Close button

Гривня "здалася" долару: який буде курс

Гривня "здалася" долару: який буде курс

Протягом кризового 2020 року українська валюта, стартувавши з 23,69 грн / $, знецінилася майже на 21%. Правда, в грудні тренд несподівано збився. Чому так сильно змінювався курс, і що буде з гривнею в новому році, повідомляє Деловая Столица.

На курс валют впливають безліч чинників різної сили, тому ми не будемо просто перераховувати їх всі, а сконцентрується на найважливіших, які найбільше проявилися в 2020 р і залишаться актуальними в 2021-м.

Що впливає на курс гривні

На перший погляд, все просто: попит і пропозиція на долар, євро або іншу валюту, визначають її ціну, виражену в гривні. А складність якраз в тому, що це співвідношення на валютному ринку весь час, а іноді і блискавично змінюється. І залежить від самих різних проявів ...

Скажімо, страшний песимізм щодо української економіки під час першого локдауна (привіт Dragon Capital з прогнозом курсу 30-35 грн / $) обвалив гривню майже до річного мінімуму в квітні (див. Графік 3). Але очікування на те і очікування, що дуже мінливі - і незабаром стався значний відкат долара. C іншого боку, цей песимізм, звичайно, мав певні підстави - тому ми і не побачили на табличках обмінників курси 24 або 25 грн / $.

А що ж лежить в основі курсових коливань? Це в першу чергу баланс імпорту / експорту (що визначає потребу у валюті) і рух капіталу - тут виділимо канал облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), які, зокрема, люблять купувати іноземці за тверду валюту.

Не забуваємо і про валютні перекази і «перевози» заробітчан ($ 9,6 млрд в еквіваленті за перші 10 міс. 2020 го). Сюди ж зараховуємо підлягають виплаті мільярдні зовнішні борги - з одного боку і кредити міжнародних організацій - з іншого.

Тому як українська економіка значною мірою сировинна, наш експорт (і валютна виручка від нього) змінюється в залежності від кон'юнктури світового попиту на агро- і металопродукцію, руду. До речі, зараз вони дорожчають, що підтримує гривню і підтримає в найближчому майбутньому.

Все тому, що сировинна орієнтація експорту нерозривно пов'язана з фактором сезонності, якому особливо схильна діяльність аграріїв: восени-взимку вони продають урожай, а з лютого починають розмінювати валюту під посівну (на закупівлю палива, насіння, техніки, оплату праці та рентні платежі), що грає на руку гривні.

До сезонному фактору зараховуємо і осінні закупівлі енергоносіїв за кордоном, що вже, навпаки, тисне на курс нацвалюти. Тому в першому півріччі гривня зазвичай коштує дорожче, ніж у другому (про аномалії 2019 року - нижче).

hv4ff0kp_q_big.jpg

А що стосується короткострокових коливань курсу - то на нього може істотно впливати і баланс купівлі-продажу валюти населенням. Вважається, що він багато в чому узгоджується з очікуваннями на ринку, про які згадувалося вище і «фактором свят», коли потрібно закупитися подарунками, роздрукувавши валютну кубушку.

Однак останнім майже ніколи не є визначальним для курсу (в доказ - цифри на табло обмінників не сильно змінювалися за минулий тиждень).

І ще дві причини короткострокових коливань на валютному ринку: квартальні відрахування податків компаніями, багатьом з яких доводиться для цього міняти валюту (на руку гривні) і, навпаки, державне відшкодування ПДВ експортерам в гривні (на руку долару і євро).

Причому, якщо говорити про кінець року, то держструктури зазвичай починають активніше витрачати все, що не встигли за роки це також додаткова пропозиція гривні на ринку. Звичайно, це не вичерпний перелік факторів, але ми його повернемо, щоб далі сфокусуватися на основному.

Ключові фактори

Підходимо до головного питання - що з перерахованого найбільше впливає на курс гривні і буде визначати ціну нацвалюти в 2021 г. Це, звичайно, баланс експорту / імпорту - тут пам'ятаємо про глобальну кон'юнктуру і сезонність. А також рух валютного капіталу.

Останнє сильно залежить, наприклад, від процентних ставок на розвинених ринках - чим вони нижче, тим інвестори охочіше поглядають на Україну. Ну і, природно, ці чинники завжди будуть в причинно-наслідкового зв'язку з очікуваннями на ринку - надії і страхи правлять і діловим світом.

or5pngtlu6_big.jpg

На графіку вище показані в динаміці курс гривні до долара США і загальний обсягом ОВДП у портфелі нерезидентів. В цілому чим більше інвестори виводили грошей з цінних паперів української держави, отримували гривні, обмінювали їх на долари - тим істотніше слаблено наша валюта.

Правда, був різкий «песимістичний» провал гривні в кінці квітня до 28,18 грн / $ (про що ми згадували вище). Нарешті ще один переломний момент стався в останній місяць: якщо 2 грудня гривня впала майже на «дно» року - на позначку 28,56 (слабкіше вона була тільки на початку листопада - 28,6 грн / $), то вже до середини місяця зміцнилася до 27,74 грн / $. Що сталося? Як бачимо, нерезиденти знову зацікавилися українськими ОВДП.

Тут, звичайно, не обходимо додати, що Мінфін в грудні показав феноменальну продуктивність в залученні грошей під цінні папери держави (не тільки нерезидентів) - майже на 100 млрд грн. А на початку грудня ЄС виділив Україні ще й довгострокова позика на 600 млн євро. Все сприяло зміцненню гривні і довірі до українських монетарній владі.

