Close button

Наскільки зросли надходження від приватизації в 2020

Наскільки зросли надходження від приватизації в 2020

Державний бюджет в 2021 році, згідно з попередніми даними, профінансований за рахунок приватизації на 2,13 млрд грн, що в 2,5 рази більше, ніж у «нековідном» 2019 році і в 10 разів більше, ніж в 2018 році, повідомив глава Фонду держмайна (ФДМ) Дмитро Сенниченко, повідомляє Капитал.

«За рік загальна ціна продажу об'єктів складе близько 3,03 млрд грн. Однак після аукціону ще знадобиться час на підписання договору (іноді це розтягується на місяць), а потім ще на оплату. Тому держбюджет-2020 встигне отримати близько 2,13 млрд грн », - сказав він.

Сенниченко уточнив, що серед найбільш успішних прикладів приватизації в минулому році - продаж столичного готелю «Дніпро» (Київ) за 1,111 млрд грн, за яку боролися 28 учасників, а також 1,26 млрд грн від 20 аукціонів з продажу активів ДП «Укрспирт» .

За його словами, в цілому ФДМ провів більше 2 тис. Відкритих аукціонів, на яких ціна в середньому росла більш ніж удвічі в порівнянні зі стартовою.

«Було кілька аукціонів із зниженням ціни там, де якісь державні об'єкти були значно переоцінені, наприклад, база відпочинку Національного банку України, але в цілому зростання ціни було дворазовим», - зазначив глава Фонду.

Серед інших досягнень 2020 році він назвав прийом в управління ФДМ в 10 разів більше підприємств, ніж за всі роки незалежності, - 435, а також погашення боргів із зарплати для 15 тис. працівників на 32 підприємствах та повернення дев'яти стратегічних підприємств під контроль держави з заміною там директорів.

«І ще продовжуємо цю роботу в судах, в боях. Ми ведемо 1935 судових справ, з яких 149 вже виграли, захистивши права держави як акціонера », - додав Сенниченко.

Він уточнив, що за рік компанії в управлінні Фонду перерахували в бюджет 248 млн грн дивідендів, а «Центренерго» вдасться вивести в прибуток замість збитків, які за підсумками 2019 року склали 2,2 млрд грн.

Як повідомлялося, початковий план надходжень від приватизації до держбюджету-2020 був скорочений з 12 млрд грн до 0,5 млрд грн при перегляді держбюджету на початку коронокрізіса в зв'язку з введенням забороною на «велику» приватизацію.

Новини

Популярні теми форуму

analytics