Close button

Чому Супрун згортає діяльність в Україні і переїжджає

Чому Супрун згортає діяльність в Україні і переїжджає

У житті Уляни Супрун відбуваються певні зміни, повідомляє Страна.ua.

На початку року колишній в.о. міністра охорони здоров'я заявила, що більше не писатиме в Фейсбук, і залишила українцям прощальні напуття.

А через кілька днів з'ясувалося, що перед цим Супрун закрила три свої організації, пов'язані із захистом "активістів" і атошників. У підсумку пішли чутки про те, що Супрун залишає Україну або навіть вже покинула.

Навіщо ексміністр згортає свою активність в нашій країні?

Відхід з Фейсбука і закриття "патріотичних" організацій

1 січня Уляна Супрун раптом пообіцяла більше не вести свій аккаунт у Фейсбуці, в якому раніше вона регулярно публікувала як поради по боротьбі з різними хворобами, так і коментарі до політичних подій.

"У перший день нового року публікую на своїй Фейсбук-сторінці останній пост. І я хочу дати вам останню порада: українці непереможні. Конфліктуйте і не йдіть на компроміс зі злом.

Думайте про суспільство і країні, а не тільки про себе. Приймайте рішення так, ніби цього більше не від кого чекати. Візьміть відповідальність за все, що відбувається навколо, і не чекайте, що це зробить інший.

P.S. Якщо у тебе буде сміливість прощатися, завжди залишиться надія на зустріч", - написала Уляна Супрун.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(498

Хоч заява і прозвучала як прощання, але з натяком на повернення.

В мережі тоді відреагували на прощальний пост Супрун саркастичними коментарями.

"Рік почався добре. Гастарбайтер Уляна Супрун написала пост, що більше не буде вести свою сторінку. І прощається з Україною. А посидіти на доріжку? Такий у слов'ян звичай: перед довгою дорогою на@й, заведено посидіти", - написав політтехнолог Дмитро Раїмов.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(499

"Ми понесли передчасну втрату. Після довгих років мозгоправства і пропагандонства нас покидає одна з найяскравіших представниць майданної влади Уляна Супрун.

Ця громадянка США з'явилася в Україні в кінці 2013 року, як раз з початком перевороту.

Мало хто знає, що вона - дочка Джорджа Гаррі Юрківа - акціонера і віцепрезидента компанії "North American Controls".

Це великий підрядник Пентагону, який виробляє гідравлічні й керуючі компоненти танків M1 Abrams, БТР та інших бойових машин.

Тобто вона особисто і, головне, матеріально зацікавлена в роздмухуванні воєн по всій земній кулі. А для роздування війни потрібна пропаганда.

Самі здогадайтеся, на яку державну організацію вона, швидше за все, працювала.

І тепер, коли український переворот прийшов до закономірного фіналу, з почуттям виконаного обов'язку вона переходить на нову роботу. Швидше за все, виконувати нове завдання.

Плакати у зв'язку з її відходом ми не будемо. Але і радіти особливо теж.

Тому що вона залишила багато "личинок": прямих агентів, агентів впливу, і просто співчуваючих ідіотів", - написав журналіст "Страны" Олексій Романов.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(500

Через кілька днів Романов виявив, що в грудні Уляна Супрун разом з чоловіком закрила три належні їм громадські організації.

Це громадські організації "Захист патріотів" ("Захист патріотів"), "Пейтріот дефенс" ("Захист патріотів" по-англійськи) і "Київський культурний клуб". Причина, по якій було прийнято таке рішення, невідома.

Всі організації, серед інших завдань, займалися підтримкою ветеранів АТО і підготовкою військових медиків. Серед їх партнерів - безліч американських і прибалтійських структур.

Як видно зі скріншотів з реєстрів, рішення про закриття "Захист патріотів" було прийнято 10 грудня 2020 року.

136038454_3523200274469071_4179766871386

Організацію "Пейтріот дефенс" почали закривати 30 грудня.

%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BD%D1%81.png

І ще одна організація - "Київський культурний клуб" - почала закриватися з 3 грудня.

