Close button

В Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу

В Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу

Оперативний штаб МОЗ України затвердив план вакцинації населення від коронавірусної хвороби. Документ, розроблений разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ, може бути змінений в залежності від епідеміологічної ситуації в країні, повідомляє Страна.

Про це йдеться в повідомленні Центру громадського здоров'я України (ЦГЗ) від 22 грудня.

"Цей документ буде гнучким, його будуть актуалізувати в залежності від ситуації з Covid-19, оновлених даних щодо вакцини, від доступності самої вакцини проти хвороби, а успіх його реалізації безпосередньо залежить від партнерства і тісної співпраці з регіональними закладами охорони здоров'я, місцевими органами влади, лікарями й громадськістю", - заявив в. о. гендиректора ЦГЗ Ігор Кузін.

За його словами, план передбачає імунізацію не менше 50% населення України (близько 20 мільйонів осіб) від коронавірусної хвороби протягом 2021-2022 років.

"Вакцинація від Covid-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення і професійних груп ризику. Її проведення не буде заважати проведенню рутинної вакцинації відповідно до Календаря щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб", - додав глава ЦГЗ.

План буде оновлюватися кожні два тижні, щоб він відповідав реальній ситуації. Мета, цільові групи, логістичні маршрути, навчання медиків, комунікація та розгортання мобільних бригад - це базова частина документа. Вона може бути змінена тільки в разі отримання кардинально нової інформації. Етапи розробки вакцин, кваліфікаційні та реєстраційні процедури, постачання вакцин - ця частина буде оновлюватися постійно.

"Ми готові отримувати вакцину вже в першому кварталі 2021 року. Першочерговим буде вакцинація медиків, особливо тих, хто працює в стаціонарах, де надають лікування від Covid-19. Вакцинація для українців з непідконтрольної території країни також буде доступна - відповідна процедура буде затверджена окремим планом"- заявив Кузін.

На цей час план передбачає 4 етапи вакцинації населення:·

  • січень-квітень 2021 - люди з високим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто виконують критичні функції в боротьбі з пандемією Covid-19;
  • квітень-червень 2021 - люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто надають медичні послуги;
  • червень-вересень 2021 - люди з високим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто виконують функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави;
  • вересень 2021 - березень 2022 - люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто виконують функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави.

Вакцинувати населення планується на базі наявних пунктів щеплень, за допомогою мобільних бригад по імунізації, а також у тимчасових центрах вакцинації.

Новини

Популярні теми форуму

analytics