Close button

Хіміки відкрили новий стан матерії

Хіміки відкрили новий стан матерії

Вчені з Констанцського університету в Німеччині заявили про те, що їм вдалося відкрити новий стан матерії - рідке скло. Атоми цієї речовини демонструють дивну поведінку, яке дослідники спостерігали вперше, повідомляє ZN.ua.

Думка про те, що скло - це рідина досить поширене, але невірно. На певному етапі його створення деякі мінерали (найчастіше - кварцовий пісок, кальциновану соду, доломіт, вапняк і інші) нагрівають до текучого стану.

Тепер же хіміки підтвердили, що атоми скла можна змусити рухатися, відкривши тим самим новий стан матерії, яке вони назвали «рідким склом».

Згідно з результатами нового дослідження, суміші деяких твердих частинок в рідинах можуть рухатися, утворюючи стан рідкого скла. Вчені підтвердили, що проаналізовані ними частки речовини при більш високих концентраціях блокують один одного від обертання, але все ж можуть рухатися. Що неприпустимо для атомів звичайного скла.

«За певних щільності частинок ориентационное рух застигло, в той час як поступальний рух зберігалося, що призводило до утворення склоподібних станів, в яких частинки згрупувалися в локальні структури з аналогічною орієнтацією», - заявив провідний автор дослідження Андреас Зумбуш.

Новини

Популярні теми форуму

analytics