Close button

Ядерні відходи: в Україні завершують будівництво могильника

Ядерні відходи: в Україні завершують будівництво могильника

У Чорнобильській зоні відчуження завершується будівництво першого пускового комплексу централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомила прес-служба Офісу президента у вівторок, 22 грудня, повідомляє Вести.

"Символічно, що сьогодні, в День енергетика, завершується будівництво першого пускового комплексу централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні відчуження", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі додали, що українські атомні електростанції виробляють більше половини обсягу електроенергії в країні, але для стабільної роботи атомна генерація вимагала вітчизняного сховища для відпрацьованого ядерного палива. Україна досі платить Росії 150-200 млн доларів щорічно за зберігання відпрацьованого ядерного палива з-за затягування будівництва власного сховища.

Після завершення будівництва в цей могильник будуть привозити високотоксичні відходи з електростанцій.

В ОП відзначили, що вводяться сучасні безпечні технології поводження з ядерним паливом. Це дозволить країні економити сотні мільйонів доларів на рік.

Як повідомлялося, Україна буде співпрацювати з Корейським інститутом досліджень атомної енергії (KAERI) по дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів. Відповідну угоду вже підписано.

Новини

Популярні теми форуму

analytics