Close button

Як вивозять дівчат з Криму і віддають терористам

Як вивозять дівчат з Криму і віддають терористам

Нещодавно в Україні з сирійського табору Аль-Хол повернули двох українок і сімох їхніх дітей, вони були евакуйовані за допомогою наших спецслужб. Але там залишаються ще понад 30 українських жінок і дітей, які свого часу покинули країну слідом за своїми чоловіками, які воювали або працюють на стороні "Ісламської держави", повідомляє Обозреватель.

Вербували, прикриваючись ісламом

Одна з тих, хто повернувся в Україну - Алиме Аббасова. Її чоловік Наріман Аббасов зараз знаходиться у в'язниці в Сирії: його звинувачують в тому, що він воював на боці ІГІЛ. Правда, сам чоловік в цьому не зізнається - стверджує, що просто допомагав мусульманам.

Сама Алиме в репортажі з сирійського табору зізнавалася, що поїхала до Сирії слідом за чоловіком, бо любила його. Правда, шкодує тепер про це.

hn2v090q3p_big.jpg

З таборів Сирії повернули тільки двох українок з дітьми. Джерело: СБУ

Друга жінка родом з Криму. Вона не називає свого імені, оскільки хоче повернутися до нормального життя і більше не згадувати того, що було з нею.

Серед українок, які зараз знаходяться в таборі в Сирії, найбільше якраз кримчанок, точніше - кримських татарок. Саме на півострові багато років активно діють представники різних релігійних організацій, які, прикриваючись ісламом, вербують жінок і дівчат і відвозять будувати "велику державу".

Після боїв, в яких терористів ІГІЛ розбили, більшість людей або теж гинули, або ж виявлялися в жахливих умовах в таких таборах, як Аль-Хол.

Переконують "вийти заміж за воїна Аллаха"

Як розповів нам один їх жителів Криму, який вивчав ситуацію з вербуванням кримських татар, подібні організації існували на півострові вже багато років. В кінці 90-х на півострів ринули емісари. За його словами, до 2014 року на півострові було зареєстровано близько 48 подібних організацій.

zvma5779gq_big.jpg

Табір Аль-Хол, де опинилися в тому числі і українки після розгрому "Ісламської держави". Джерело: Скріншот відео ТСН

Він згадує історію, як в 2016 році в Криму пропала 16-річна дівчина Е. Р. Тоді піднявся шум і в її зникненні звинувачували російських силовиків. Потім шум затих і з'ясувалося, що дівчина жива. Насправді її намагалися вивезти до Сирії. Її батько виявився ваххабітом, а мати після розлучення з ним вийшла заміж за росіянина. Той прийняв іслам і поїхав воювати в Сирію, але незабаром там загинув.

Дівчина жила з батьком, в його будинку з'являлися якісь люди, які говорили про релігію і роздавали релігійну літературу. Незабаром дівчина зникла. Її знайшли в Краснодарі, вона вже прямувала на Кавказ з невідомими чоловіками. Але їй вдалося повернутися додому.

З'ясувалося, що під час релігійних бесід її обробляли чоловіки і жінки, давали літературу і розповідали про халіфат, мовляв, там будуть всі щасливі. Але для цього потрібно вийти заміж за "воїна Аллаха" і поїхати з ним до Сирії.

У підсумку ця дівчина вийшла заміж за представника якоїсь релігійної організації і ходить в нікабі (жіночий головний убір, який повністю закриває обличчя, крім очей).

pshvczdr6e_big.jpg

Серед українок в таборі багато кримчанок. Джерело: Скріншот відео ТСН

Як відбувається вербування

Так з півострова зникли кілька дівчаток і дівчат у віці 15-20 років. Де вони і що з ними зараз, ніхто не знає.

"Поїхали воювати в Сирію і юнаки. Їх сім'ї не знають, чи живі вони і чи є десь їх могили. Тут до сих пір багато подібних організацій, для яких не існує таких понять як батьківщина, родина, традиції, звичаї, рідна мова , культура, вони проти будь-якої національної ідентифікації.

Деякі з них діють через соцмережі. Вони збирають під свої прапори незміцнілі уми, молодь, слабких духом людей. Обіцяють їм ключі від раю, втовкмачують в голову, що в'язниця - це випробування від Аллаха, за це вони потраплять в рай. Вони будують халіфат, відрікуються від своїх батьків і тільки й мріють воювати з невірними ", - розповідає чоловік, який побажав залишитися анонімним.

sl9ipnfu_q_big.jpg

Життя в таборі Аль-Хол. Джерело: Скрін відео

За словами нашого співрозмовника, подібні організації щедро фінансуються з-за кордону.

