Close button

Укргазвидобування заберуть у Нафтогазу: яких тарифів чекати

Укргазвидобування заберуть у Нафтогазу: яких тарифів чекати

Уряд на екстреному кадровому засіданні 21 грудня в обхід рішення Верховної Ради призначив на посаду виконуючого обов'язки міністра енергетики колишнього топ-менеджера НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, повідомляє UBR.

ЗМІ розпитали експертів щодо реалістичності виконання завдань, які чиновник встиг визначити ще до свого призначення.

Що пообіцяв Вітренко в Раді

В ході свого виступу в парламенті 17 грудня Юрій Вітренко встиг відповісти всього на два питання перед тим, як депутати не схвалили його кандидатуру на міністерський пост.

В рамках першого питання його попросили вивести на екран Ради свою електронну декларацію доходів, що Вітренко не зміг виконати з об'єктивних причин. Але після цього він знайшов відповідь на питання про плани виконання обіцянок президента Володимира Зеленського щодо зниження тарифів на газ.

Вітренко зазначив, що бачить таку можливість для оптової ціни газу в ринковій площині і трьох кроках:

  • нарощування власного видобутку:

"Коли я виступав координатором відносин між Нафтогазом і Укргазвидобуванням з 2015 по 2018 рік, за ці три роки був збільшений видобуток як власного газу, це валовий газ, так і відпуск товарного газу приблизно на мільярд куб. м.", - зазначив тепер уже новоспечений в.о. міністра.

  • ціноутворення на газ, навіть імпортного, має здійснюватися за принципом "хаб-мінус", а не "хаб-плюс":

"Для цього необхідно продовжити тиск на Газпром, щоб він перестав зловживати своїм домінуючим становищем на ринку: розблокував експорт незалежних видобувачів газу з Росії, розблокував експорт із Середньої Азії, щоб Україна могла купувати Туркменський газ, а також почав продавати газ для європейських споживачів на кордоні Україна-Росія. Це дозволить суттєво знизити ціну на газ ", - пояснив Вітренко.

  • проводити заходи з енергоефективності.

Відносно вирішення стратегічних завдань, зокрема, питань зростання імпорту вугілля зі зниженням видобутку в Україні, модернізації тепло- і атомних електростанцій - тоді ще кандидат в міністри не озвучив свою позицію, лише вказавши, що для визначення концепції розвитку уряд повинен співпрацювати з парламентом.

"Ви уявляєте народ, тому від вас важливо почути, що відповідає його інтересам. Зі свого боку я можу запропонувати професійну пропозицію, законопроекти. Але це потрібно робити разом", - звернувся Вітренко до депутатів.

"Хаб-мінус" - чи реальний план по зниженню тарифів

Зміна моделі покупки газу - не через хаб (європейську біржу), а на кордоні Україна-Росія, - мета, яка обговорюється давно, пояснив директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Справа в тому, що при продажу газу Газпромом за моделлю "хаб-плюс", ціна ресурсу формується в Європі, звідки Україна його імпортує, переплачуючи за транспортування.

Оптова ціна таким чином виходить набагато вище, ніж могла бути, якби будь-який європейський або український гравець купував паливо на кордоні Україна-Росія - на думку аналітика Concorde Capital, зниження при зміні моделі торгів виявилося б в районі $ 30-50. В результаті це позитивно позначилося б і на кінцевих цінах для споживачів.

Для цього дійсно необхідно вплинути на російські компанії, погоджується Паращій, однак додаючи, що рішення проблеми лежить не тільки в цій площині.

"Легше сказати, ніж зробити. Ті ж європейські оператори не сильно зацікавлені в тому, щоб Україна купувала газ на кордоні з Росією. Їм вигідна нинішня схема: ті ж оператори газотранспортної системи, трейдери, які диктують ціни. Тут питання набагато ширше, ніж просто змусити Газпром ", - вказав Паращій.