%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1.png

При цьому в Україні як і раніше функціонують інші проєкти Супрун. Один з них - громадська організація "Арк.юей", яка займається "ментальним і психічним здоров'ям українців".

"Ще залишається продюсерський центр "Вавилон-13", який за власний кошт держбюджету й іноземних спонсорів знімає документальні (насправді пропагандистські) фільми. Ну і так далі. Так що рано радієте. Вона ще потанцює", - написав Романов.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(501

Мочила Манту і любила Стерненко. Чим займалася Супрун після відставки

Уляна Супрун - громадянка США, яку в порушення закону зробили українським чиновником - виконувала обов'язки міністра охорони здоров'я з 2016 по 2019 роки.

Її головним звершенням стала медична реформа, яка більшістю українських пацієнтів і лікарів була сприйнята негативно.

Реформа, по суті, скорочувала масштаби надання безкоштовної медичної допомоги українцям. При Супрун встигли провести перший етап перетворень, а другий - при якому повинні були закритися окремі лікарні - пригальмували через коронавірус.

Також міністерша відома тим, що при ній до українців стали менше їздити швидкі. Паралельно вона активно піарилася і випускала "корисні поради" в Фейсбуці, закликаючи не боятися протягів і викриваючи "міфи радянської медицини".

Взагалі складалося враження, що Супрун більше громадський активіст, ніж чиновниця. Вона не приховувала свого націоналізму і негативного ставлення до тих, хто його не розділяє. А її чоловік Марко взагалі потрапив в скандал в західних ЗМІ, коли був помічений у зв'язках з ультраправими.

Після відходу Порошенко з влади Супрун намагалася залишитися в кріслі. За неї "топили" всілякі грантові активісти, і у Зеленського навіть допускали, що міняти керівництво МОЗ не будуть. Однак токсичний імідж Уляни зіграв свою роль, і від неї вирішили позбутися.

Після звільнення з Кабміну вона заявила, що хоче написати книгу про здоровий спосіб життя. І пообіцяла вести свій блог у Фейсбуці й робити пости три рази в день.

"Не журіться, і далі будуть три рази в день фейсбук-пости. Будемо займатися просвітницькою діяльністю, освітою, навчанням, тому що це одна з найважливіших речей, яка є в системі охорони здоров'я", - заявила Супрун після звільнення.

Незабаром вона заснувала благодійну організацію Arc.UA разом з режисером Володимиром Тихим ("Євромайдан", "Наші котики", "Вавилон 13") і істориком Станіславом Грещишиним (він був одним з координаторів вже закритої організації "Захист патріотів", займався медреформою).

На сайті організації йдеться, що вона займається "пропагандою культури аналізу і здорового глузду".

Колишня в.о. міністра підтримувала праворадикалів - наприклад, ексглаву "Правого сектора" в Одесі Сергія Стерненка, який зарізав людину, вона назвала його "прикладом нового українця". А його співмешканку Наталію Усатенко, що потрапила в скандал з викраденим автомобілем, зробила своєю помічницею.

Дівчина Стерненко прославилася тим, що вела стрім-трансляцію з місця смерті Івана Кузнєцова, якого зарізав радикал. Потім вона стала прессекретаркою Супрун.

Супрун приходила підтримувати Стерненко в суд і до будівлі СБУ, де йому вручали підозру у вбивстві людини.

58_main(3).jpeg

Також Уляна Супрун і Наталія Усатенко приходили підтримати колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна, якого звинуватили в корупції на 30,5 мільйона гривень.

Омелян і Супрун

Весь цей час колишня міністерша постійно критикувала нових міністрів, призначених за Зеленського. Ті й собі пояснювали свої коронавірусні провали тим, що Супрун розвалювала українську медицину три роки поспіль.

Уляна Супрун встигла спробувати себе в ролі письменниці. У грудні 2020 року вона видала книгу "Мочи манту". Головний герой і символ книги - Здоровий Сенс. Він зображений на обкладинці у вигляді мозку, що розриває кайдани.

IMG_20201221_132208(1).jpg

"Основою книги стали популярні пости з Facebook-сторінки Уляни Супрун, які доповнені актуальною інформацією, історіями про те, як вони з'явилися, і особистим досвідом автора" - йдеться на сайті книги.

