Close button

Рейтинг найприбутковіших акцій зарубіжних компаній

Рейтинг найприбутковіших акцій зарубіжних компаній

Із закінченням 2020 завершилося і перше двадцятиріччя XXI століття. «РБК Інвестицій» склав рейтинг зарубіжних компаній, які показали найбільше зростання з грудня 2000-го по грудень 2020 року, повідомляє Минфин.

Що відбувалося

За цей час ринки пережили зліт доткомів, економічну кризу 2008 року, епідемії атипової пневмонії і свинячого грипу і переживають пандемію коронавірусної інфекції. З початку століття і тисячоліття активно розвивалися смартфони та планшети, соціальні мережі та електронна торгівля, з'являлися і росли нові компанії, втрачали позиції старі.

Але є компанії, які не просто благополучно пережили ці 20 років: вкладення в їх акції, зроблені 20 років тому, принесли інвесторам прибуток..

Як вважали

Претенденти в закордонні лідери відбиралися з числа 2 000 акцій, що торгуються на біржах NYSE і NASDAQ і показали найбільше зростання за останні 10 років (підхід пов'язаний з наявними технологічними можливостями обробки масивів даних). З них було відібрано 20 акцій з найбільшим зростанням котирувань за 20 років.

Кращі іноземні папери двадцятиріччя

Розвиток високих технологій знайшло відображення в топі найбільш швидкозростаючих: з 20 компаній списку - вісім або безпосередньо представляють IT-сектор (NetEase, Apple, Tyler Technologies, j2 Global, Amazon, ANSYS, Pegasystems) або не можуть без нього існувати (наприклад, сервіс онлайн -бронювання Booking Holdings).

Проте більшість акцій топ-20 - папери компаній традиційних секторів економіки. Це торгова мережа госптоварів Tractor Supply, логістична компанія Old Dominion Freight Line, виробник обладнання для ремонту автомобілів Dorman Products, виробник взуття Deckers Outdoor, виробник хірургічних роботів Intuitive Surgical, оператор казино і гоночних трас Penn National Gaming, виробники харчових добавок і продуктів USANA Health Sciences і Darling Ingredients.

А також Middleby, яка виробляє обладнання для ресторанів і харчової промисловості, пивоварна компанія Boston Beer Company і координатор платних медичних послуг HMS Holdings.

2sdf0hm9_8_big.jpg

Monster Beverage: через банкрутство в лідери прибутковості

Очолили топ акції виробника енергетичних напоїв Monster Beverage.

Компанія була заснована в Каліфорнії в 1935 році як Hansen's. Засновники компанії Хуберт Хансен і троє його синів займалися продажем соків кіностудіям. У 70-х роках онук засновника Тім Хансен розробив і запустив у виробництво газовані напої. У 1988 році компанія збанкрутувала, була придбана California CoPackers Corporation і перейменована в Hansen`s Natural Company. Сучасна назва Monster Beverage Corporation компанія носить з січня 2012 року.

20 років тому інвестори купували ще акції Hansen`s Natural, а тепер володіють паперами Monster Beverage. За 20 років акції компанії подорожчали майже в 1200 разів, з $ 0,07 до $ 88,94 (на 23 грудня 2020 року). Вартість акцій 2000 року перерахована з урахуванням додаткової емісії акцій 2012 року. Близько 20% акцій компанії належать Coca-Cola. Продукцію компанії рекламують зірки шоу-бізнесу та спорту. Наприклад, логотип компанії прикрашає гоночну машину і комбінезон семиразового чемпіона "Формули-1» Льюїса Хемілтона.

NetEase: як зробив багатшими інвесторів китайський інтернет

Другими за зростанням котирувань за 20 років стали папери китайської інтернет-компанії NetEase. Компанія була заснована в 1997 році Вільямом Діном (в китайському світі - Дін Лей). Займається виробництвом відеоігор, а також володіє поштовими сервісами і платформами електронної комерції. Відома серіями ігор Westward Journey (Fantasy Westward Journey, Westward Journey Online II, Fantasy Westward Journey II і New Westward Journey Online II), а також такими іграми, як Tianxia III, Heroes of Tang Dynasty Zero і Ghost II. За 20 років депозитарні розписки NetEase подорожчали більш ніж в 550 разів, з $ 0,17 до $ 92,58.

Apple: заробляє на нових продуктах і йде в народ

Акції технологічного гіганта Apple посідають третю сходинку нашого топу. Первинне публічне розміщення акцій виробника легендарного Apple Macintosh відбулося 12 грудня 1980 року, через чотири роки після заснування компанії.

Зростання вартості за останні 20 років багато в чому обумовлений появою нових продуктів Apple - iPhone, iPad і Apple Watch, які вчинили переворот в світі масових IT-продуктів, а їх просування тісно пов'язане з ім'ям одного з засновників Apple Стіва Джобса, який помер в 2011 році від раку.

Після IPO акції ділилися п'ять разів, щоб зробити паперу більш доступними. Останній раз дроблення акцій відбулося в серпні 2020. При розрахунках використовувалися ціни акцій з урахуванням цих дроблень. За двадцять років котирування Apple зросли майже в 490 разів (на 23 грудня 2020 року.)

З 22 грудня 2000 року по 23 грудня 2020 року індекс S & P 500 виріс на 182,5% з 1305,97 до 3690,01 пункту, а індекс NASDAQ Composite на 407,4% з 2517,02 до 12771,1 пункту.

Новини

Популярні теми форуму

analytics