Close button

Чому Вітренка призначили в авральному порядку

Чому Вітренка призначили в авральному порядку

17 грудня Верховна Рада не підтримала Вітренко на посаду віцепрем'єр-міністра - міністра енергетики. Він набрав 186 голосів, при цьому "за" були тільки 153 "слуг". Провалу передувало рішення профільного комітету, який забракував кандидатуру Вітренко, і попри це спікер парламенту Дмитро Разумков поставив питання на голосування, що стало причиною для гучного скандалу, повідомляє Depo.ua.

Після провалу голова "зеленої" фракції Давид Арахамія не виключив, що до цього призначення можуть повернутися в січні. А за джерелами з ОП, президент Зеленський був вкрай незадоволений тим, що його фракція відмовилася підтримувати Вітренко.

Не минуло й тижня після фактично протестного голосування в Раді, як колишнього топменеджера "Нафтогазу", якого пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, призначили заступником міністра енергетики, поклавши на нього обов'язки міністра. Цьому передували два звільнення: заяви написали перша заступник міністра енергетики Ольга Буславець і заступник Андрія Єрмака в президентському Офісі Юлія Ковалів. Першу пов'язують з групою Ріната Ахметова, друга є членом наглядової ради "Нафтогазу". У ЗМІ її також відносять до орбіти донецького олігарха.

Після того як Вітренко не пустили в Кабмін через передній вхід, але він зайшов з тилу, експерти заговорили про можливу війну Коломойського з Ахметовим за вплив на енергетику. Адже виглядає так, що Ріната Леонідовича відсунули заради інтересів Ігоря Валерійовича. Також експерти прогнозують бойові дії ще на одному фронті: запущений конфлікт між Вітренко і головою правління НАК "Нафтогаз України" ризикує увійти в нову, більш агресивну стадію. Навіть попри світову новопризначеного енергетичного чиновника з "Нафтогазом", результатом чого стало повернення йому $4 млн. Преміальних за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі, які він відсуджував. Правда, повернули не живими грошима, а держоблігаціями. Але це теж непогано.

Втім, про можливі лінії конфліктів і протистоянь між ключовими гравцями ринку енергетики буде багато сказано і написано. Зараз же набагато цікавіше виглядає питання, чому в ОП і Кабміні так поспішали з призначенням Вітренко. Дійсно, можна було почекати місяць, зібрати голоси в Раді й внести цю кандидатуру ще раз. Однак пішли іншим шляхом, навіть не тим, яким призначали Сергія Шкарлета. Той, нагадаємо, пів року був в.о. міністра освіти, поки ВР не узаконила його в кріслі в той же день, коли провалили Вітренко. А призначення останнього нагадує історію Уляни Супрун, яка в липні 2016 року став заступником міністра охорони здоров'я, а вже з наступного місяця почала виконувати обов'язки міністра. У такому статусі вона працювала три роки.

Кажуть, Коломойський сприйняв провал парламентом Вітренко як "кидалово", і був вкрай роздратований. Цим нібито і пояснюється швидкість, з якою Кабмін призначав заступника міністра енергетики. Ігорю Валерійовичу необхідно було показати владі, що так чинити з ним не можна, а Банковій - що там "кидаловом" не займаються. Такий вийшов консенсус. Не зовсім як планувалося, без посади віцепрем'єра, під контролем якого повинні бути всі енергетичні питання, але і крісло в.о. міністра енергетики виглядає хорошою компенсацією за витрачені олігархом нервові клітини.

Чи буде домагатися Коломойський повної компенсації, тобто, ще й віцепрем'єрської посади? Не виключено. Але задоволення його апетитів буде залежати від багатьох факторів. І від розвитку можливого конфлікту по лінії Ахметов-Коломойський, і від реакції на призначення Вітренка наших західних партнерів, які постійно загострюють увагу Зеленського на неприпустимість загравань з олігархами в цілому і Коломойським, в тому числі й від того, наскільки Банкова здатна нагнути фракцію "слуг". Особливо після того, як відкинутого нею Вітренко призначили керувати енергетикою в уряді Шмигаля. Виходить, депутатами просто витерли ноги.

Ігор Петренко

Новини

Популярні теми форуму

analytics