Close button

Японська дієта: переваги і недоліки

Японська дієта: переваги і недоліки

Існують різні способи позбавлення від ненависних кілограмів. Кожна людина вирішує самостійно, підбираючи найбільш відповідний їй спосіб. Один з варіантів - японська дієта на 14 днів. Вона має досить широку популярність серед тих, хто худне, повідомляє Doctorbormental.ru.

Що таке японська дієта

Дана дієта - особливий низьковуглеводних, низькокалорійний тип харчування, розроблений фахівцями щодо зниження ваги з Японії. Вона передбачає вживання в їжу продуктів, багатих білком.

Ця протеїнова «атака» покликана активізувати обмінні процеси в організмі. І дійсно, після її початку багато хто відзначає стрімке зниження ваги. Прихильники даної системи розцінюють цей факт, як однозначне свідчення перемоги над зайвим жиром. Але тут далеко не все так просто ...

Японська дієта на 14 днів має певне меню на кожен день. Їжа готується без приправ, солі, різних соусів. При цьому також передбачається повна відмова від кондитерських і хлібобулочних виробів, алкоголю.

Дотримуватися такої дієти можна не частіше, ніж раз на рік, оскільки вона досить агресивна, робить негативний вплив на нирки, не містить достатньої кількості поживних речовин, вітамінів, мінералів. Японська дієта абсолютно точно не може стати способом життя, навпаки, може призвести до непоправних наслідків, серйозних захворювань. Якої шкоди вона може завдати? Все залежить від індивідуальних особливостей організму, наявності хвороб і патологій, більш точно розповість лікар на індивідуальній консультації.

478tdn27_r_big.jpg

Переваги і недоліки

Японська дієта для схуднення - досить радикальний спосіб позбутися від небажаних кілограмів. Запорука успішного схуднення - відсутність стресу. Якщо організм не відчуває негативного стану, людина не сприймає новий спосіб життя як покарання, то і зниження ваги йде плавно, ефективно, без шкоди для здоров'я. Чого не скажеш про японську дієту. Вона дозволить скинути певну кількість кілограм, але закріпити отриманий результат буде непросто.

Недоліки:

  1. Нетривалість ефекту. Недотримання особливого раціону після виходу з дієти призведе до стрімкого повернення кілограмів. Організм, позбавлений поживних речовин, вимагатиме їх в ще більших кількостях, тому відмовити йому буде непросто.
  2. Не кожна людина здатна витримати всі обмеження по японській дієті. Тільки люди з величезною силою волі здатні перенести всі обмеження, завершити двотижневий курс.
  3. Незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів, мінералів, поживних речовин можуть привести до погіршення стану шкіри, волосся, нігтів.
  4. Велика кількість білкової їжі, недостатня кількість клітковини, рослинних волокон можуть викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом: запори, метеоризм.

Правила

Японська дієта на 14 днів має оригінальний варіант і трохи змінений, адаптований під життя сучасної людини, розрахований на 7 або 13 днів. У другому випадку для зниження навантаження на нирки проводять розвантажувальні дні з додаванням до раціону вуглеводів. Але незалежно від типу, правила залишаються однаковими:

  1. Рекомендується дотримуватися готового меню, не перевищувати розмір встановлених порцій. Небажано змінювати прийоми їжі місцями або замінювати одні продукти на інші.
  2. Повна відмова від цукру та солі.
  3. Необхідно строго дотримуватися питного режиму, випивати не менше 1,5-2 літра чистої питної води без газу. Це необхідно для виведення продуктів розпаду білка, нормалізації роботи нирок.
  4. Харчуватися слід строго у відповідності зі схемою, графіком. Перекушування знаходяться під забороною.
  5. Останній прийом їжі повинен відбуватися за 3-4 години до відходу до сну.
  6. Інтенсивні тренування на японській дієті краще виключити, оскільки для них потрібні вуглеводи. Як варіант, можна залишити неспішну розтяжку, несиловою йогою.
  7. Організму під час дієти непросто, він відчуває величезний стрес, перевантаження. Необхідно допомагати йому, давати відпочинок. Кращий спосіб зробити це - налагодити режим сну.
  8. Виходити з дієти потрібно плавно, послідовно. В іншому випадку всі скинуті кілограми повернуться, навіть у великих кількостях.

Протягом дієти необхідно уважно стежити за самопочуттям. Будь-яке нездужання, слабкість, головний біль можуть свідчити про серйозні порушення в організмі. Від японської дієти слід негайно відмовитися.

Дозволені продукти

В меню бажано включити наступне:

  • морська і річкова риба;
  • кисломолочні та молочні продукти невисокої жирності: сир, грецький йогурт, кефір;
  • курячі та перепелині яйця;
  • нежирні сорти м'яса: курка, індичка, не жирна свинина і яловичина;
  • свіжі фрукти з малим вмістом цукру (слід виключити банани, виноград);
  • свіжі овочі з малим вмістом крохмалю;
  • оливкова олія в малих кількостях;
  • несолодкі напої: чай, кава.

