Close button

Місія працює, але транш МВФ під питанням

Місія працює, але транш МВФ під питанням

Місія МВФ продовжить роботу в он-лайн режимі після різдвяних свят, повідомляє Українські Новини.

В уряді сподіваються, що перегляд програми пройде гладко і чекають черговий транш в $ 1,4 млрд уже в березні. Але підстав для такого оптимізму не видно. Головні питання, через які з серпня Україна не може отримати кредитні кошти, до сих пір не вирішені. Якщо проблему з НАБУ не вдасться залагодити до завершення роботи місії МВФ, то це може стати передумовою для продовження кредитування, як в минулому році прийняття "Антіколомойского" закону стало умовою для відкриття діючої зараз програми.

Місія Міжнародного валютного фонду 21-23 грудня провела перший раунд переговорів з владою України щодо перегляду програми Stand by, затвердженої в червні минулого року.

З COVID-19 робота проходила в форматі онлайн конференції. Після трьох днів сторони взяли паузу на період свят, щоб продовжити переговори вже в січні, тому ніяких офіційних заяв з боку МВФ на цьому етапі не було.

"Не варто чекати ніяких оголошень про закінчення місії зараз або пов'язувати відсутність комунікації з якимись проблемами", - написав на своїй сторінці в Facebook заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован.

Ніяких проблем в роботі місії дійсно не виникло. Експерти фонду провели ряд переговорів, зокрема з урядом і податковою адміністрацією. "В цілому переговори пройшли нормально", - заявив один з чиновників, який в них брав участь. Ще один співрозмовник агентства зазначив, що протягом 3 днів сторони визначили перелік питань і документів для подальшого обговорення вже в січні.

Поки точну дату продовження роботи місії уточнити не вдалося. Відомо лише, що це станеться після різдвяних свят.

Зазвичай процес аналізу виконання програми експертами МВФ займає мінімум два тижні, але Рашкован не виключає, що в умовах дистанційної роботи терміни можуть і збільшитися. "В середньому місія йде повних 10-12 робочих днів. Однак, дистанційний характер місії, а також різниця в часі о 7 годині між Вашингтоном і Києвом залишає на кожен день всього 4-5 годин роботи замість 8-10 робочих годин в Києві під час звичайної місії. Тому не виключаю, що ця місія може бути трохи довше ", - зазначив він.

Таким чином, результати роботи місії можуть бути не раніше лютого.

Поки підстав очікувати, що відразу за підсумком роботи місії питання про виділення другого кредитного траншу піде на розгляд ради директорів МВФ, практично немає. Якщо умови для його виділення, прописані в меморандумі Україна практично виконала, то інші питання, які гальмують фінансування, ще не вирішені.

Міністр фінансів Сергій Марченко підтверджує наявність проблем. "Там є заходи з антикорупції, реформу судової системи, які, скажімо так, залишаються актуальними, але не залежать тільки від Мінфіну. І в Фонді наголошують на реалізації саме цих заходів", заявив Марченко в інтерв'ю.

Мова, перш за все про роботу НАБУ після рішення Конституційного суду про незаконність призначення на посаду глави антикорупційного бюро Артема Ситника. Що буде з Ситником і хто буде очолювати НАБУ так і не ясно.

Крім того, необхідно визначитися з регламентом роботи самого КС, де на розгляді є ще одне питання, рішення по якому може додати проблем.

Юрій Дощатов

Новини

Популярні теми форуму

analytics