Close button

Чому в Україні будуть дорожчати яйця

Чому в Україні будуть дорожчати яйця

В Україні роздрібні ціни на яйця з грудня 2020 по січень 2021-го збільшилися приблизно на 2-5 грн за десяток. Подорожчання може продовжиться і протягом всього року, повідомляє Обозреватель.

За інформацією Асоціації тваринників Україна, в січні поточного року можливе незначне подорожчання, передає Агроцентр.

Експерти пояснюють, що причин подорожчання яєць кілька. Одна з них - значне зростання цін на компоненти комбікорму, а саме вони становлять левову частку собівартості у виробництві курячих яєць. Відбувається це через те, що в 2020 році урожай зернових - гірше, ніж в попередніх.

До того ж багато виробників, побоюючись, що коштів на закупівлю комбікормів їм не вистачить або виникне їх дефіцит, почали скорочувати поголів'я птиці. Станом на кінець грудня 2020 собівартість виробництва яєць становить близько двадцяти двох гривень, а до кінцевого споживача вони доходять вже за ціною від тридцяти до сорока гривень за десяток.

"На кінець грудня 2020 го собівартість виробництва яєць на підприємствах коливається в межах 22 грн / 10 шт., А кінцева ціна на полицях споживачів - від 30 грн / 10шт. Питання, як зміниться ціна в січні 2021-го? Жоден виробник не має чіткої відповіді.

Після новорічних свят попит споживачів знизиться, а ось ціна на яйця, швидше за все, збільшиться ", - прогнозує експерт по птахівництва Асоціації тваринників України і компанії AVA Group Ірина Бойко.

Олександр Литвин

Новини

Популярні теми форуму

analytics