Однак протягом майже всього року нацвалюта дешевшала наполегливо, хоча і плавно. Що ж тоді втримало гривню від ще більш стрімкого знецінення? Звичайно, літні транші від МВФ і Євросоюзу. Але, ймовірно, це не головне.

Подивимося, що сталося з експортом і імпортом - по обох каналах падали обсяги (див. Табл.) В наслідок коронакрізіса. Але що примітно: імпорт скоротився значно більше - це природний наслідок падіння доходів і споживчих настроїв в країні. Немає лиха без добра: вихід зовнішньої торгівлі в плюс (за підсумками 9 місяців) значно послабив потреба у валюті, а значить, і тиск на гривню.

esnwhblcyn_big.jpg

Політичний курс

Нарешті, ще раз повернемося до фактору очікувань або настроїв на ринку, який як би обволікає ринок і вбирає в себе всю наявну інформацію, що може вплинути на курс. У тому числі і політичні ризики.

Так, влітку відбулася знакова подія - зміна майже всього керівництва Національного банку України, яке на чолі з Яковом Смолієм публічно відстоювала так звану незалежність цієї інституції, хоча насправді разом з Мінфіном проводило узгоджену політику по залученню грошей іноземців під ОВДП (за 2019 р їх портфель розпух майже з нуля до $ 4 млрд у еквіваленті - ось чому курс гривні так аномально злітає в другому півріччі-2019, як видно на графіку 2) і прагнуло виконувати вимоги МВФ.

Йдучи, Смолій заявив, що на нього чинили тиск, а провладні політики в той час неодноразово закликали «включити друкарський верстат», тобто випустити в обіг більше гривень (на розвиток економіки і покриття дефіциту бюджету). Тоді на ризики різкої зміни політики НБУ деякі експерти допустили падіння гривні мало не до 40 грн / $.

Але ні, нічого такого не сталося (точніше, гривня «друкується» під рефінансування банків, перепадає і бюджету - але це інша історія), новий глава НБУ Кирило Шевченко також погодився з вимогами МВФ, а курс очікувано і плавно знижувався майже до кінця року.

Яким буде курс гривні в 2021 р

Відповідати на сакраментальне питання - скільки коштуватиме гривня - саме звичне (і невдячна) заняття фінансових оглядачів. Оскільки факторів багато - як економічних, так і політичних - передбачити розвиток подій на валютному ринку надзвичайно складно. Однак можна припустити, що Мінфін продовжить курс на запозичення - і у нього це буде виходити, адже Україна знову стає цікавою, оскільки в світі «напечатно» багато валюти і впали процентні ставки.

Значить один з факторів на руку гривні може спрацювати. Також очікуються високі ціни на основні експортні товари - спрацює і другий фактор на користь української валюти. У зв'язку з цьому деякі аналітики допускають навіть курс 26 грн / $. Не забуваємо і про прийдешньому сезоні посівної, під яку аграрії традиційно розміняють валюту.

У той же в першому кварталі ми маємо віддати близько $ 4,7 млрд за зовнішнім боргом, а далі українська економіка, за всіма прогнозами, почне виходити з кризи, посилиться попит на закордонні товари, і скупка валюти імпортерами вдарить по гривні. З огляду на основні фактори, ми вважаємо цілком можливою зміцнення національної грошової одиниці навесні до 27 грн / $, а восени ймовірно падіння курсу.

Ніхто не відміняв сировинної сезонний цикл, там знову більше виплат за зовнішнім боргом, не можна виключати і нового виходу нерезидентів з українських ОВДП. Багато чого, звичайно, буде залежати від НБУ, який може або знімати валюту з ринку або, навпаки, продавати долари зі своїх резервів (там зараз близько $ 26 млрд в еквіваленті). Втім, керівництво регулятора традиційно запевняє, що не ламає, а лише згладжує ринковий тренд, яким би він не був (хоча не варто приймати такі заяви за чисту монету).

Розподіляти - добре, фіфті-фіфті - погано

Традиційний рада фінансових аналітиків диверсифікувати кошти практично не потрібен, якщо без уточнень. По-перше, ми не сумніваємося, що читачі ділових медіа та так про це знають. А по-друге, як ділити, якщо вже диверсифікуємо? Припустимо, розглядаємо тільки грошові активи. 50 на 50 - майже завжди погана ідея, оскільки заснована не на розумних розрахунках, а на інтуїтивному бажанні в сумнівних ситуаціях ділити порівну (і, може, валютну частину «портфеля» розподіляти 50 на 50 на долари і євро і т. Д.).

Тому - ближче до практики. По-перше, не варто штурмувати обмінники, якщо взимку курс нацвалюти різко впаде без видимої суперпрічіни (такий, як оголошення війни або суверенного дефолту) - пам'ятаємо про фундаментальні фактори, які зараз в цілому грають на гривню (якраз в цей час, але в торік був сильний скачок долара, але ми не радили зливати нацвалюту - відразу після нового року, все вже могли розміняти гроші по нормальному на той момент курсом).

І по-друге, виходячи з нинішньої ситуації, якщо великі покупки плануються навесні або на початку літа, то краще залишити більшість коштів в гривні - в такому випадку вище ймовірність (але не гарантія) не прогадати. Якщо ж восени, то варто задуматися про диверсифікацію на користь валюти. Наостанок варто відзначити, що на міжнародному ринку євро зараз зміцнюється до долара і, швидше за все, ця тенденція збережеться - так що заощадження в євро виглядають хорошою альтернативою «долара».

Олексій Шевнін

Новини

Популярні теми форуму

analytics