Вплив на Нафтогаз і "зелені" тарифи

Незважаючи на запевнення в здатності надати професійну допомогу депутатам у спільних виробленних стратегічних напрямках в енергогалузі, Вітренко така допомога знадобиться також, вважає співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Конкретних пропозицій щодо розвитку атомної, гідро- і теплової енергетики, трансформації вугільних регіонів і закриття шахт, що зараз питання номер один на порядку, в.о. міністра енергетики не висловив не через небажання співпрацювати з парламентаріями, переконаний Корольчук, а через нестачу знань і досвіду в даних сферах.

"Вітренко далекий від всіх цих питань, йому дуже багато часу знадобиться, щоб в них вникнути. Навіть в Нафтогазі він за великим рахунком займався вибірковими темами. Тому йому доведеться шукати фахівців, яких йому, ймовірно, будуть рекомендувати", - припускає Корольчук.

На думку експерта, основною точкою докладання зусиль Вітренко на посаді буде допомога Офісу президента в двох напрямках: надання впливу на Нафтогаз і стримуванні зростання тарифів на енергоносії для населення.

"Наскільки я знаю, Зеленському не подобається, що у Порошенка були свої домовленості і свій вплив на Нафтогаз, від якого Зеленський зараз фактично відрізаний. Так, в компанії президента роблять певні реверанси - як було в минулому році, коли вони знижували ціну на газ, хоча не було для цього підстав, - але він не може впливати на Нафтогаз ", - вважає Корольчук.

У цій частині Юрій Вітренко, вважає Корольчук, лобіюватиме обов'язковий висновок повного обсягу газу компанії Укргазвидобування (УГД), що входить в структуру Нафтогазу і добувної більшу частину українського блакитного палива, на вільний ринок. Раніше національну компанію звинувачували в тому, що вона пропонувала газ іншим гравцям ринку в недостатньому обсязі - про це повідомлялося раніше.

"В першу чергу, виведуть Укргазвидобування на біржу. Думаю, що Вітренко однозначно буде забирати УГД у Нафтогазу. Така помста Коболєва (у глави Нафтогазу Андрія Коболєва був конфлікт з Юрієм Вітренко, про що ЗМІ неодноразово писали, - ред.) - адже для Нафтогазу УГД це ключове питання, єдиний дохід ", - вважає співзасновник Фонду енергостратегії Корольчук.

Згідно із задумом, висновок газу УГД повинен не тільки підвищити конкуренцію, але і знизити ціни для кінцевих споживачів. Однак, як вважає Корольчук, важелів для цього у Вітренко буде небагато.

"Там реальний ринок", - пояснює Корольчук, додаючи, що аналогічного завдання буде складно досягти і щодо запланованого підйому тарифів на електроенергію.

"Тарифи повинні були переглянути ще в 2020 році, але коронавірус відклав це питання. Проте позиція міжнародних партнерів - фінальна", - помітив Корольчук.

Нагадаємо, зростання тарифів на електроенергію в 2021 році обумовлено скасуванням ПСО, покладеної на держпідприємства, які генерують атомну і гідроенергію.

Крім описаного вище, новопризначений в.о. міністра зіткнеться з необхідністю шукати джерела погашення заборгованостей перед операторами поновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Іноземні інвестори, нагадаємо, вже загрожують Україні судами в зв'язку з невиконанням нею своїх зобов'язань, прописаних в червневому меморандумі між ними і державою.

"Зелений тариф - проблема і вона буде важко вирішуватися навіть в майбутньому році. Якщо говорити про роль Вітренко в цьому питанні, то я сумніваюся, що навіть з урахуванням його інвест-банкірських можливостей, - а він дійсно в цій сфері" крутився ", у нього є зв'язки і знайомства,, - він зможе глобально вплинути на ринок ВДЕ, де присутні інтереси різних країн, і на суди, які будуть проходити (в зв'язку з неповним погашенням "зеленого" тарифу), - спрогнозував Юрій Корольчук.

Новини

Популярні теми форуму

analytics