Close button

Як викидати старі речі, не шкодуючи про них

Як викидати старі речі, не шкодуючи про них

Для багатьох справжня проблема - викинути старий поношений шарф, тому що він нагадує про зиму енного року. Або позбутися непотрібного светра, виправдовуючи це тим, що коли-небудь він точно стане в пригоді. А потім в кімнатах вже не залишається вільного місця, і водночас постійно чогось не вистачає, повідомляє Информатор.

Новий рік - це прекрасна можливість ввести у свій звичний графік нові корисні звички, щоб трохи змінити життя на краще. Ми дамо кілька порад з приводу того, з чого почати прибирання і що робити з речами, які чекають "особливого випадку".

Викидаючи старі речі, пам'ятайте, що звільняєте місце для нового. І чим більше непотрібного викинете, тим більше хорошого зможете придбати й замінити мотлох.

Розбийте всю квартиру або будинок на невеликі ділянки. Виділіть 10-15 хвилин і щодня в один і той же час розхламляйте різні місця. Наприклад, сьогодні перебрали шафу, завтра - комод, на післязавтра запланована кухня. Ви не втомитеся так швидко, щоб кинути справу на півдорозі. А конкретний час не дозволить вам переносити прибирання на "потім", відтягувати або знаходити інші, більш "важливі" справи, замість того щоб прибирати й викидати мотлох.

Встановіть правило щотижня ходити по будинку зі сміттєвим пакетом і викидати строго 10, 15, 20 непотрібних речей. Вибір кількості речей залежить від вас і вашого бажання. Можна більше, але точно не менше прийнятої норми.

Забирайтеся поступово. Спочатку викиньте речі, які точно більше не будете використовувати. Далі складіть то, в чому поки сумніваєтеся, на видну полицю або відкрите місце. Можливо, ці речі довгий час служили вам спогадом про щось важливе і на момент збирання ви піддалися переживанням. Протягом тижня вони будуть частіше потрапляти вам на очі, і тоді ви прийміть потрібне рішення - чи варто воно того, щоб займати місце в шафі, чи ні.

Часто буває таке, що річ ще в доброму стані, але з якихось причин ви її не носите. Не ваш фасон, стиль. Або покупка виявилася імпульсивної, а тепер викидати шкода. В такому випадку поставте собі мету - не забратися в шафі, а допомогти нужденним:

  • Одяг, книги або іграшки в хорошому стані ви завжди можете віддати в благодійний фонд, лікарні, будинки сімейної форми виховання та інтернати.
  • Одяг в поганому стані можна запропонувати як дрантя притулкам для тварин, ветклінікам й зооволонтерам. Благородна місія стане додатковою мотивацією.
  • Або, як варіант, - продати речі в інтернеті.

Акцентуйте свою увагу не на тому, що хочете викинути, а на тому, що хочете залишити. Це один з методів Марі Кондо, який вона описала в книзі "Магічне прибирання". Перш за все розбийте всі ваші речі на категорії: одяг, взуття, документи, книги й так далі. Визначте, що ви реально носите і використовуєте, а що лежить для невідомого випадку, якого традиційно все немає і немає.

Таким чином ви не тільки позбудетеся від зайвого, але й з'ясуйте, чого вам не вистачає. Адже може бути таке, що в гардеробі лежить 10 футболок для походу на дачу і жодної - для прогулянки в парк.

Найголовніше - бути чесним перед собою, тверезо оцінювати ситуацію і чітко розуміти, які речі вам дійсно небайдужі, а які просто займають місце.

Софія Єлагіна

Новини

Популярні теми форуму

analytics