Close button

Україні загрожує дефіцит води: прогнози

Україні загрожує дефіцит води: прогнози

Згідно з даними ООН, близько 6 млрд чоловік в 2050 році будуть страждати через брак водних ресурсів. Зараз же потенційно потерпають від браку води 3,6 млрд чоловік по всьому світу. В Україні екологи також дають невтішні прогнози щодо рівня забезпеченості прісною водою, повідомляє Апостроф.

І мова йде навіть не про окупований Крим, а про "континентальну" частину нашої держави. Всьому виною зміни клімату, марнотратне використання питної води і неефективна водна політика української влади.

Міліють річки і висихають колодязі

Протягом року в Україні з'являлися тривожні повідомлення про обміління водойм в країні. Ще в травні поточного року до критичної позначки дійшло одне з найзнаменитіших озер на Волині - Світязь. У найглибшому озері в Україні вода відійшла від звичних берегів на десятки метрів.

Науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук говорив, що рівень води в озері на 20 см нижче нормального, і на 60 см нижче, ніж він повинен бути навесні.

У той же час повідомлялося, що в одній з найбільших річок України - Десні, рівень води впав до історичного мінімуму - 145 см над "0" поста. Це є мінімальним показником за всю історію спостережень, зазначив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко. На щастя, поки ризиків для постачання населенню питної води немає, але через її нестачі постраждати можуть аграрії.

Дістається і головної водної артерії України - Дніпра, з якого отримують воду мільйони людей. Екологи б'ють на сполох: річка міліє стрімкими темпами, і за все через 50 років вона може стати в 2 рази менше, ніж зараз.

Крім того, як повідомляли в "Київводоканалі", якість води в головній річці України погіршується з кожним роком. Причини цього - діяльність людини, який "викидає" в воду господарські, промислові стоки, і навіть забруднює річку хімікатами.

Через катастрофічне пересихання і обміління річок та інших водойм, зникає вода в колодязях, проблеми були помічені не тільки на південному сході країни, а й, наприклад, в Житомирській області. По суті, Україна опиняється перед загрозою зневоднення.

Навіть вчені з Державного агентства водних ресурсів повідомили сумну новину, що в країні можуть обмежити водокористування. "Вперше за 120 років Україна опинилася в ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть викликати обмеження прав водокористувачів ..." - сказано в прогнозах агентства.

Такі повідомлення стривожили навіть Раду національної безпеки і оборони, на засідання якої виносили питання дефіциту прісної води в Україні. Секретар РНБО Олексій Данилов звернув увагу на важливість проведення повної інвентаризації джерел підземних вод питної якості і артезіанських свердловин з метою залучення їх до систем водопостачання

За словами секретаря РНБО, "стратегічне завдання - забезпечення водної безпеки держави в умовах зміни клімату".

У раді послалися на інформацію Державного агентства водних ресурсів України, згідно з якою останні п'ять років річки були маловодними, при цьому "існує ймовірність виникнення водного дефіциту в басейнах деяких річок, які мають значну антропогенне навантаження".

Чи залишиться Україна без води

З огляду на все що відбуваються невтішні процеси, загроза вододефіциту в Україні цілком реальна. Тим більше, негативні прогнози звучать по всьому світу. Так, за даними ООН 3,6 млрд людина в світі потенційно потерпають від браку води. Якщо не вживати ніяких заходів, то до 2030 року без задовільною очищення води залишатимуться майже 5 млрд чоловік, а це близько 67% населення планети. А вже до 2050 року до 80% країн світу можуть опинитися в зоні, яка за класифікацією ООН відноситься до категорії за межею дефіциту водних ресурсів.

А Інститут водних проблем і меліорації прогнозує, що вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду.

Про серйозність проблеми розповіла завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"Не так давно ми обговорювали цю проблему, і думали, що це буде ще десь там, колись. Але пройшов зовсім невеликий відрізок часу, і ми бачимо, що проблема надзвичайно серйозна. Ми вперше зіткнулися з тим, коли ні не просто питної води, її взагалі не вистачає не тільки на сході чи півдні України, але і в тих регіонах, де вона завжди була в достатку. у тому ж Поліссі, наприклад, на заході країни. Це вже стає реальністю ", - заявляє вона.

