Close button

Вбивство Шеремета Лукашенко: що тут не так

Вбивство Шеремета Лукашенко: що тут не так

Головне питання, з якого потрібно починати розмови про "плівки Шеремета", - кому вигідно зараз злити (сфабрикувати) прослушку в кабінеті голови КДБ Білорусі. Відповідь на це питання поставить багато крапок над "i", повідомляє Деловая столица.

1. Сенсаційна новина про прослуховування 2012 року, нібито зробленого в кабінеті голови держбезпеки Білорусі, і документи про місцезнаходження Шеремета в Зеленодольську стануть важливим інформаційним важелем боротьби з Лукашенком у 2021 році. І Шеремет, як поки це виглядає, - хороша "приманка" для західних ЗМІ (диктатор убиває журналіста). Отже, перше, що потрібно зрозуміти, - це злив інформації не по Шеремету, а проти Лукашенка. І саме з цієї точки зору треба його розглядати.

2. Найважливіші питання, які потрібно задати зараз, - це питання про те, хто міг робити цей запис і чому він злитий саме зараз.

На перше питання відповіді може бути три: росіяни, китайці або якась потужна натовська розвідка. Китайцям точно не треба завдавати удару по Лукашенко і тому навряд чи їм вигідно було кудись зливати цю інформацію. Натовці - теоретично можливо. Правда, поки неясно, чи буде другий хід. Адже поки ця одноходівка навряд чи завдасть удар по Лукашенко. Росіянам зараз може бути вигідна ця історія, адже вони намагаються прискорити зміни в Конституцію і намагаються зробити все від себе залежне, щоб уже в цьому році Лукашенко пішов у відставку, а замість нього прийшов хтось повністю підконтрольний їм.

Тим часом варто відзначити прямі аналогії цього зливу з плівками Мельниченка, де найяскравішим епізодом була історія про вбивство Гонгадзе (орли Кравченка й аналогічний підрозділ в КДБ Білорусі). Підсумовуючи: запис і слив могли зробити або росіяни (що зараз виглядає більш ймовірно), або ж якась натовська розвідка.

3. Чому слив стався саме зараз? Останнім часом почали стихати протести й не виключено, що подібні речі можуть дати їм нове дихання. Річ у тім, що Лукашенко намагається максимально відтягнути свій відхід від влади, і згасання протестів йому якраз на руку.

4. Окремо варто зупинитися на можливості вбивства Шеремета у 2012 році на території РФ. Імовірність того, що Лукашенко міг віддати такий наказ, виглядає просто нереальною, адже це означало б, що він робить вкрай недружній жест стосовно Путіна і ставить під загрозу і без того складні відносини двох країн.

5. Чи могли білоруські спецслужби зробити цей теракт в Києві? Теоретично так. І від того, хто і як буде розкручувати цю тему, стане ясно, хто прослуховував голову КДБ Білорусі. Але чи зможе відкриття цього факту вплинути на внутрішньоукраїнську ситуацію? Поки виходить так, що немає, хоча будуть спроби качати Міністерство внутрішніх справ.

Підсумовуючи, слід зазначити, що поки важливо подивитися за другим і третім кроками цієї історії (якщо вони будуть, звичайно). Зараз же українська лінія цієї історії не є магістральною навіть в Україні.

Вадим Денисенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics