Close button

Різдво: глибокий зміст свята, традиції, заборони

Різдво: глибокий зміст свята, традиції, заборони

Скоро православні християни святкуватимуть велике свято - Різдво Христове. Але чи всі знають біблійну історію народження Спасителя? А, між іншим, традиції Різдва мають глибоке коріння і особливу символіку, повідомляє Econet.

Що необхідно робити у Святвечір, чому православні дотримуються посту і які заборони у свято Різдва - читайте в нашому матеріалі.

Що люди святкують в Різдво

Не всі люди добре знайомі зі змістом Біблії, тому упускають ключову ідею свята - народження Христа в образі людини.

Яка відмінність між Новим роком і Різдвом?

У "є сусідами" в календарі свят абсолютно різний зміст і зміст.

Новий рік - умовно прийняте людьми початок певного періоду, старт наступного календарного року. Можна сказати, що свято носить частково адміністративний характер.

Святкування Різдва дає християнам можливість пережити подію інший значущості - народження на світ Спасителя. Пришестя Христа є ключовою подією в нашій спільній історії.

Події, фундаментом яких є святкування цих двох свят, неможливо порівняти за значенням, і традиції, характерні для Нового року і Різдва, ніяк не пов'язана із за змістом і глибині. Новий рік ще з радянських часів відзначають з салатом "олів'є", шампанським на столі, концертом "Блакитний вогник" по телевізору і ялинкою (вона, до речі, перекочувала з Різдва). Традиції і символи Різдва мають глибоке коріння і смислове навантаження.

Історія народження Ісуса

Згадаймо розділ Біблії, що оповідає про появу на світ Спасителя.

За 9 місяців до появи на світло Ісуса мала місце подія, що називається "Благовіщенням Пресвятої Богородиці". Це велике церковне свято. Суть його в тому, що Архангел Гавриїл повідомляє Богородиці Благу звістку (тому й назва свята - "Благовіщення") про те, що вона незабаром стане Божою Матір'ю: "Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою, благословенна Ти між жонами".

Марія відчула збентеження від його слів, але Ангел продовжує: "... Ти народиш Сина і назвеш ім'я Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і назветься сином Всевишнього ...". Марія запитує: "Як це буде, коли мужа не знаю?" Архангел Гавриїл оповідає: "Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе ...". Ця подія знаменує початок історії пришестя Господа у світ.

Як правильно проводити Різдво: традиції й заборони

У ті роки Юдею завоювала Римська імперія і включила її до складу східних провінцій держави. Щоб поліпшити схему оподаткування податками, імператор Октавіан Август спланував організувати перепис населення східних провінцій. І все юдеї підлягають перепису за місцем їх походження.

Йосип, який заручився з Марією, і Марія були нащадками царя Давида з Віфлеєму. Нащадки Давида втратили прав на трон в VI ст. до н. е. і були звичайними юдеями. Але пророки за багато часу до народження Христа розповіли про те, що Спаситель буде з роду Давидова. Давид, великий предок Марії і Йосипа, родом з Віфлеєму. Тому Марія (бувши при надії) і Йосип повинні зробити важку подорож з Назарета (Галілея), де проживають, в чужій їм Віфлеєм. Все це через перепис і неможливість послухатися імператорського указу.

Кімнати в Вифлеємських готелях для сім'ї не знайшлося, і вони шукають притулок за міськими межами, в печері для худоби. Тут у Марії в ніч і народжується немовля. Жінка сповиває дитину й укладає в ясла (куди сиплють їжу худобі). Тварини своїм теплим диханням відігрівають немовляти. У різдвяні дні в християнських храмах співають, що ясла стали "вмістилищем невмістимого Бога". Як це можна зрозуміти необізнаній людині? Невмістимого за величчю Бога і безпорадної Дитини. У такому єднанні природи божественної та людської складається найбільша таємниця Боговтілення.

Який сенс Свята Різдва?

Таємницю Боговтілення не дано осягнути розумом людини. Але нам зрозумілі й близькі дві інші таємниці буття: таємниця народження і таємниця любові.

Найбільша радість для людини - це радість, коли з'являється на світ немовля. І події Різдва, при їх фантастичності й височини, неймовірно близькі християнам. Христос з'являється на світ в образі людини, це не абстрактний, важко збагненний Бог. Спаситель стає плоттю людини. Для того, щоб врятувати людство, необхідно було пізнати життя, подолати непростий земний шлях - від народження, через страждання, до смерті. І Господь проходить його з любові до людей.

Традиції Різдва

Піст

Святкування Різдва починається з чудесного очікування. Ключовим тут є тривалий сорокаденний піст (28.11 - 7.01). Пост готує дух і тіло до зустрічі події Різдва, він очищає душу. Як волхви йшли до Вифлеєму в очікуванні побачити Спасителя і несли дари для нього, так і всі християни, здійснюючи пост, проходять свій шлях і несуть Ісусу духовні дари. Це все напередодні свята.

Крім того, корисно утриматися від з'ясування відносин, лайки і лихослів'я. Закінчення поста знаменується святкової божественної літургії, фінальні слова якої "Христос Народжується! Дякуйте його ".

Святвечір

Наближення безпосередньо свята в тому, що 6.01. відбувається святвечір, день надзвичайно суворого посту. 6.01. не приймають їжу "до першої зірки" в честь Вифлеємської зірки, яка показала волхвам дорогу до місця Різдва Ісуса. У святвечір християни готуються до Сповіді й Причастя, готують святкову трапезу.

Вечеря 6 січня складається з 12 пісних страв. Трапеза символізує дванадцять апостолів - учнів і послідовників Ісуса.

Главою святкової трапези є кутя - пісна каша, яку готують з пшениці з маком, горіхами, сухофруктами і медом.

Кутю носять кумам. Горщик з кутею дають дітям, і вони, поклонившись, направляються в будинок до хрещених. Хрещені, зустрічаючи дітей, пригощають їх або дарують ласощі, подарунки.

Специфічною традицією Різдва є те, що в оселях ставлять ялина, що символізує вічне життя, даровану нам Христом.

Зірка, що вінчає ялина, служить нагадуванням про Вифлеємську зірку, засвітитися, коли з'явився на світ Спаситель.

У святвечір на підвіконні встановлюють свічку. Тут укладено особливий сенс. Свічка символізує душу людини, яка горить перед Богом. Свічка у вікні напередодні Різдва свідчить, що тут чекають приходу Ісуса.

Як грамотно проводити Різдво: традиції й заборони

Опівночі з 6 на 7 січня корисно відчинити вікна і двері й дозволити Різдву увійти в житло.

З ранку ходять по домівках і колядують. Народ вбирається в колоритні костюми й вітає зустрічних з Різдвом.

7.01. в храмах йдуть три богослужіння: опівночі, на світанку і вдень. Всі православні християни відвідують церкву.

Чого не слід робити на Різдво

У Різдво, природно, не можна працювати: займатися прибиранням, пранням, виносити сміття. Робити цього не варто до настання Старого Нового року 14 січня. Вважається, що в ці дні в будинку примножується, а не убуває. Тому в Різдво не дають грошей в борг.

Не потрібно сваритися з близькими, не можна ображати батьків.

Гріхом вважається ворожіння. Святочні ворожіння проводять з Святвечора по Хрещення, крім дня Різдва. Всупереч заборонам, ворожіння на Різдво практикуються (дівчата ворожать на судженого).

Різдвяні ворожіння

На Різдво часто ворожать на варениках. Суть ворожіння полягає в тому, що в начинку кладуть маленькі предмети, які символізують певні речі - кому що дістанеться, той так рік і проживе.

Пропонуємо перелік значень "сюрпризів", які можуть попастися в різдвяних вареники:

  • монета - багатство;
  • хліб - ситий, безнапасний рік;
  • кільце - швидке весілля;
  • лавровий лист - слава й успіх;
  • родзинки - подарунки;
  • капуста - сімейне щастя;
  • нитка - дорога, шлях;
  • гречка - неждане багатство;
  • морква - знайомство;
  • тісто - поповнення в сімействі;
  • кріп - богатирське здоров'я;
  • горох - сімейний затишок.

Бажаємо вам провести світле свято Різдва в колі родини або друзів, добре відпочити, стати бадьоріше і щасливіше.

Новини

Популярні теми форуму

analytics