Close button

Хто стоїть за Податковим майданом

Хто стоїть за Податковим майданом

З початку безстрокових акцій протесту представників малого та середнього бізнесу України SaveФОП ми вже неодноразово висловлювалися проти даних заходів. Якщо конкретніше, то не поведінка рядових учасників протесту викликає питання, а, скоріше, дії організаторів, фінансистів і вигодонабувачів, повідомляє Klymenko Time.

Правда в тому, що акції SaveФОП використовують в своїх інтересах всі опозиційні політсили, в тому числі, полярні «ЄС» і «ОТЗЖ». Кожен ловить свою рибку в каламутній воді.

Історія з фіктивними ФОПами, яких великий бізнес не соромлячись десятками реєструє на один номер телефону, - окрема історія. Хоча, як для нардепів, які приїжджають на Майдан зробити Селфі, так і для статусних ломів, що працюють на політсили, якось не статусно і навіть нерозумно ігнорувати очевидну організацію акцій «зверху».

Зупинимося на фігурі організатора і лідера SaveФОП Сергія Доротича, чию відому біографію переповідати тут не має сенсу, а ось копнути глибше і вивчити цікаві перетину, варто.

Гніздо «Союзу»

Почнемо з того, що ГО «Союз захисту підприємців», яку очолює Доротич, зареєстрована в Києві на вулиці Ентузіастів, 7. За цією ж адресою знаходиться юридична адреса ТОВ «Оріон» Сергія Федченка - екс-помічника депутата Валентина Ничипоренко, який є першим лідером «Союзу».

В цьому ж «гнізді» зареєстровано ТОВ «Укрлото-центр Київ». Все б нічого, але ця фірма дуже співзвучна з «Укрлото-центр». Через неї веде свою діяльність BazaBet - букмекерська контора від УНЛ.

УНЛ, МСЛ і «Патріот» - лотерейні оператори. Контору УНЛ свого часу заснував гордий носій статусу консула Філіппін Валерій Коваленко. Також значився власником і Сергій Піндич, якого пов'язують з Олександром Турчиновим з орбіти Порошенка.

Саме з подачі Турчинова УНЛ змогла витіснити з ринку МСЛ, засновану ворогом ФОПовцев Данилом Гетманцева. Трохи пізніше УНЛ став монополістом на ринку. Саме відставка Гетманцева сьогодні - головна вимога мітингувальників. Треба ж, як вдало на ньому світ клином зійшовся!

Ще один цікавий момент

Свого часу журналіст Євген Куксін провів розслідування, в результаті якого стало зрозуміло, що за часів Порошенка УНЛ контролював депутат від «БПП» Олександр Третьяков. В це ж розслідування потрапила і ще одна знакова для ФОПоців фігура - Оксана Продан, яка «представляла інтереси середнього бізнесу».

Продан і Доротич давно знайомі і разом робили перший Податковий майдан ще в 2010.

Також нагадаємо, що Доротич є лідером ГО «Сила громад», яка систематично працювала в порядку денному Порошенка. А ще ця «Гошка» пов'язана з Антоном Яценком.

save-fop-dorotych-communication-diagram.

«Силу громад» Доротич створив разом з Андрієм Карпенко, який ще з 2000-х фігурував на газовому ринку України, очолюючи концерн «Укргаз». У 2007-му він продав шість облгазів компанії RosUkrEnergo Дмитра Фірташа. Можна подумати, що доріжка згорнула не туди, але немає ... СороСМІ роблять на цьому акцент, намагаючись прив'язати Доротича до «ОТЗЖ» і Льовочкіну. За нашою оцінкою це просто переведення стрілок. Доротич, як видно, іншого політичного поля ягода. Просто кожна з опозиційних сил ловить в цій воді свою рибку.

Як би там не було, а назвати Доротича рядовим підприємцем, який об'єднав знедолених ФОПів і зібрав гроші-пожертвування для їх протестів, язик точно не повертається.

Є ще питання?

Поточне посилення фіскального контролю над підприємцями в ряді випадків (зокрема, коли мова не про фіктивних ФОПах) ми теж вважаємо перебором. Але не тому, що малому бізнесу не потрібен контроль. Якщо влада взялася наводити порядок в темі податків, то наводити його треба комплексно, тобто змушувати платити не тільки МСБ, а й великий бізнес.

Правда, залишається ще дуже багато питань до поточних мітингів SaveФОП. Рухи, за нашою оцінкою, політичного, де є давно замурзані політикою і брудними контактами особи. Вони пафосно оголошують черговий Податковий майдан і закликають праворадикалів і партії приєднатися до їхніх протестів. Вони розповідають, що «на майдані були всі», хоча далеко не всі учасники протесту сьогодні поділяють ці заклики. Надто вже вони нагадують схему розкачки-2013.

Пара штрихів до портрету

Цікаво, наприклад, що Доротич рік тому приватизував емблему SaveФОП. Йому належать права на використання їх символіки. Номер заявки m201932086 від 6 грудня 2019 року. Ось така завчасна монополізація бренду протесту. Цікаво, що 3 грудня 2019, в русі стався розкол на «Рада міст» і SaveФОП Доротича. Мабуть, це і підштовхнуло його закріпити айдентику за собою. На сайті «Рада міст» Доротича прямо звинуватили в планах об'єднання «з політпартіями і іншими протестними рухами, з метою тиску більш масовими мітингами на владу».

Крім того, Доротич є членом правління Конгресу українських громад «Заради майбутнього». У неї входять інші громадські організації, профспілки підприємців і т.д. Крім Доротича, в керівниках числяться (в цілому всі партнери по різних організаціях у нього як на підбір з одного політичного табору):

  • колишній чоловік депутата від БПП Вікторії Сюмар, Віктор Таран;
  • Геннадій Новіков - колишній помічник депутата 8 скликання від БПП Олександра Бакуменко;
  • Марія Дідух - діюча помічниця депутата Миколи Кучера, який у 2014 році був у фракції БПП Порошенко, а зараз переметнувся в «Довіра»;
  • Оксана Продан і Ніна Южаніна - депутати від фракції Порошенко.

Підвищена медійність

Окремо відзначимо медійну активність Доротича. Наприклад, вражає регулярність його появи на телеканалі «НАШ». А за кількістю відео на їх YouTube можна припустити, що у нього на цьому каналі своя передача. Але повторимося, зараз кожна політсила, яка працює проти Зеленського, через своїх ломів і свої ЗМІ просуває ці протести. Так що Доротич з однаковим успіхом з'являється як на «Еспрессо ТВ» і «Прямому», так і на «112» і «NewsOne».

Перед місцевими виборами, в липні 2020 року, Доротич засвітився і на з'їзді партії «Пропозиція», де виступав на підтримку політсили, як глава «Союзу захисту підприємництва», з лого SaveФОП на футболці. Хто з підприємців делегував Доротича на з'їзд Корбана-Філатова і дав йому право говорити від їхнього імені, поки неясно. І це не єдине питання до даного персонажу.

А ще хочеться запитати протестуючих: чи є сьогодні серед них ті, хто готовий виходити без координації Доротича? Як воно, бути в ручному управлінні у такої людини?

У вихідні кількість протестуючих спала. Та й в понеділок ситуація не змінилася, тому вважаємо, що питання не пусті.

Новини

Популярні теми форуму

analytics