Close button

Рейтинг паспортів: що змінила пандемія і чого чекати українцям

Рейтинг паспортів: що змінила пандемія і чого чекати українцям

Український паспорт займає 41 місце в рейтингу з можливістю безвізового відвідування 130 країн світу, однак по факту на даний момент українці через карантинні обмеження можуть вільно їздити тільки приблизно в 50 країн, повідомляє УНИАН.

Багаторічна лідерство європейських країн в рейтингу паспортів світу порушили країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону, які першими вступили на шлях відновлення від пандемії коронавірусу.

Про це свідчать опубліковані 5 січня 2020 року зазначені Індексу паспортів на I квартал від компанії Henley & Partners.

Якщо не брати до уваги фактичні обмеження на переміщення, японський паспорт третій рік продовжує утримувати першу позицію (191 країна для безвізового в'їзду) або в самоті, або разом з Сінгапуром, який в цьому році розташувався на другому місці (190). На третьому місці - Південна Корея і Німеччина (189), відзначають експерти.

«Всього рік тому ми засвідчили факт рекордної глобальної мобільності, яка продовжувала зростати. Ми були впевнені, що свобода пересування - це відмінна риса сильних паспортів.

Режим глобальної ізоляції спростував ці прогнози, а з цим приходить і розуміння того, що таке дійсно сильний паспорт в світі, охопленому пандемією », - прокоментував голова ради директорів Henley & Partners і автор індексу паспортів Кріс Келін.

Україна при цьому за рік піднялася в рейтингу на дві позиції і тепер займає 41 місце з можливістю подорожувати без візи в 130 країн світу. У період вересня по січень Україна уклала взаємну безвізову угоду з Колумбією. Однак за фактом українці через карантинні обмеження на даний момент можуть вільно їздити тільки приблизно в 50 країн.

r6svk99jtj_big.jpg

Індекс паспортів Henley & Partners на I квартал 2021 года / фото ru.henleyglobal.com

При цьому експерти Henley & Partners дали прогноз щодо позицій України в рейтингу на 2021 рік.

«Геоекономічних присутність Китаю буде розширюватися, особливо в Україні та Узбекистані. У цих умовах Україна буде задавати тренди. Вона відновить безвізовий режим для поїздок в ЄС і отримає доступ до кількох нових напрямків.

Попит на робочу силу в Центральній і Східній Європі та Німеччині буде продовжувати рости, що викличе подальше міграційний відтік з країни », - зазначив старший дослідник в Фінському інституті міжнародних відносин (Гельсінкі) Григорій Ніжніков.

Марина Григоренко

Новини

Популярні теми форуму

analytics