Close button

В Україні активізували податкові перевірки для бізнесу

В Україні активізували податкові перевірки для бізнесу

Українські податківці активізували перевірки бізнесу. Почали саме напередодні Нового року і продовжують донині. Про це розповів керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Овчаров і партнери" Денис Овчаров, повідомляє УБР.

"Новорічні канікули - чудовий час для проведення обшуку. Як показує моя практика, ризик візиту правоохоронців саме в період з 30 грудня до 08 січня, а іноді - і до середини січня, значно зростає", - говорить юрист.

З чим це пов'язано

Далеко не новина, що в Україні Новий рік супроводжується купівлею подарунків для всієї родини і близьких. До святкової метушні готується і бізнес: товар закуповується у великих обсягах, склади в грудні переповнені.

Ось це ідеальний час для візиту з обшуком і вилучення товару.

В останні роки від таких "акцій" страждають дрібні продавці техніки (смартфони, планшети, ноутбуки, навушники та ін. - ходові подарунки на ринку).

"Нововведенням цього року стали і візити до великих постачальників техніки, які, за версією правоохоронців, ухиляються від сплати податків через" своїх "фізосіб-підприємців", - помітив Овчаров.

Візит, що супроводжується вилученням товарів, - величезний удар по бізнесу, каже юрист. Звичайно, товар повертається в передбаченому КПК України порядку, але повернення може зайняти два тижні, а може і затягнутися на місяці. Критичний час для товару, який повинен був розійтися на свята.

Саме тому, в надії на зговірливість обшукуваного, правоохоронці і йдуть з обшуком. "Зговірливість" буває різною: це і корупційний шлях відкупу або паювання частини товару, і активна співпраця зі слідством. Все залежить від мети візиту.

Ще одна причина збільшення обшуків - розслабленість персоналу в святкові дні. Така розслабленість дуже небезпечна для директора або власника бізнесу.

"Зайва зговірливість, відкритість перед правоохоронцем, добровільні пояснення під час обшуку - звичайна справа", - помічає адвокат.

Не варто забувати і про те, що дуже часто в свята офіси пустують, що жодним чином не перешкоджає проведенню обшуку. Керівництво може дізнатися про факт проникнення в приміщення вже під час проведення слідчої дії, що ніяк не сприяє ефективному захисту.

"Важливий момент - складність в пошуках адвоката. Хтось взагалі їде з міста, хтось не готовий виїжджати, а хтось піднімає ставку в рази", - додає Овчаров.

Що з майном

Тут варто звернутися до КПК України. Майно, вилучене під час обшуку можна розділити на дві категорії:

  • вилучене на підставі постанови суду, яким дозволено обшук. В такому випадку слідчий не звертається до суду з клопотання про арешт майна.
  • тимчасово вилучене майно. Зобов'язує слідчого звернутися до слідчого судді з клопотанням про арешт вилученого. У разі відмови майно повертається власнику.

А ось питання зі зберіганням вилученого, на думку Овчарова - один з найменш врегульоване нашому КПК України.

В юридичній площині йдеться про правила ст. 100 КПК України, яка передбачає порядок зберігання речових доказів. По факту - ніхто ні за що не відповідає.

Часто слідчий передає майно на зберігання третім особам, що ніяк не узгоджується з власником, не дотримуються правила зберігання (вологість, температурний режим та інші).

"Хтось може згадати ч. 4 ст. 100 УКП України, яка передбачає відшкодування вартості, зіпсованої або втраченої речі власнику, однак на практиці реалізація цього правила дуже складна і потребує не одного року юридичного протистояння з правоохоронною системою", - зауважив нам Денис Овчаров.

Виходячи з вищевказаного, головним завданням адвоката після обшуку є повернення майна і контроль його зберігання, якщо мова йде саме про великі партії товару, додав юрист.

Новини

Популярні теми форуму

analytics