Close button

США опинилося під повним контролем Демократичної партії

США опинилося під повним контролем Демократичної партії

Джозеф Байден і Дональд Трамп. У США пройшли довибори в Сенат - перемогли демократи. Тепер Байден і Демпартія отримали всю владу в країні, повідомляє Лига.

У США відбулися довибори в Сенат, на яких перемогли кандидати від Демократичної партії. Битва за верхню палату Конгресу стала вирішальною, оскільки віддала в руки демократів всю владу в країні на федеральному рівні і значно полегшила майбутнє перебування на посаді обраному президенту США Джо Байдену.

Трамп вказав прихильникам "йти на Капітолій", після чого вони взяли його штурмом - в день підведення підсумків виборів (верифікації голосів вибірників). Через це засідання зірвалося, а в Вашингтоні ввели комендантську годину і мобілізували Національну гвардію. Чотири людини загинули в ході безладів. Чотири години поліція відновила порядок і засідання продовжилося.

ЩО ТРАПИЛОСЯ.

5 січня в штаті Джорджія відбулися довибори в Сенат в двох округах. Обидва мандата забрали кандидати від Демпартії: Джон Оссофф і Рафаель Уорнок. Розрив між ними і їхніми суперниками невеликої: Оссофф випередив свого конкурента-республіканця Девіда Пердью на 0,6%, а Уорнок обігнав Келлі Лофлер на 1,2%. Тепер у верхній палаті Конгресу сили розділилися порівну: у республіканців і демократів буде по 50 мандатів, а вирішальним стане голос обраної віце-президентом Камали Харріс (в якості голови Сенату).

Оссофф - продюсер документальних фільмів і журналіст, його батько - мігрант з СРСР, а Уорнок - пастор однієї з баптистських церков, де колись вів служби Мартін Лютер Кінг-молодший. Обидва сенатора стануть історичними постатями: Уорнок буде першим темношкірим сенатором від демократів з південних штатів (і 11-м чорношкірим сенатором за всю історію США), а Оссофф - стане одним з наймолодших сенаторів, йому всього 33 роки.

20210106141936-8891.jpgДжон Оссофф і Рафаель Уорнок (Фото - ЕРА - Erik S. Lesser)

Одним з можливих факторів перемоги демократів в традиційно консервативної Джорджії стали безпідставні звинувачення президента США Дональда Трампа у фальсифікаціях на виборах, адже вони могли деморалізувати виборців-республіканців.

За даними BBC, затвердження Трампа, ймовірно, підірвали довіру виборців до виборчої системи. Опитування виборців, які покидають ділянки, показав, що 70% з них упевнені, що їхні голоси будуть точно підраховані. Це на 15% менше, ніж на листопадових президентських виборах.

Також за пару днів до виборів в США розгорівся скандал: протягом годинного телефонної розмови Трамп погрожував держсекретареві Джорджії, вимагаючи знайти голоси на його користь, тобто скасувати перемогу Байдена, при цьому уточнюючи, що "бездіяльність у вівторок (в день довиборів 5 січня - ред.) поставить під загрозу політичну долю "двох сенаторів-республіканців.

6 січня о Конгресі почали підводити підсумки виборів. Кілька республіканців намагалися оскаржити голоси вибірників, віддані за Байдена, але їх не підтримали. В ході дебатів віце-президент США Майкл Пенс, виконуючий символічну роль, відмовився втручатися в процес підрахунку голосів, проігнорувавши ранні вимоги Трампа.

Проти президента США пішов і лідер сенатської більшості-республіканець Мітч МакКоннелл, який заявив, що в судах так і не знайшли фальсифікацій, про які заявляв Трамп.

Прихильники Трампа, які мітингували біля Капітолію, пішли на штурм на будівлі. Частини заколотників вдалося прорватися, і всередині відбулися сутички з поліцією, звучали постріли. Одна жінка отримала вогнепальне поранення і померла.

Також загинули ще три людини. Правоохоронцям довелося евакуювати з будівлі Пенса та інших політиків, а мер Вашингтона ввів в місті комендантську годину. Засідання було перервано. Трамп звернувся до протестуючих, закликавши їх поводитися мирно і розійтися по домівках. При цьому він не зміг втриматися від повторення фейк про фальсифікації на виборах.

Один з республіканців назвав подію "спробою перевороту". Із заявою в прямому ефірі виступав і Байден, який звернувся до Трампу з вимогою "відступити", відкликавши своїх прихильників. В окрузі Колумбія довелося мобілізувати Національну гвардію. Пізніше бунтівників все ж вдалося відтіснити з Капітолію. Всі американські високопоставлені чиновники в унісон заявили, що бунтівники понесуть відповідальність за те, що сталося. Конгрес продовжив підведення підсумків виборів.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО.

