Close button

Суд Лондона відмовився відпускати Ассанжа під заставу

Суд Лондона відмовився відпускати Ассанжа під заставу

Засновник порталу WikiLeaks Джуліан Ассанж не буде звільнений під заставу. Це постановила в середу, 6 січня, окружна суддя Ванесса Барайтсер на слуханнях у Вестмінстерському магістратському суді в Лондоні, повідомляє Deutsche Welle .

На думку Барайтсер, "є серйозні підстави вважати, що якщо Ассанжа звільнять сьогодні, він не постане перед судом в рамках процедури апеляції" Вашингтона на відмову в екстрадиції.

Рішення прийнято через два дні після того, як британський суд відмовився видати 49-річного австралійця Сполученим Штатам, пославшись на "ментальний стан" Ассанжа. На думку Барайтсер, в разі екстрадиції ризик вчинення ним самогубства значно виросте. Ізоляція, в якій засновник WikiLeaks може виявитися в США, надасть на нього "гнітюче" вплив, попередила суддя.

Мін'юст США продовжить домагатися видачі

Адвокати, що представляють інтереси американської влади, вже заявили, що подадуть апеляцію. У Мін'юсті США підкреслюють, що продовжать домагатися екстрадиції.

За даними Вашингтона, Ассанж допоміг американському військовослужбовцеві Бредлі Меннінг (згодом змінив стать і став Челсі Меннінг) отримати доступ до секретних матеріалів, що стосуються військових операцій США в Іраку й Афганістані. В результаті публікації цих матеріалів на WikiLeaks громадськості стало відомо про ряд злочинів, скоєних американськими солдатами на Близькому Сході.

У Сполучених Штатах Ассанжа звинувачують у "найбільшому розкраданні секретної інформації в історії країни". У разі визнання його винним йому загрожує до 175 років в'язниці.

Ряд політиків в Німеччині днем раніше закликали звільнити засновника WikiLeaks, назвавши проходить в Лондоні процес над Ассанжем політично мотивованим.

Арешт в посольстві Еквадору в Лондоні

У 2012 році Джуліан Ассанж сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, побоюючись арешту за європейським ордером, виданим Швецією на підставі порушеної справи про зґвалтування. Зокрема, засновник WikiLeaks вважав, що Швеція може екстрадувати його в США, де викривача хочуть судити за публікацію сотень тисяч секретних військових документів про операції США в Іраку й Афганістані. Пізніше шведські органи юстиції припинили попереднє розслідування відносно творця WikiLeaks.

Поліція Великобританії у квітні 2019 року заарештувала Джуліана Ассанжа в посольстві Еквадору. Поліцейські пред'явили ордер, виданий в червні 2012 року за неявку викривача на судове засідання за повісткою. Американська держава позбавила засновника WikiLeaks притулку, посилаючись на порушення міжнародних конвенцій, і дозволило британської поліції зайти в посольство і заарештувати Ассанжа.

Катерина Венкіна

Новини

Популярні теми форуму

analytics