Close button

Денисова просить визнати медреформу неконституційною

Денисова просить визнати медреформу неконституційною

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить Конституційний суд України визнати неконституційною медичну реформу, повідомляє Espreso.TV.

Про це Денісова написала у Facebook.

"Сьогодні звернулася до Конституційного Суду України з конституційним поданням про визнання неконституційними окремих положень законів України що стосуються сфери охорони здоров'я, надання медичних послуг населенню, питань ліквідації та реорганізації закладів охорони здоров'я в умовах реалізації медичної реформи та подолання пандемії COVID-19", - написала вона.

За її словами, новим викликом для України стала боротьба з пандемією COVID-19, але більшість державних органів та служб "виявилися неготовими ані організаційно, ані юридично і навіть психологічно до цього". На думку Денісової, у протидії хворобі завдали складнощів певні законодавчі зміни та започаткована у 2017 році медична реформа, яка відбувається одночасно з реформами децентралізації та адміністративно-територіального устрою.

Денісова зауважила, що чинне законодавство на час впровадження карантину також виявилося не адаптованим до загрози здоров'ю, яка виникла. Йдеться, зокрема, про закони України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Про це, за її словами, свідчать як внесені протягом березня-травня 2020 року зміни та доповнення до цих законів, так і ухваленя інших законів та правових актів.

"Таким чином, виникла ситуація, за якої розпочата медична реформа із наступним встановленням на законодавчому та підзаконному рівнях у деяких випадках неспівмірних меті засобів досягнення - протиепідемічних заходів, призвели до порушень та обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, свідченням чого є численні звернення громадян до мене, як до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", - наголосила Денісова.

Вона пояснила, що у зверненнях порушувалися питання щодо неконституційності впроваджуваної медичної реформи, нерозумності, неспівмірності мети та заходів, які намагався встановити уряд для подолання пандемії COVID-19, про неконституційність окремих положень законів України, відповідних постанов Кабінету Міністрів України.

Денісова також звернула увагу, що в статті 49 Конституції України закріплено основоположні принципи щодо права кожного на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування, а охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

Новини

Популярні теми форуму

analytics