Close button

Китайську владу звинуватили в дезінформації про коронавіруси

Китайську владу звинуватили в дезінформації про коронавіруси

У спільному розслідуванні The New York Times і ProPublica, які отримали в розпорядження більше 3200 урядових директив і 1800 службових записок, стверджується, що китайська влада на початку 2020 року використала інтернет-тролів для применшення небезпеки коронавируса і створення враження про те, що ситуація знаходиться у них під контролем, повідомляє Попмеханика.

Управління кіберпростору КНР почало випускати директиви ще на початку січня, коли, за офіційними даними, приріст хворих становив лише кілька людей в день. Спочатку чиновники наказували використовувати тільки матеріали, затверджені і опубліковані урядом, а також відмовитися від порівнянь зі спалахом атипової пневмонії 2002 року, хоча ВООЗ вже тоді говорила про подібність цих захворювань.

На початку лютого на зустрічі вищого китайського керівництва за участю голови КНР Сі Цзіньпіна Управління кіберпростору КНР отримало завдання вплинути на світову громадську думку, а в директивах заборонялося публікувати будь-які негативні новини про вірус, «щоб не викликати паніку в суспільстві».

У заголовках новин та в коментарях потрібно уникати слів «невиліковний» або «смертельний» по відношенню до вірусу, а також не використовувати слово «ізоляція», кажучи про карантинні заходи. Новинним агентствам і коментаторам пропонувалося робити акцент на героїчні зусилля лікарів, а також підкреслювати роль комуністичної партії Китаю в боротьбі з коронавірусів.

Після лютневої смерті лікаря Лі Веньляна, який ще в грудні попереджав про небезпеку коронавируса, Управління кіберпростору КНР зіткнулося з низкою труднощів. Обурення в соцмережах намагалися придушити за допомогою заборони новинним сайтам включати новина про його смерть в розсилку, а також шляхом поступового видалення хештегов з його ім'ям.

У той же час тисячі інтернет-тролів виводили в топ обговорень інші теми, а модератори соцмереж посилили контроль за закритими групами в додатку WeChat.

За оцінками американців, інтернет-тролями в Китаї працюють сотні тисяч людей, більшість з них - держслужбовці та партійні працівники нижчої ланки, а також студенти і викладачі університетів.

За оригінальний пост в соцмережах довжиною понад 400 символів тролі отримували до 25 доларів, по 40 центів - за позначку негативного коментаря. Репост потрібного запису оцінювався в 1 цент. Для роботи з ними влади китайська влада укладали контракти з великими розробниками програмного забезпечення в рамках держзакупівель.

Новини

Популярні теми форуму

analytics