Close button

Зеленський допомагає Медведчуку заробляти на будівництві доріг

Зеленський допомагає Медведчуку заробляти на будівництві доріг

Через високий попит в Україні в нинішньому році інколи був найдорожчий бітум в Європі. У квітні український бітум коштував дорожче бензину і дизпалива, що провалилися разом зі світовою ціною на нафту, повідомляє Деловая столица.

Навесні ціна на білоруський бітум для України стала максимальною в Європі, і тільки ближче до літа стабілізувалася, свідчить "Консалтингова група А-95".

Бітум з Ростова

15 грудня відновили постачання в Україну бітуму з Російської Федерації. Попередні півтора року постачання з цієї країни не було через заборону, яка була введена російською стороною у квітні 2019 р. Проте 13 жовтня уряд РФ зняв обмеження на такі поставки - тепер вони можливі за спеціальними дозволами Мінекономрозвитку.

Перший вантаж - 252 т бітуму в залізничних цистернах - після скасування заборони прибув 11 грудня зі станції Несветай (Ростовська обл.), Яка обслуговує "Новошахтинський завод нафтопродуктів", на станцію Дніпро-Вантажний (Дніпропетровська обл.). При цьому РЖД для відвантажень українським компаніям в грудні погодила 504 т бітуму.

Це зовсім невелика кількість. Примітно тут інше: це продукція "Новошахтинського заводу нафтопродуктів", який в травні нинішнього року розпочав виробництво дорожнього бітуму марок 60/90 і 70/100 після трирічної перерви. А власник російського заводу - Оксана Марченко, дружина народного депутата від ОТЗЖ Віктора ММедведчук і кума Путіна.

Більш того, "Новошахтинський завод нафтопродуктів" - одне з чільних підприємств Ростовської області, воно увійшло до рейтингу "200 найбільших приватних компаній Росії-2020" журналу Forbes, причому в першу сотню, на 78-е місце.

Потужність підприємства оцінюється в 5 млн т нафти в рік, причому продукцію з "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" поставляють у США - хоча на Медведчука ще в 2014 р. були накладені американські санкції. "Новошахтинський завод нафтопродуктів" взагалі не виробляє автомобільного бензину: його основна продукція - важкі нафтопродукти (бітум, мазут, суднове і пічне паливо), дизпаливо, а також прямогонний бензин. Але він підключений до системи нафтопроводів "Транснафти", а у 2015-му завод отримав в РФ власну сировинну базу - велике Гавріковске родовище в ХМАО з запасами 40 млн т.

Це ж завод підозрювали у постачанні нафтопродуктів для потреб "ДНР / ЛНР".

Чи буде попит на бітум з РФ?

Виходить, першим дозвіл на постачання бітуму в Україні від уряду РФ отримав саме Медведчук. А значить - і можливість добре заробити на "Великому будівництві" доріг в нашій країні. Відомо, що російська компанія "Лукойл" також планувала поставляти в Україну бітум зі своїх Волгоградського і Нижегородського НПЗ. Однак про ці відвантаження поки нічого не відомо.

"Щодо постачання бітуму з РФ думки дуже різні. Росіяни скасували ембарго на постачання, але внесли бітум в список товарів, які повинні отримувати дозвіл в Мінекономіки. Вийшло так, що вони пізно дали цей дозвіл, бітумний сезон (період активного будівництва доріг) вже був під кінець. Тому ніхто особливо нічого у Росії не встиг купити. Завезли декілька цистерн з бітумом, і все, - сказав директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн. - і я не думаю, що там в перспективі будуть якісь - то великі обсяги. В Україні є досить великий скепсис по відношенню до постачань з РФ, оскільки, по-перше, продовжує діяти 10% мито з нашого боку. По-друге, сам цей кульбіт з ембарго дуже сильно підкосив довіру до російського джерела. Тепер все побоюються зав'язуватися на РФ, тому що це може повторитися, а сюрпризів ніхто не хоче ".

З іншого боку, експерт визнає, що в наступному році може скластися ситуація, сприятлива для належного дружині Медведчука заводу. За його даними, на наступний рік в "Укравтодорі" прогнозують, що якщо отримають додаткове фінансування, то їм буде потрібно 1,8 млн т бітуму.

