральною.

З іншого боку, чотири правоцентристські партії - Помірна партія, ліберали, Центристська партія і християнські демократи - вважають, що Швеції потрібні гарантії безпеки, які може надати членство в Альянсі. У голосуванні за заклик їх підтримали праві Шведські демократи, які раніше теж були проти.

Відкриття так званої "опції вступу в НАТО" не є чітким наміром приєднатися до Альянсу - Фінляндія зайняла таку позицію в 1995 році, але досі не є членом НАТО. Водночас це розглядалося б як перший крок до членства.

Міністр закордонних справ Анн Лінде розкритикувала результати голосування і назвала їх "значною негативною подією для безпеки Швеції".

На думку аналітика Шведського інституту міжнародних справ Калле Хокассона, після цього кроку парламенту варто очікувати активних дебатів про потенційне членство Швеції в Альянсі.

Швеція офіційно зберігає військовий нейтралітет більше 200 років.

Потенційний вступ Швеції в НАТО змінило б баланс сил в Балтійському морі, де крім офіційно нейтральних Швеції і Фінляндії мають вплив НАТО - Данія, Німеччина, Польща і країни Балтії - з одного боку, і Росія з іншого боку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics