Close button

Жахи "тривалого ковіду": на що скаржаться ті, що вижили

Жахи "тривалого ковіду": на що скаржаться ті, що вижили

Майже половина пацієнтів з «тривалим COVID» не можуть нормально повернутися до роботи через шість місяців після позбавлення від інфекції. Жертви коронавірусу найчастіше страждають від втоми, «мозкового туману» або поганого самопочуття, повідомляє МК.ru.

Вчені стверджують, що «тривалий COVID» вражає кожу десяту людину молодше 50 років.

Згідно з новим дослідженням, майже половина пацієнтів, які страждають від «тривалого коронавірусу», не можуть повністю повернутися до роботи через шість місяців після зараження.

Жертви коронавірусного захворювання продовжують страждати від втоми, «мозкового туману» або поганого самопочуття після спроби незначних фізичних вправ.

За оцінками фахівців, «тривалий COVID» вражає кожну десяту людину у віці до 50 років, інфіковану коронавірусом. Але дослідження показали, що жінки на 50 відсотків частіше страждають стійкими симптомами, ніж чоловіки.

Дослідники з групи Patient-Led Research for Covid-19 вивчили вплив тривалого Covid, опитавши більше 3700 пацієнтів, що скаржаться на постійні симптоми. Вони виявили, що 1665 чоловік (або 45%) заявили, що у них «скорочений» графік роботи в порівнянні з тим, як було до захворювання.

А 825 осіб (22,3 відсотка) не працювали за станом здоров'я, хоча дослідники не уточнили, чи було це пов'язано з вірусом або з основним чинником, присутнім до зараження.

До 317 осіб, або вісім відсотків, заявили, що їх симптоми стали досить серйозними, щоб їх можна було госпіталізувати, а 1312 осіб, або 35 відсотків, заявили, що звернулися до відділення невідкладної допомоги через симптоми.

Медики попереджають, що хворим COVID-19 слід викликати швидку допомогу, якщо їх симптоми погіршуються або тривають більше семи днів. Сильна задишка, кашель з кров'ю, посиніння губ особи, відчуття липкості і холоду, важке пробудження, почуття замішання і часте невідвідування туалету також є попереджувальними знаками, що пацієнти повинні направлятися у відділення невідкладної допомоги.

Але в опитуванні учасники не сказали, які симптоми привели до їх звернення в лікарню. Більше половини всіх опитаних пацієнтів - 2454 або 66 відсотків - все ще страждали хоча б одним симптомом коронавірусу через шість місяців після зараження.

Найбільш поширеним явищем стала перевтома - 1890 осіб, або 77 відсотків. Потім , погане самопочуття після фізичних вправ або розумової активності - 1766 осіб, або 72%.

Туман мозку, або когнітивна дисфункція - третій за частотою симптом (тисяча триста п'ятьдесят чотири людини або 55,4%).

Було неясно, чи пов'язано скорочення робочого графіка з їх інфекцією або ж ізоляція привела до скорочення доступною роботи.

«Пацієнти з« тривалим COVID »повідомляють, що про тривалому мультисистемнному залученні із значною інвалідністю, - пишуть дослідники. - Більшість з них не повернулися до колишнього рівня роботи за шість місяців. Багато пацієнтів не одужують до семи місяців та продовжують відчувати значний тягар симптомів ».

Дослідження було опубліковане в вигляді препринта на порталі Medrxiv. Стаття не була рецензована, а це означає, що у інших вчених не було можливості перевірити ще раз результати.

У вибірці третина респондентів були в віці 40 років, 27 відсотків - у віці 50 років і 26 відсотків - у віці від 30 до 39 років. Більшість респондентів (79 відсотків) становили жінки.

Лікарі як і раніше спантеличені «тривалим COVID»: більшість людей, що заразилися вірусом, одужують протягом двох тижнів, не страждаючи від лихоманки, кашлю і втрати нюху або смаку.

Але тисячі тих, що вижили повідомили, що їх мучать такі симптоми, як втома, задишка, м'язові болі і аритмія серця - нерегулярне серцебиття - через кілька місяців після того, як вони перемогли хворобу.

Лікарі попереджають, що деякі проблеми психічного здоров'я, такі як тривога і депресія у «далекобійників», як їх називають, можуть бути пов'язані з обмеженнями, а не з самим вірусом.

Новини

Популярні теми форуму

analytics