Close button

Кого потрібно вакцинувати першими - дослідження

Кого потрібно вакцинувати першими - дослідження

Американські вчені заявили, що при вакцинації від коронавируса (COVID-19) в пріоритеті повинні бути люди старше 50-ти, але молодше 60 років, повідомляє Обозреватель.

Про це йдеться в статистичному дослідженні співробітників Університету Вашингтона в Сент-Луїсі і Університету Джорджа Мейсона (США), опублікованому в medRxiv. Розрахунки робилися виходячи з того, що в найближчі два місяці буде вироблено 60 млн доз вакцини з 50% -ою ефективністю.

Згідно з висновком вчених, першими потрібно прищеплювати людей у віці 50-59 років. Другими отримати вакцину повинні люди 60-69 років. Якщо ж вони будуть перебувати на карантині, то їх місце повинні зайняти представники вікової групи 30-39 років.

Також автори дослідження вирахували, що вакцинувати співробітників швидкої допомоги і медичних сестер, рівень зараження коронавірусів серед яких перевищує 15 випадків на 100 тис. Чоловік, потрібно вже з 40 років.

Водії автобусів, шкільні вчителі і продавці в магазинах повинні отримувати вакцину з 50 років, а ось серед адміністративних співробітників і працівників фінансового сектора потрібно прищеплювати тільки тих, хто старше 60 або навіть 70 років.

Створена вченими математична модель враховує лише два фактори - вік і професію. Вони слідували логіці, що ризик летального іcхода від COVID-19 вище у людей старшого покоління, тому розумно першими прищеплювати їх.

При цьому незалежно від віку ймовірність інфікування значно вище, наприклад, у медиків, ніж у лісорубів - значить, спочатку логічніше направити на вакцинацію перших.

Мирослав Семенюк

Новини

Популярні теми форуму

analytics