Close button

General Motors ліквідував відому марку

General Motors ліквідував відому марку

31 грудня 2020 року стало останнім днем існування австралійського автовиробника Holden. Останні 72 роки компанією володів американський концерн General Motors, який і відправив її в небуття, повідомляє Car Advice.

Бренд Holden з'явився в 1856 році завдяки англійському емігрантові Джеймсу Холдену, який організував сідельний бізнес в Аделаїді. На початку 20 століття компанія зайнялася виробництвом автозапчастин та колясок для мотоциклів, а в 1918 році почала випускати автомобільні кузова, які встановлювалися на імпортовані шасі різних марок, в тому числі Chevrolet, Cadillac і Buick. З року в рік кооперація з американським концерном посилювалася, і в підсумку в 1948 році компанія перейшла під контроль американського концерну.

У другій половині минулого століття обсяги виробництва «Холдену» досягали ста тисяч машин на рік, однак до початку нового століття місцеві виробники Австралії почали поступатися позиціями імпортерам - не допомогла навіть підтримка влади у вигляді податкових преференцій для національних виробників і підвищених мит на автомобільну продукцію з інших країн. Через дорогої робочої сили, витрат на електроенергію, матеріали та логістику, собівартість виробництва автомобілів в Австралії виявилася в п'ять разів вище, ніж в країнах Південно-Східної Азії.

7b5a68bba26d1fb3c38d06be827cf22b.jpg

У 2013 році федеральний уряд вирішив, що автомобільна промисловість не стоїть тих мільярдів доларів платників податків, які вона запитує для свого порятунку. Першим здався Ford, закривши в 2016 році свій австралійський завод, а ще через рік майже одночасно припинилося виробництво на місцевих підприємствах Toyota і Holden. Наступні три роки під маркою Holden продавали копії європейських моделей Opel / Vauxhall, корейські та американські кросовери, а також рамні моделі Trailblazer і Colorado. Про плани повної ліквідації марки Holden концерн General Motors оголосив в лютому 2020 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics