Close button

Як вибрати корисний оселедець

Як вибрати корисний оселедець

Риба оселедець - найпоширеніший і популярний рибний вид, що належить до сімейства оселедцевих. Найчастіше мешкає в північних частинах Атлантичного і Тихого океанів. Оселедець має досить маленькі розміри. Довжина дорослих особин зазвичай не перевищує сорока сантиметрів. Така морська риба, як правило, має сріблясте черевце і синьо-сіру спинку зі сталевим відливом, повідомляє xCook.info.

Як свідчить історія, оселедець користувалася величезним попитом ще в епоху Середньовіччя. На сьогодні розрізняють понад шістдесят видів оселедця, але до найпопулярніших відносяться наступні:

  • атлантична - цей вид оселедця поширений в північній частині Атлантичного океану, особини такого різновиду, як правило, досягають тридцяти сантиметрів;
  • тихоокеанська - ця риба водиться в Тихому Океані і відрізняється від попереднього виду кількістю хребців, у даній рибній різновидності їх не більше п'ятдесяти п'яти, тоді як атлантичний оселедець може мати до п'ятдесяти семи хребців;
  • арауканская - така оселедець мешкає у водоймищах Південної Америки, а точніше, біля берегів Чилі.

Цікавим є той факт, що даний різновид риб є їжею для більших і хижих морських мешканців. Вона зазвичай з'являється в раціоні лосося, тріски і тунця.

Види обробки риби оселедця

Попри те, що оселедець часто реалізують у свіжому вигляді, нерідко цю рибу піддають різним видам обробки, в процесі яких продукт набуває нових смакових якостей і текстуру.

  • Замороження. Такому виду обробки зазвичай піддають свіжий оселедець. Її, як правило, заморожують відразу після вилову і зберігають при температурі не вище мінус тридцяти градусів протягом семи місяців.
  • Сушка. Перш ніж висушити рибу, її спочатку потрошать та солять. У сушеному вигляді оселедець користується популярністю на Філіппінах і в країнах Середземномор'я.
  • Соління. На сьогоднішній день піддають соління не менше двох відсотків улову оселедця. На виробництві рибний продукт заведено солити виключно в спеціальних дерев'яних бочках.
  • Копчення. В цьому випадку оселедець очищають від нутрощів, після чого коптять холодним або гарячим способом. Цікавим є той факт, що саме копчений оселедець високо цінується в ірландській та британській кухнях.
  • Консервація. Сьогодні дуже часто оселедець консервують в томатному соусі. У такому вигляді вона лідирує серед інших рибних консервів.
  • Маринування. Для приготування маринадної суміші для оселедця зазвичай застосовують сіль, оцет і різні спеції. Саме в такому вигляді риба часто зустрічається у продажу.
  • Ферментація. Такому виду обробки рибний продукт піддають дуже рідко. Найчастіше його використовують у Швеції.

Примітно те, що готувати рибу будь-яким з наведених вище способів можна не тільки в промислових масштабах, а й в домашніх умовах.

w6x5ttghia_big.jpg

Як вибрати?

Щоб вибрати якісний свіжий оселедець, особливу увагу потрібно приділити огляду зовнішнього вигляду. Такий продукт, як правило, може продаватися у двох видах: охолодженому і замороженому. У першому випадку є можливість перевірити пружність рибної тушки. Для цього потрібно лише натиснути на рибу пальцем. Якщо сліди від натискання швидко зникають, то оселедець свіжий.

Крім цього, рекомендується купувати великий оселедець. По-перше, він має приємні смакові якості, а по-друге, в процесі оброблення такої риби не виникне проблем, оскільки у великих особин практично немає дрібних кісток.

Віддавайте перевагу не потрушеній рибі. У такому вигляді вона завжди якісніше та смачніше. З цієї ж причини вибирайте більш угодовану і м'ясисту рибну особину.

При покупці оселедця обов'язково зверніть увагу на те, щоб на її поверхні не було сторонніх плям, а також слизу та іншого нальоту. Очі риби ні в якому разі не повинні бути покриті мутною плівкою. Це говорить про несвіжість продукту. При необхідності понюхайте оселедець. Якщо є підозрілий аромат, то від риби краще відмовитися.

Що стосується замороженого оселедця, то її рекомендується купувати в разі крайньої потреби. На такій рибі не повинна бути присутнім полій, бо це підтверджує той факт, що її неодноразово піддавали заморожуванню.

Попри те, що оселедець дуже корисна для людини, в солоному і маринованому вигляді, деяким людям її слід вживати з обережністю. При наявності шлунково-кишкових захворювань зловживання даним продуктом може спровокувати гастрит. Також оброблена риба здатна завдати шкоди організму при порушенні функцій нирок і печінки. Людям, страждаючим від набряків, теж рекомендується їсти оселедець в помірній кількості.

Оселедець - дуже смачна риба, що має досить низьку калорійність, завдяки чому може зустрічатися як у звичайному меню, так і в спортивному і дієтичному.

Новини

Популярні теми форуму

analytics