З даних продуктів можна складати своє меню, якщо є будь-які обмеження, наприклад, індивідуальна непереносність або алергія на конкретний продукт.

m594ryu4wg_big.jpg

Заборонені продукти

З меню необхідно виключити:

  • кондитерські та хлібобулочні вироби;
  • напівфабрикати: пельмені, сосиски, будь-яку їжу швидкого приготування;
  • сильно солону їжу, консерви, заготовки;
  • їжу з вмістом цукру;
  • алкогольні напої.

Через відсутність перекусів перша кілька днів можуть відчуватися сильний голод і нездужання.

Меню японської дієти

h29uz2zro5_big.jpg

Вихід з японської дієти

Єдиний спосіб зберегти отриманий результат - правильно вийти з дієти. Допоможуть наступні рекомендації:

  1. Через серйозні обмеження в харчуванні на японській дієті відзначається уповільнення обміну речовин: організм переходить в режим надзвичайної ситуації, намагається всіма силами зберегти здоров'я. Різке збільшення калорійності раціону призведе до того, що все це буде відкладено організмом про запас.
  2. Для початку потрібно визначити добову норму споживання калорій, враховуючи зріст, вага, вік, рівень фізичної активності. Для цього існують спеціальні формули або можна скористатися сервісом онлайн-калькулятора.
  3. Підрахунок калорійності раціону необхідно вести максимально точно, методика «на око» тут не спрацює. Доведеться зважувати кожен прийом їжі, вносити дані в спеціальний калькулятор або розраховувати самостійно за таблицями калорійності продуктів.
  4. Необхідно розрахувати середню калорійність раціону на дієті і додати до неї 100-200 калорій. Якщо на всьому протязі раціон виходив на 900 ккал, то при виході необхідно харчуватися на 1000-1100 ккал на протязі перших двох тижнів.
  5. Кожний наступний тиждень необхідно додавати по 100 ккал до тих пір, поки не буде досягнута денна норма, розрахована в другому пункті.
  6. Рекомендується паралельно вести облік поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів. Це «будівельні матеріали» для організму, з яких складаються тканини і м'язи. Їх недолік може викликати нові проблеми. Оптимальне співвідношення для підтримки ваги наступне: білки - 25-35% від добового раціону, жири - 25-35%, вуглеводи - 30-50%.
  7. Не варто забувати про норму споживання чистої питної води в день: не менше 1,5-2 літрів.
  8. Оптимально після японської дієти пройти комплексне обстеження, встановити, чи є дефіцит будь-яких поживних компонентів. На основі аналізів фахівець пропише курс полівітамінів.
  9. Харчування має стати дробовим, близько 5-6 разів на день. При цьому рекомендується використовувати «правило тарілки»: половина заповнюється корисними свіжими овочами, що залишилася половина рівномірно розподіляється на гарнір і м'ясо або рибу.

Оскільки японська дієта має на увазі категоричну відмову від вуглеводів, то вводити їх доведеться дуже повільно, поступово. Вихід з дієти може розтягнутися на 4-6 місяців. Річ у тому, що обмеження простих вуглеводів, дійсно, дає швидкий результат, але це обумовлено втратою рідини, м'язової маси та лише в малій частині жировий. Буде потрібно ввести інтенсивні тренування мінімум тричі на тиждень.

Ефективність японської дієти залежить зовсім не від харчування - а від сили волі, витримки.

Протипоказання:

  • період вагітності та годування груддю;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту: дисбактеріоз, хронічний панкреатит, синдром подразненого кишечника, коліт;
  • захворювання печінки: аутоімунний і вірусний гепатит, гемангіома, дифузні зміни, жирова хвороба, фіброз, цироз, печінкова недостатність;
  • захворювання нирок: гострий і хронічний пієлонефрити, аутоімунні хвороби нирок, наявність каменів, полікістоз;
  • білок збільшує згортання крові, підвищує ризик утворення тромбів. Тому не рекомендується дотримуватися японської дієти людям у віці, а також тим, хто має велику надмірну вагу, сильне перевищення норми індексу маси тіла.

Лікарі застерігають: «японка» може стати причиною запорів, нудоти, запаморочення, знесилення, появи неприємного запаху ацетону з рота, набряків, а тривалість понад два тижні призведе до ламкості нігтів, випадіння волосся, зміни кольору обличчя, сонливості, зниження реакції, концентрації, посидючості.

Тому моя рекомендація перед тим, як прийняти рішення знижувати вагу, розгляньте будь ласка не тільки плюси, а й всі мінуси, які можуть завдати вагому шкоду вашому здоров'ю.

Новини

Популярні теми форуму

analytics