Close button

Світові лідери відреагували на погроми в США

Світові лідери відреагували на погроми в США

Лідери і топ-чиновники світових держав відреагували на погроми в Вашингтоні, які 6 січня влаштували прихильники ще чинного президента Дональда Трампа, повідомляє Обозреватель.

Протестуючі штурмували будівлю Конгресу і вступили в зіткнення з поліцією, в результаті чого постраждали десятки правоохоронців і загинули кілька цивільних.

Заяви політиків ряду країн, в тому числі Німеччини, Великобританії, Канади, Франції, Китаю, Японії. Всі вони засудили "недемократичне" поведінку прихильників Трампа, багато також вважають, що безлади були спровоковані висловлюваннями глави держави.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила обурення через заворушення в Вашингтоні і вважає, що відповідальність за це несе Трамп, пише DW. За її словами, фотографії з місця подій викликають гнів і печаль.

Меркель нагадала основний принцип демократії, який полягає в тому, що вибори визначають переможця і переможеного.

У той же час вона зазначила, що твердження Джо Байдена президентом з боку Сенату - "відкриє нову главу в демократії США".

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також засудив протести в Вашингтоні. Він закликав до того, щоб передача влади в США пройшла мирно і законно.

"США завжди виступали за демократію в усьому світі, тому дуже важливо, щоб передача влади в цій країні пройшов мирно і законно", - написав британський прем'єр в Twitter .

Президент Франції Еммануель Макрон опублікував відеозвернення в Twitter , в якому прокоментував погроми в Вашингтоні.

"Те, що відбулося сьогодні в Вашингтоні, безумовно не американське. Ми віримо в силу наших демократій. Ми віримо в силу американської демократії", - сказав він.

Проти насильства у Вашингтоні виступив також прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Глава уряду зазначив, що американська демократія завжди надихала його.

"Вчорашнє безчинство в Капітолії було ганебним актом, який слід рішуче засудити. Я не сумніваюся, що американська демократія восторжествує, як це було завжди", - сказав він.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав Трампа визнати Байдена новим президентом США. А кадри заворушень у Вашингтоні він назвав "жахливими".

"Дорогий Дональд Трамп, визнай сьогодні Джо Байдена як наступного президента", - написав глава уряду в Twitter .

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді зазначив, що те, що сталося у Вашингтоні засмутило його. Він назвав протести незаконними і зазначив, що не можна допустити підриву демократичного процесу.

"Засмучений, побачивши новини про заворушення і насильство в Вашингтоні. Упорядкована і мирна передача влади повинна тривати", - написав глава уряду в Twitter .

Міністр закордонних справ Іспанії Аранча Гонсалес Лайя назвала події в США безпрецедентними для нинішніх демократичних країн.

"Те, що відбувається в США, складно порівнювати (з відбувалися в інших країнах). Є загальні риси поляризації, які ми бачимо в багатьох політичних системах світу, але ніде ми не бачили в твердих демократіях в недавньому часі подібних дій. Думаю, що порівняння нам не допомагають ", - зазначила вона в інтерв'ю радіостанції Onda Cero .

Офіційний представник МЗС Китаю Хуа Чуньїн висловила надію, що в США якомога швидше відновлять порядок.

"Ми віримо, що американський народ прагне до збереження миру і безпеки. Китайська сторона сподівається, що американці найближчим часом досягнуть відновлення миру, стабільності і безпеки", - сказано в її заяві.

Генеральний секретар уряду Японії Кацунобу Като заявив, що передача влади в США має відбутися мирно. Він упевнений, що країна "подолає цю складну ситуацію, а також відновить спокій і гармонію".

Також погроми в Вашингтоні засудили і закликали до мирної передачі влади в США міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковен, голова Євроради Шарль Мішель, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен і глави кабмінів Чехії, Канади Швеції, Норвегії, Фінляндії, Австралії, Нової Зеландії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics