Close button

Навіщо Кабмін екстрено зібрався на засідання

Навіщо Кабмін екстрено зібрався на засідання

На позачерговому засіданні 5 січня Кабінет міністрів вирішив допомогти грошима потерпілій від землетрусів Хорватії, а також виділив кошти на пам'ятні дати. Саме засідання цілий день було під питанням і пройшло в закритому режимі, повідомляє Вести.

Ще не вирішили бути чи не бути

З ранку 5 січня міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу про ситуацію з коронавірусу заявив: "Я думаю, сьогодні ми зробимо уточнення на засіданні уряду, щоб всім було зрозуміло".

Однак пізніше стало відомо, з посиланням на прес-секретаря головного санітарного лікаря Віктора Ляшкф, що уряд на засіданні 6 січня може перенести або скасувати локдаун.

Ближче до вечора на офіційному сайті Кабміну з'явилося повідомлення про рішення, прийняте на позачерговому засіданні. Пізніше в Telegram-каналах пройшли повідомлення і про інші рішення.

Таким чином, перше в 2021 році засідання уряду відбулося 5 січня, воно було позачерговим і без трансляції. За попередніми даними, питання про локдаун не обговорювалося.

Терміново 20 мільйонів Хорватії і ближче до НАТО

Очевидно, в терміновому порядку Кабміну довелося збиратися через транспортні засоби, пам'ятні дати та допомогу Хорватії.

Хорватії, яка постраждала від землетрусів 29 грудня 2020 року, український уряд виділив з резервного фонду держбюджету 20 мільйонів гривень гуманітарної допомоги.

Ще з зовнішньополітичних рішень 5 січня: збільшення кількості військовослужбовців для проходження служби у багатонаціональних органах військового управління за кордоном з 26 до 35 осіб. Більш серйозним стало узгодження проекту указу президента України "Про річну національну програму під егідою комісії "Україна - НАТО". По-перше, передбачається розробляти річні програми, по-друге, вдосконалити моніторинг їх виконання.

Якщо з НАТО Кабмін зближується, то з СНД - продовжує прощатися. Уряд 5 січня схвалив законопроект "Про вихід України з Угоди про співробітництво у сфері правової охорони та захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони і захисту інтелектуальної власності".

300-річчя Григорія Сковороди

Ще одне рішення 5 січня знову стосувалося спецфонду держбюджету - уряд виділив гроші, отримані як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески та власні доходи національних закладів культури - на заходи до пам'ятних дат. У переліку значаться 150-річчя з дня народження Василя Стефаника і Лесі Українки. Для святкування на державному рівні 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди Кабмін створив оргкомітет, який очолила віце-прем'єр з євроінтеграції Ольга Стефанишина, її заступником став міністр культури Олександр Ткаченко.

Нові класи легковиків

Як повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій, уряд 5 січня схвалив зміни до Класифікації і Єдиних вимог до конструкції та технічного стану експлуатованих колісних транспортних засобів (ТЗ). Зокрема, новації такі:

  • вводяться нові категорії колісних транспортних засобів для мототехніки - L1e - L7e;
  • категорії М2 та М3 діляться на класи (легкові автомобілі та автобуси).

Поправки, за словами міністра, чітко визначають, якими документами підтверджується класифікація транспортного засобу. А самі корективи не тільки відповідають останнім змінам Женевської угоди 1958 року і законодавства ЄС, а й дозволять імпортувати в Україну нові види транспортних засобів, які просто не згадуються в законодавстві. Наприклад, електромопеди.

Іншим рішенням Кабмін переглянув правила страхування в цивільній авіації, ввівши нові мінімальні суми компенсації за пошкодження багажу, вантажу або пошти, а також у зв'язку із затримкою під час перевезення пасажирів.

І про ковід

Про коронавірус було рішення. Але не по локдауну. Кабмін спростив процедуру розслідування випадків загибелі медиків від коронавіруса, що дозволить прискорити виплату страховки від держави. Наприклад, комісію створює керівник медустанови, де трудився загиблий медик, не пізніше одного робочого дня після повідомлення про смерть.

Лілія Фоменко

Новини

Популярні теми форуму

analytics