Close button

Названо найбільш прозорого закупівельника року

Названо найбільш прозорого закупівельника року

За підсумками 2020 року Укроборонпром виявився серед найбільш успішних закупівельників системи Prozorro, причому відразу в декількох рейтингах. Про це повідомляє прес-служба Концерну, повідомляє Укринформ.

Так, згідно з рейтингом Державного підприємства "Прозорро", яке адмініструє саму систему Prozorro, Державний концерн "Укроборонпром" зайняв 11-е місце серед закупівельників, які найбільш заощадили на тендерах, - а саме: 657 млн гривень за минулий рік.

Згідно ж рейтингу профільного видання "Наші гроші", яке моніторить, як держава закуповує товари, роботи і послуги за гроші платників податків, Концерн зайняв 2-е місце в десятці найпрозоріших державних замовників 2020 року.

Як відзначають в Укроборонпромі, в 2020 році 83% всіх закупівель Концерну завершилися успішно, тоді як взагалі в системі Prozorro цей показник в середньому становить 69%.

Крім того, підприємства Укроборонпрому вдвічі рідше дискваліфікували учасників на торгах, ніж в середньому це робили державні замовники в системі Prozorro.

1609835129-464.jpg При цьому конкуренція на допорогових закупівель Концерну була вдвічі вище: 41% закупівель з одним учасником в Укроборонпрому проти 91% закупівель з одним учасником за системою Prozorro.

"Ми відвойовуємо втрачену колись довіру бізнесу до нас, адже добре розуміємо: чим більша кількість учасників прийде на торги - тим кращу ціну на товар або послугу ми отримаємо. Саме тому в цьому році ми створили систему розгляду скарг, щоб будь-який учасник тендера, які проводять наші підприємства, міг повідомити концерну про порушення його прав та інтересів ", - прокоментувала директор із закупівель концерну Надія Бігун.

У Укроборонпрому також відзначили, що, оскільки закупівлі, які не підпадають під дію Закону України "Про державні закупівлі", не можна оскаржити в Антимонопольному комітеті України, Концерн прийняв рішення створити власну систему оскаржень, щоб забезпечити для учасників торгів рівні умови і правила гри

Так, починаючи з лютого 2020 року, Концерн отримав 304 звернення, з яких 268 скарг і 36 інформаційних повідомлень. За результатами їх розгляду 79 скарг було задоволено. Найчастіше бізнес скаржиться на рішення замовника про акцепт найнижчого пропозиції, що, на думку скаржника, не відповідає вимогам конкурсу.

Втім, такі скарги в основному відхиляються, оскільки умовами закупівель Концерн дає право переможцю протягом 24 годин виправити помилки, якщо такі є. Цей підхід дозволяє Укроборонпрому зберегти найкращу цінову пропозицію, і не відхиляти його з формальних причин.

Підприємства Укроборонпрому добровільно перейшли на закупівлі через систему Prozorro з 1 січня 2020 року. Раніше всі закупівлі проходили на закритому майданчику - тільки зареєстровані на ньому постачальники могли взяти участь в тендерах.

Новини

Популярні теми форуму

analytics