Крім того, через прискорення процесів зміни клімату, проблема з вододефіциту посилюється, говорить Балабух.

"Вода вже зараз зникає, Україна і так не дуже забезпечена питною водою, і ми говоримо про те, що ті зміни клімату, які відбуваються, вони прискорюються, і у нас в країні вони відбуваються в два рази швидше, ніж всюди на планеті. Води стає все менше. Найгостріше і швидше за все цей дефіцит відчують східні регіони. Крім того, що води не вистачає, змінилося її якість, вона стає мінералізованою ", - зазначила метеоролог.

Якщо ж в Україні і далі буде спостерігатися посушлива погода, в зону ризику особливо потрапляють південні області, і є ймовірність введення обмеження подачі питної води для населення, заявив в коментарі "апостроф" еколог Олександр Соколенко.

"Проблеми поглиблюються з просуванням на південь, там ці процеси більш відчутні. Південна Україна - перший кандидат для таких обмежень. Звичайно, якщо синоптична ситуація кардинально зміниться і підуть постійні дощі, цей ризик зменшиться. Але якщо погода буде посушливої, то це стане неминучим" , - сказав він.

Це підтверджує і еколог Світлана Гринчук.

"Для мене було дивно дізнатися, що ми вважаємося країною з низьким доступом до питної води. У нас є поселення в країні, де взагалі немає доступу до води, вона там привізна. Колись я була на Забайкаллі і там спостерігала таку картину, коли питну воду підвозили цистернами. Для мене це був шок. Але у них це зрозуміло, там такі умови, погодні, в тому числі. Але це вже і наша реальність, у нас з цим величезні проблеми ", - повідомила еколог.

Чи є шанс врятувати воду

На рівень води в річках та інших водоймах останнім часом дуже вплинула зміна клімату, яка призводить до проблем з подачею води. Екологи переконані, що проблему необхідно вирішувати вже сьогодні і хоча б закласти основу для пом'якшення змін клімату, адаптації до кліматичних змін, яка допоможе майбутнім поколінням.

Гринчук впевнена, що держава на своєму рівні має створювати умови для переходу до відновлюваної енергії, до сортування сміття, зменшення викидів парникових газів і інших дій, які допоможуть пом'якшити негативний вплив на екологію, що ведуть до небезпечних кліматичних змін.

Крім того, влада повинна інтегрувати питання зміни клімату в усі сфери, це і сільське господарство, і медицина, і виробництво і багато іншого.

"Всі закони, плани, ініціативи, які покликані боротися зі зміною клімату в Україні, не можуть написатися один раз на 100 років. Ми бачимо, що зміна клімату - дуже динамічний процес, і міжнародні організації говорять про те, що ми повинні ці плани переглядати кожні 5 років, а якщо потрібно - частіше.

Тому уряд повинен розуміти, що ця проблема існує, вона стосується кожного міністерства. Необхідно інтегрувати в свою роботу це питання, розуміти, що при плануванні різних робіт ми повинні враховувати кліматичний фактор, це дуже важливо. Люди також повинні це розуміти, і бути більш відповідальними, бо навіть від однієї людини дуже багато залежить. І всі разом ми зможемо вплинути на ці процеси, або хоча б адаптуватися до них ", - говорить еколог.

Однак, навіть якщо зараз буде вжито всіх можливих заходів з боку всіх країн світу, зупинити неприємні процеси навряд чи вдасться, вважає Віра Балабух.

"Звичайно, треба розуміти, що це серйозно. Ми обов'язково повинні вживати заходів для того, щоб не допустити і призупинити такі зміни. Вони вже набрали такий величезний масштаб, частково ми напевно і не зможемо цього зробити. Навіть якщо сьогодні ми повністю припинимо викид парникових газів, то призупинити цей процес зараз ми не зможемо. Мабуть, потрібно ще сторіччя для того, щоб хоч якось повернутися назад. Якщо ми нічого не будемо робити, то попереду нас чекає катастрофа ", - попередила вона.

Автор: Света Гудкова

Новини

Популярні теми форуму

analytics