Close button

На Сонці вперше виявили "наноспалахи"

На Сонці вперше виявили "наноспалахи"

Астрономи припускали, що на Сонці можуть виникати крихітні спалахи, які нагрівають корону зірки до неймовірно високих температур. Тепер ці структури вперше вдалося спостерігати, повідомляє Попмеханика.

«Наноспалахи» - це крихітні спалахи на Сонці, розмір яких в мільярд разів менше звичайних утворень подібного роду. Астрофізик Юджин Паркер вперше передбачив їх в 1972 році, щоб вирішити одну з загадок нашої зірки - проблему коронального нагріву. Вона полягає в механізмі, завдяки якому корона нашої зірки стає такою гарячою. Ця область Сонця знаходиться далеко від ядра, але її температура буде вищою, ніж у більш глибоких шарів зірки.

Майже 50 років ця проблема корональної нагріву так і залишалася невирішеною. Було важко підтвердити будь-яку з безлічі теорій, почасти тому, що насправді ніхто ніколи не бачив наноспалахів, які в теорії могли пояснити такий нагрів. Астрофізики з Колорадського університету разом з колегами нарешті змогли відобразити ці структури.

Дослідники використовували супутник IRIS для отримання детальних зображень корони Сонця. В результаті при збільшенні знімків вчені виявили невеликі по зоряними мірками освіти шириною всього близько 100 кілометрів.

Вони були схожі на коронарні викиди маси, тільки в мільярд разів менше за розміром. Через це, можливо, раніше такі структури вченим не вдавалося спостерігати.

Але найцікавіше, що температура таких «нановибросів» виявилася на мільйон градусів вище температури навколишнього середовища. Дивним також виявилося розподіл елементів в цих струменях плазми: важчі ядра, такі як ядра кремнію, мали дуже високу швидкість - близько 100 кілометрів на секунду, - а легкі рухалися дуже повільно.

Спочатку дослідники не розуміли, чому так відбувається, адже легкі елементи повинні мати більш високу швидкість через невелику масу. Проведене авторами комп'ютерне моделювання показало, що в усьому винне магнітне перез'єднання - явище, при якому лінії магнітного поля з різних ділянок зірки сходяться разом і з'єднуються. В результаті відбувається розгін важких заряджених ядер до дуже високих швидкостей і нагрівання атмосфери Сонця.

Новини

Популярні теми форуму

analytics