Під їх вплив потрапили не тільки кримські татари, там багато дівчат і юнаків слов'янського походження. Залучення нових членів в організацію тут заохочується, вважається, що за це тобі в Халіфаті дадуть посаду.

"Вони дуже акуратно втираються в довіру. Проникають в жіночі організації, щоб проводити свою роботу. Їх послухати, так тебе там чекає казка. Люблять вибирати бідних, сиріт. Все починається з благодійності: тобі приносять продукти, допомагають речами, з будівництвом. Потім запрошують на заходи, де тебе підхоплюють вже інші члени організації.

У Криму багато абсолютно світських сімей. Але їх дочок таким чином обробили і відвезли. Дочка одного чиновника потрапивши туди, намагалася втекти. Так на кордоні у неї відібрали маленьку дитину. І вже років 18 вона не знає, де вона і що з нею. А сиротам, малозабезпеченим, неосвіченим дівчатам і бігти-то нікуди ", - говорить анонімний співрозмовник.

vp244llfcg_big.jpg

У таборі в Сирії залишилося багато українських жінок і дітей, які чекають повернення додому. Джерело: скрін відео

У таборі Аль-Хол серед представниць України досить багато дівчат з Криму, які навіть толком не знають ні української, ні російської мови, не вміють писати і читати. Саме такі дівчата легко потрапляли в мережі ІГІЛовців.

"Ми і не помітили, як вона переодягнулася в мусульманку"

Але не тільки в Криму діють подібні вербувальники. На материковій Україні подібних історій теж вистачає. Дуже часто вербувальники вибирають в жертви дівчат, які зустрічаються або виходять заміж за мусульманина, представника арабської країни.

У Харкові була історія, коли 18-річна українка стала зустрічатися з таким студентом, вийшла за нього заміж, народила дитину. Однак життя не складалося, він жорстоко її бив, не випускав з дому.

Одного разу у дворі, гуляючи з маленькою дитиною, дівчина познайомилася з молодою жінкою. Та розповіла, що теж одружена з мусульманином і у них все добре, вона свято шанує традиції чоловіка. Непомітно жінка почала вчити українку як потрібно себе вести: бути скромною, не сідати за стіл з чоловіками, бути поступливішою.

"Ми і озирнутися не встигли, як наша дочка стала носити мусульманський одяг. Правда, в сім'ї у них все налагодилося, вони переїхали в орендовану хорошу квартиру. Одного разу чоловік дочки обмовився, що їх хочуть відвезти до Сирії. Але ми так і не зрозуміли, що означає відвезти.

А дочка сказала, що найближчим часом вони відправляться в Туреччину в подорож. Як тільки ми стали бити на сполох, вони вже зникли. Дочка зателефонувала з аеропорту і тільки встигла сказати, що вони відлітають до Туреччини. Після цього зв'язок з ними обірвався ", - згадує мати зниклої дівчини.

Незважаючи на всі їхні звернення в СБУ, поліцію Туреччини, дочка з зятем опинилися в Сирії. Туди їх перевезли на автобусі з десятками інших таких же ошуканих і очманілих мрією про "велику державу".

_w5f9s_53n_big.jpg

Жінки в таборі Аль-Хол. Джерело: Wall Street Journal

"Вона вкрай рідко виходила на зв'язок, дзвонила з чужих номерів і дуже просила, щоб я ніколи на них не передзвонювала. З'ясувалося, що живуть вони в якомусь спільному домі, де всі жінки працюють: готують, прибирають, виховують дітей. А незабаром її чоловік загинув. І почалося пекло.

Вона виявилася без засобів до існування, її знову видали заміж за бойовика, тому що однією там жити не можна. Вона народила другу дитину. Але і другий чоловік загинув. А потім почалися бомбардування. І вона пропала. Вже багато місяців ми не чули про неї нічого ", - плаче мама дівчини.

Трохи пізніше мати зниклої українки з'ясувала, що вербувальники її дочки виявилися росіянин і мешканка окупованої Донецької області. "Вербувальниця відчуває себе прекрасно, судячи з фото - відпочиває на пляжах за кордоном. А я оплакую свою дочку та онуків", - говорить жінка.

Таких історій, на жаль, дуже багато. Подібні організації не припинили свою діяльність на території України. І продовжують втягувати в свої мережі все нові і нові жертви.

Автор: Марина Петик

Новини

Популярні теми форуму

analytics