У вступному слові автор детально описується, як в 1974 році 11-річна Уляна вперше приїхала в Україну, яка тоді була частиною СРСР. Причому Супрун замість літературного прикметника "радянський" чомусь використовує кальку з російської "совєцькій": "совєцька соціалістична республіка", "совєцькій Львів" і т.д.

В цілому ключовий посил вступу до книги - як було добре жити за кордоном і як погано в "совєцькой" Україні. "Совєцькій Союз, - пише Уляна Супрун, - це великий концентраційний табір для людей і правди".

Далі вона розвінчує "радянські" міфи: чи можна сидіти на холодному, чи можна заходити в лікарню без бахіл, чи потрібно уникати протягів - все те, про що Супрун вже писала у себе в Фейсбуці.

Супрун багато пише про українізацію і як важлива для неї українська ідентичність.

"Політики, які хочуть, щоб я склала руки й перестала працювати, прагнуть повернути стару корумповану систему медичної допомоги. Це ті, хто хоче і далі бачити Україну совєцкой. Ті, хто прагнуть поділити владу між собою, щоб задовольнити власні меркантильні інтереси. Тому що саме так чинить совок - поширює російський шовінізм, перетворюючи вільних людей на рабів", - пише Супрун, описуючи свою ідеологію і бачення розвитку України, якими вона розбавила медичні поради.

Водночас останні події навколо Супрун дають натяк, що ексміністерша згортає свою присутність в країні. Чи так це?

Куди йде Супрун?

Експерти вважають, що колишня міністерка дійсно могла зменшити свою активність в Україні.

В основному тому, що ефект від її діяльності в Україні, по суті, нульовий - підтримкою населення країни вона не користується, не дивлячись на бурхливу діяльність.

Глава Національної медичної палати Сергій Кравченко вважає, що "Супрун і Ко починають підчищати хвости. Ніхто не зацікавлений потрапити на кримінальну статтю, а у випадку з ГО так званих "патріотів", які пов'язані з Супрун і її чоловіком, можуть спливти цікаві факти, пов'язані з відмиванням грошей. Тому їх зараз ліквідують.

Судячи з усього, Супрун готується виїхати з України й поспішає замести сліди. Для українців її від'їзд на батьківщину (тобто в США, громадянкою яких вона є) стане справжнім подарунком. Принаймні, є шанси зберегти ті залишки системи охорони здоров'я, які не є знищені після її реформи".

А глава Асоціації психіатрів України Семен Глузман каже, що Супрун вже полетіла з України.

"За моєю інформацією, сьогодні Супрун полетіла в США. Незрозуміло - на час або "з кінцями ". Якщо врахувати її "підготовчу роботу" (в тому числі закриття пов'язаних з нею фірм), можна припустити другий варіант. Вона з'явилася в Україні не просто так. Її Порошенко "добровільно" призначив, що мені особисто підтверджував ексгенпрокурор Луценко та американські дипломати. Отже, і шукати зацікавлених в її відбуття з України потрібно в тому ж оточенні", - говорить психіатр.

Правда, джерела в Держприкордонслужбі повідомили, що Супрун з України станом на 4 січня ще не вилітала.

Керівник Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий бачить два пояснення того, що відбувається навколо Супрун.

"Перше - залучення уваги до своєї персони. Друге, більш ймовірне, - вона все ж збирається виїхати з України. А це може означати, що американські покровителі Супрун в ній розчарувалися. Фігура"реформаторки" стала занадто токсичною, перспектив у неї в нашій медицині не особливо багато", - вважає експерт.

Водночас "відгук" Супрун може означати, що скоро в Україні надішлють якогось іншого "медичного гуру", який в перспективі зможе зайняти місце Уляни на українському політичному Олімпі.

"Наші зовнішні партнери намагаються вибудовувати відносини з командою Зеленського, але їх вплив на охорону здоров'я зараз мінімальний. Хоч реформу Супрун влада й не скасовує, Степанов - це все ж явно не людина "Сороса". Тому, не виключено, що Супрун спробують замінити на якогось нового "медика з США" який більш щільно візьметься за українську медицину", - припускає Надутий.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics