Close button

Способи самостійно зволожити квартиру

Способи самостійно зволожити квартиру

Зайве сухе повітря впливає на самопочуття і навіть на якість обробки в будинку. Але не поспішайте бігти за зволожувачем в магазин. Правильний мікроклімат в квартирі - це обов'язкова умова гарного самопочуття мешканців і навіть кімнатних рослин в будинку. І вологість в потрібній кількості - один з пунктів сприятливого мікроклімату. Можна зволожити повітря в кімнаті самостійно, не купуючи спеціальний прилад - зволожувач, повідомляє ivd.ru.

Існує кілька способів як виміряти вологість

  • Використовувати гигрометр. Це спеціальний прилад, призначений для вимірювання вологості. Зараз у продажу є найрізноманітніші види (механічні та електронні). Якщо ви хочете користуватися ним в побутових цілях, можна купити найпростіший і дешевий варіант.
  • Експеримент зі склянкою. Народний спосіб, який працює в такий спосіб: наберіть в стакан холодної води і відправте в холодильник на 2-3 години. Вода повинна охолонути до 3-5 ºС. Потім дістаньте ємність і залиште її в кімнаті, але подалі від батареї, інакше експеримент буде нечистим. Спостерігайте. Якщо через якийсь час поверхня склянки запотіла, але висохла дуже швидко - це ознака надмірної сухості. Якщо ж конденсату занадто багато і він тече по стінках - це говорить про підвищену вогкості, з нею теж потрібно боротися. А якщо за той же часовий відрізок поверхня не висохла, але і не потекла, то рівень вологості нормальний.

Навіщо зволожувати повітря

  • Правильна вологість допоможе полегшити життя, якщо в будинку живуть алергіки. Може знизитися гострота симптомів, таких як нежить і кашель.
  • Хороший мікроклімат допоможе тим, хто страждає сухістю слизових, наприклад, в носі, особливо вранці.
  • Для молодості і здоров'я шкіри це також важливо - якщо ви постійно відчуваєте сухість рук, губ або шкіри обличчя, варто задуматися про те, як зволожити повітря будинку.
  • Оздоблення і меблі з натурального дерева вимагає якісного догляду, в який входить і підтримка оптимальної вологості. Якщо цим знехтувати, предмети точно прослужать недовго.
  • Зайва сухість сприяє появі статичного електричного. Грубо кажучи, предмети «електризується» - так ми звикли говорити, коли до одягу починають липнути волосся, а ковдру «б'ється струмом». Можна купити антистатик, але він допоможе на короткий термін. А ось зволоження навколишнього середовища - довгостроковий спосіб позбутися від неприємних відчуттів.
  • Недостатня кількість вологи несприятливо позначається на кімнатних рослинах, особливо примхливих в догляді. Листя може пожовтіти, а квітка - захворіти.
Не перезволожуйте: оптимальні показники вологості відрізняються в залежності від призначення кімнати, але в середньому варіюються від 40 до 60%. Для дитячої мінімальний поріг - 45%.

1. Сушити речі не на балконі, а в кімнатах

Той випадок, коли рекомендується «захломлювати» кімнату сушаркою. Безперечно, вона не прикрасить ваш інтер'єр, але її і не потрібно тримати на поготові постійно. Наприклад, на ніч випрані речі можна відправити сушитися не на балкон або ванну, а розмістити їх в житлових кімнатах. Якщо вам подобається кондиціонер для білизни, який ви використовуєте, то ви можете скористатися цим і заснути в кімнаті, наповненій приємним ароматом.

2. Використовувати ємності з водою як елемент декору

Ви можете розставити по квартирі чаші з водою, яка буде повільно випаровуватися і тим самим сприяти підвищенню вологості. Для цієї мети підійдуть круглі скляні чаші-акваріуми або високі прямокутні ємності. Подбайте про те, щоб ці чаші не стояли близько до використовуваних меблів (робочих столів, ліжок, диванів) і їх не можна було випадково перевернути. Також не забудьте подумати про те, щоб маленькі діти або домашні тварини не догодили в них.

У ці ємності можна додати камені, кольоровий пісок і інший вологостійкий декор. Воду потрібно міняти один раз в 2-3 місяці, щоб вона не встигала зацвітати.

Ще один елементарний спосіб - поставити вазу з квітами, наповнену водою, на підвіконня. Тільки цей варіант працює виключно в сонячні дні. Нагріваючись, вода буде випаровуватися, і незначно, але все ж поліпшить мікроклімат.

_h0gcm6wjb_big.jpg

3. Розмістити чаші з водою на батареях

Ви також можете поставити на радіатори кілька ємностей з водою. Якщо у вас є плоскі і легкі вази з кераміки, спробуйте зробити спеціальний пристрій для зволоження своїми руками, прикріпивши їх до батареї за допомогою дроту.

4. Використовувати плиту замість духовки

Духовка сушить простір навколо себе набагато сильніше, ніж плита. Взимку можна постаратися віддавати перевагу вареній їжі, готувати компоти та теплі напої, кип'ятити чай на плиті, зайнятися кип'ятінням білого одягу - все це трохи підвищить рівень вологості на кухні.

5. Завести більше кімнатних рослин

Рослини в інтер'єрі - не тільки прикраса, а й корисні помічники. Наприклад, фікус і драцена добре зволожують повітря самі по собі.

Можна збільшити кількість вологи, які вони віддають, обприскуючи кімнатні квіти. Деяким великим тропічним рослинам начебто пальм корисно влаштовувати теплий душ. Багато інших кімнатних рослин (наприклад, фіалки, фікуси, майже всі рослини з великим листям) рекомендують періодично протирати вологою ганчіркою.

6. Проводити вологе прибирання частіше

Не нехтуйте вологим прибиранням. Особливо важливо брати в руки швабру частіше, якщо у вас є килими та інші предмети інтер'єру, які добре збирають пил і поглинають вологу (до них відносяться вироби з дерева і текстиль).

7. Поставити кімнатний фонтан або акваріум

Вони не замінять собою зволожувач, але трохи підвищать вологість навколо себе.

gd840lw127_big.jpg

8. Відкрити двері у ванну

Відомо, що ванна - сама «мокра» кімната в будинку. І цим можна скористатися. Не вмикайте штучну вентиляцію під час прийому душу або пінної ванни, а після водних процедур відкрийте двері і пустіть пар в суміжні приміщення. Це швидкий спосіб зволожити повітря в квартирі без зволожувача.

9. Частіше кип'ятити чайник

Звичайно, постійно тримати чайник на плиті - не дуже економічно, особливо якщо плита - електрична. Але коли ви вирішите зробити перерву з чашкою чаю або кави, не знімайте чайник з конфорки швидко. Поставте на мінімальну потужність і дайте йому покипіти. Вихідний з носика пар допоможе усунути сухе повітря, по крайній мірі, на кухні.

10. Провітрювати

Якщо ви звикли постійно провітрювати кімнату, швидше за все, проблема сухого повітря вам не знайома. Відкрита кватирка - це добре не тільки з точки зору вологості, але і взагалі поліпшує мікроклімат. Повітря стає свіжим. Так що відкривайте вікна хоча б на кілька хвилин, але не раз в день, а частіше.

11. Обприскувати предмети обстановки

Наберіть в пульверизатор води і пройдіться по квартирі, випускаючи бризки в повітря. Можна також розпорошити воду на штори або поверхні меблів. У цього способу є істотний недолік - на предметах обстановки можуть залишитися плями і розводи. Зате по бюджетності та простоті аналогів йому точно немає.

ex3luq9m2f_big.jpg

12. Зробити зволожувач самостійно

Один з найпростіших способів виглядає так. Візьміть пластиковий пакет і виконайте в ньому якомога більше маленьких дірочок, бажано близько 20 штук. Помістіть пакет в морозильну камеру. Змочіть губку, вичавте її і покладіть всередину пакета. Почекайте якийсь час, дістаньте пакет з холодильника і покладіть в кімнату, бажано на тарілку або піднос.

Новини

Популярні теми форуму

analytics