"У такому випадку нам без постачання з російського ринку вже не обійтися. І білоруські постачальники, і наші" Укртатнафта "вже позначили межі, - говорить Куюн. -" Укртатнафта "збільшить виробництво з 300 тис. т до 400 тис. т, і це буде межа. Білоруси можуть додатково дати 100-150 тис. т, але не більше. Так, везуть ще танкерами з Іспанії, з інших країн, але він дорогий, дорожче (нехай ненабагато) білоруського й українського. Хоча багато хто воліє саме "танкерний" бітум, щоб не зв'язуватися з залізницею і сховищами бітуму ".

Дуже вигідний бізнес

На минулому нещодавно семінарі "Бітум: технології та постачання" були озвучені такі цифри: на будівництво доріг в Україні за 11 місяців пішло 1 млн 116 тис. т бітуму. Це стало абсолютним рекордом за всі роки незалежності. З цієї кількості внутрішнє виробництво склало 310 тис. т, решта - імпорт. У Білорусі купили торік 329 тис. т, в 2020-му (за 11 місяців) - 540 тис. т.

На ринку України у 2019 році на білоруський бітум довелося 50% поставок, на український - 35%, решта заповнили постачальники з інших країн.

Постачання бітуму - дуже вигідний бізнес, оскільки обсяги дорожнього будівництва в Україні різко зросли. На минулому нещодавно заході "Мережа: форум дорожньої галузі" заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк з посиланням на "Укравтодор" озвучила такі дані: в 2020 році було відремонтовано 3926,3 км доріг державного значення на загальну суму 81 млрд грн, а за підсумками року передбачається вийти на цифру 4,2 тис. км доріг. Для порівняння: у 2019-му було збудовано та відремонтовано 2,4 тис. км доріг.

Через високий попит в Україні в нинішньому році інколи був найдорожчий бітум в Європі. У квітні український бітум коштував дорожче бензину і дизпалива, що провалилився разом зі світовою ціною на нафту. Навесні ціна на білоруський бітум для України стала максимальною в Європі, і тільки ближче до літа стабілізувалася, свідчить "Консалтингова група А-95".

Правда, до кінця року бітум трохи подешевшав. Як повідомив на брифінгу виконавчий директор ініціативи з прозорості CoST Ukraine Святослав Абрамов з посиланням на дані публічного модуля аналітики Prozorro, середня вартість 1 км нового будівництва у 2020 р. станом на жовтень до 10 місяців 2019 року становила 90,22 млн грн (- 14,3%), реконструкції - 36,06 млн грн (-44,7%), капітального ремонту - 25,18 млн грн (+ 4%).

Ціни на матеріали на 1 км дороги наступні:

  • бітум 60/90 (станом на жовтень-2020) подешевшав на 12% - до 13,9 тис. грн
  • емульсія бітумна впала в ціні на 8%, до 14,7 тис. грн
  • емульсія бітумна модифікована подешевшала на 2%, до 17 тис. грн
  • асфальтобетонна суміш подешевшала на 1%, до 2,6 тис. грн
  • щебенево-мастикових асфальтобетонна суміш в ціні не змінилася і склала 3,4 тис. грн.

Виходить, бітум, що коштував навесні дуже дорого, в середньому за рік подешевшав стосовно середніх показників минулого року. Хоча і залишився дуже дорогим за європейськими мірками.

Однак, попит на бітум дуже великий через різкий зріст обсягів дорожніх робіт. Тобто постачальники бітуму в Україні заробляють не стільки на високій ціні на цей матеріал, скільки на великих обсягах постачання. Доходить до заторів на митних переходах, а в портах України розвантажуються танкери з бітумом з Греції та Іспанії - немислима в минулому ситуація.

Виходить, зараз Віктор Медведчук обкатує схеми постачання, можливо, розраховуючи в дорожньо-будівельний сезон 2021 р. добре заробити, постачаючи для ініційованої Володимиром Зеленським "Великого будівництва" бітум зі свого російського заводу. Дійсно, яка різниця, звідки бітум ...

Дмитро Прокопенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics