Close button

Пенсіонерів і субсидіантів можуть попросити повернути допомогу

Пенсіонерів і субсидіантів можуть попросити повернути допомогу

Кабінет міністрів затвердив порядок перевірки одержувачів державних виплат. Таким чином верифікацію проводитиме Міністерство фінансів, а позбавляти допомоги в разі порушення буде Міністерство соціальної політики, повідомляє Обозреватель.

Про це повідомили на сайті Мінфіну. В першу чергу перевірки торкнуться пенсіонерів і субсидіантів. На ці дві групи припадає найбільше соціальних виплат.

Прийнятий документ надає органам, що здійснюють державні виплати, можливість перевіряти інформацію, повідомлену одержувачами державної допомоги, або рекомендувати провести додаткову перевірку таких даних.

Так органи перевірки отримають доступ до інформації на безоплатній основі на підставі укладеного договору з Мінфіном.

Як перевірятимуть одержувачів допомоги

Юрист Олександр Плахотник пояснив інформація про кожного, хто звернувся за допомогою, потрапить на спеціальну платформу.

Тут можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки по ним, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової і т.д. Крім того, платформу будуть поповнювати даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина або нерухомість, велика покупка - все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.

Відзначимо, що коли ви подаєте заяву на отримання допомоги, то підписуєте згоду на збір, обробку і використання своїх персональних даних.

Яку інформацію можуть отримати:

  • про зареєстрованих автомобілях, мотоциклах та інших транспортних засобах;
  • реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видані такі документи (тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб'єкт, що видав документ, термін дії документа), викрадених (втрачених) документів, місця проживання;
  • осіб, які порушили прикордонний режим, режим в пунктах пропуску через державний кордон України або режимні правила в контрольних пунктах в'їзду-виїзду;
  • митне оформлення ввезених на митну територію України транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
  • виписки з бюджетних рахунків для зарахування надходжень по сплаті особою штрафу за вчинення кримінального або адміністративного порушення;
  • про джерела доходів, отриманих фізичними особами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізичною особою від здійснення підприємницької або здійснення незалежної професійної діяльності.

Що буде з тими, хто порушив

Виплату можуть або просто припинити, або змусити повернути в бюджет. Все залежить від конкретного закону або постанови, згідно з яким виділяють кошти. Наприклад, незаконно отриману субсидію доведеться повернути назад.

Як повідомляв в Україні ще в минулому році прийняли спеціальний закон, який дозволив аналізувати доходи і витрати навіть тих, хто вже три роки не отримує гроші від держави.

Міністр соцполітики Марина Лазебна пояснила: перевірка покаже, які програми працюють неефективно і, можливо, їх потрібно буде переглянути.

Новини

Популярні теми форуму

analytics