Демократична партія фактично взяла фул-хаус: під їх контролем виявився не тільки Білий дім, а й Конгрес - Сенат і Палата представників (222 мандати демократи - 211 республіканці). Ця перемога дасть демократам контроль над Конгресом і Білим домом одночасно вперше з 2011 року.

У Байдена з'явиться контроль над кадровою політикою, йому не доведеться торгуватися з республіканцями за кожну кандидатуру, - заявляє експерт УІБ Ілля Куса

Контроль над Конгресом надасть вирішальне значення для Байдена, який зможе практично безперешкодно просувати свою політику. Особливо в традиційно спірних з республіканцями питаннях: охороні здоров'я та захисту навколишнього середовища, які є одними з ключових тем в передвиборчій програмі Байдена. Також, крім законодавчих функцій, Сенат відповідає за затвердження президентських кандидатур на посади в уряді і в судові органи.

"Оскільки головна функція Сенату - затвердження кандидатур на ключові посади в адміністрації, у Байдена з'явиться контроль над кадровою політикою, йому не доведеться торгуватися з республіканцями за кожну кандидатуру", - говорить експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

Демократам потрібно мати абсолютну партійну дисципліну, щоб проводити всі свої рішення через обидві палати. Тому що якщо раптом хтось висловлюється проти, то все - більшості вже немає, - заявляє директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик

Однак навіть у цій перемоги є важливий нюанс - вона хитка, уточнює експерт. Серед демократів, за його словами, є сенатори з різними думками, демократи розбиті на декілька груп в залежності від електоральної орієнтації - "Байдену буде непросто". "Але це легше, ніж воювати з республіканцями", - додав він.

Схожої думки дотримується і директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик, що перемога в Сенаті "поліпшить перспективи президентства Байдена", але лише при наявності "абсолютної партійної дисципліни": "Тому що якщо раптом хтось висловлюється проти або займає якусь особливу позицію, то все - більшості вже немає ".

ЩО ДАЛІ.

Через два тижні, 20 січня, Байден вступить на посаду президента США і почне безперешкодно втілювати свій порядок денний. Трамп же зазнав фіаско, оскільки не тільки програв боротьбу за Білий дім і Конгрес, а й допустив штурм Капітолію і кровопролиття.

Конгрес повинен оголосити підсумки виборів, а потім взятися за невідкладна справа - повторний імпічмент Трампа, щоб не тільки усунути його з посади, а й перешкодити повторно балотуватися, пише колумніст WP Макс Бут. На його думку, Трамп зробив "особливо тяжкий злочин" і тепер його необхідно змістити.

Небажання республіканців у Конгресі підтримувати Трампа можна пояснити - на ньому значна частина провини за їх поразки, оскільки він витрачав час на обговорення своєї поразки, вважає журналіст BBC Ентоні Зурхер. Через це, каже він, їхній електорат не з'явився на ділянки в потрібній кількості: "Партія, яка програла Білий дім, зазвичай домагається більшого успіху на наступних виборах в Конгрес".

Схожої думки дотримується і Дубовик, кажучи, що республіканці захочуть позбавитися від Трампа і зробити з нього "цапа-відбувайла". При цьому, пояснює він, у республіканців залишаються важелі впливу на політику США: можуть зривати голосування, у них багато мандатів на місцях, а у Верховному суді домінують консерватори.

Перемога демократів - хороша новина і для України, адже верхня палата Конгресу відповідає за узгодження договорів з іншими країнами і одноосібно відповідає за затвердження президентських призначень, зокрема послів. При цьому значних змін очікувати не варто, вважають експерти.

"Це дещо спрощує ситуацію, але радикальних змін не буде, оскільки Конгрес і до цього підтримував Україну. Байден теж буде підтримувати. Це буде більш зважена і менш імпульсивна політика, залежить немає від волі однієї людини, а більше від лінії партії. У негативному сенсі змін точно не буде ", - заявляє Дубовик.

Республіканці будуть користуватися створеної Трампом атмосферою політичної токсичності, грати на розколі через вибори, щоб на проміжних виборах до Конгресу через два роки перехопити ініціативу, - вважає Куса

Куса вважає, що тепер республіканці будуть використовувати розкол в американському суспільстві, який і стане основним полем їх активності: "Вони будуть користуватися створеною Трампом атмосферою політичної токсичності, грати на розколі через вибори, щоб на проміжних виборах до Конгресу через два роки перехопити ініціативу ".

Перемога в Сенаті полегшить роботу адміністрації Байдена, але безпосередньо на статус відносин з Києвом не вплине. "Політика по Україні буде формуватися в Білому домі", - вважає він.

Автор: Владислав Сердюк

Новини

Популярні теми форуму

analytics