Close button

Порятунок від COVID можуть знайти в рослинах

Порятунок від COVID можуть знайти в рослинах

Відразу два дослідження виявили противірусний ефект екстракту шкірки граната. Клінічні випробування проходять і інші рослинні препарати. У Китаї з самого початку пандемії для лікування COVID-19 використовували традиційні засоби на основі лікарських трав, повідомляє РИА Новости.

Чарівна шкірка граната

Плоди граната рекомендують при діабеті другого типу, атеросклерозі, серцево-судинних захворюваннях, запаленнях і раку, сік - при недокрів'ї, а відвар шкірки і плівчастих перегородок, багатих дубильними речовинами, - при опіках і розладі шлунка. Не дивно, що вчені спробували цю рослину і проти різних інфекцій.

Досліди на культурах клітин показали, що екстракт шкірки граната досить ефективний. Зокрема, вчені з Ірану стверджують, що містяться в ньому Фітобіотики з групи поліфенолів - гідролізуемих таніни, флавоноїди, антоціани і інші - запобігають проникненню в клітини вірусу грипу і блокують транскрипцію його РНК.

Дослідники з Баня-Лукского університету в Боснії і Герцеговині разом з сербськими колегами вирішили перевірити, чи діють поліфеноли екстракту шкірки граната і проти SARS-CoV-2. За допомогою комп'ютерного моделювання вчені з'ясували, що речовини з гранатової шкірки взаємодіють з усіма чотирма білками, від яких залежить поширення патогена.

Вірус проникає в клітину організму за допомогою S-білка - чіпляється їм за клітинний рецептор ACE2, а потім трансмембранная серинові протеаза 2 (TMPRSS2) і фурин розщеплюють його.

vtwzfflgel_big.jpg

Головну роль в цьому, на думку авторів роботи, грають поліфеноли - найбільша група біологічно активних сполук в рослинному світі. Вони захищають рослини від бактерій, вірусів і грибів. Раніше вже продемонстрували їх потенціал проти вірусів грипу, Епштейна-Барра, простого герпесу і інфекцій дихальних шляхів.

Італійські фахівці на культурі клітин встановили, що сполуки екстракту шкірки граната - пунікалагін і теафлавин - пригнічують активність основний протеази SARS-CoV-2 - 3CLpro, яка необхідна вірусу для реплікації і виживання в організмі. На основі цих двох поліфенолів і пропонують створити ліки для лікування COVID-19.

Модрина, зелений чай, чорниця і помідори

Вчені давно вивчають антиоксидантні властивості біофлавоноїду дигидрокверцетина, що міститься в екстракті модрини сибірської. Він перешкоджає руйнуванню клітинних мембран вільними радикалами, розвитку запалення і, за китайськими даними, допомагає проти коронавируса.

Медична школа Східної Вірджинії включила дігідрокверцітін і його менш активну модифікацію - кверцитин - в протокол лікування хворих COVID-19. Ця речовина пройшло клінічні випробування в Саудівській Аравії і рекомендовано місцевим міністерством охорони здоров'я для профілактики і терапії коронавирусной інфекції.

Кверцитин міститься в цибулі, червоному винограді, меді, цитрусових і багатьох інших овочах і фруктах. Особливо їм багаті зелений чай і чорниця. Він здатний підвищувати внутреклеточную концентрацію цинку - мікрокомпонента, який пригнічує реплікацію РНК вірусу, вважають вчені.

r0cm5apg05_big.jpg

Для лікування COVID-19 пропонують нарингенин - поліфенол, що міститься в цитрусових і помідорах. Італійські дослідники з університетів Рима і Мілана на культурі клітин показали, що нарингенин пригнічує основну протеазу вірусу 3CLpro і знижує активність рецепторів ACE2, а також послаблює запальні реакції при інфекції.

Як інгібітори реплікації SARS-CoV-2 проявили себе куркумін з кореня куркуми, катехіни, у великих кількостях виявлені в зеленому і білому чаї, чорному шоколаді, багатьох фруктах і ягодах, кемпферол, що міститься в плодах шипшини, кмину, кропі, лакриці, квасолі і чаї.

А вчені з Алжиру припустили, що все флавоноли - одна з груп поліфенолів - активні проти SARS-CoV-2. Ці молекули націлюються на основні вірусні білки - S-білок, 3CLpro і PLpro, РНК-залежну РНК-полімерази (RdRp) і клітинний рецептор ACE2.

Проаналізувавши різні дослідження, фахівці зробили висновок, що флавоноли астрагалін, кемпферол і кверцетин пов'язують два основних ферменту вірусу 3CLpro і PLpro навіть сильніше, ніж антивірусний лікарський препарат ремдесівір, схвалений для екстреного лікування COVID-19 в півсотні країн. А флавоноли фізетін, кверцетин, ізорамнетін і кемпферол інгібують S-білок сильніше, ніж гидроксихлорохин. Кверцетин і кемпферол також пригнічують полимеразу RdRp, необхідну вірусу для реплікації РНК.

Лікувальні трави

У Китаї фітотерапію застосовували під час спалахів коронавирусов SARS і MERS, пташиного грипу N7N9. Так, використовуючи клітинний аналіз, вчені перевірили близько 200 китайських трав'яних екстрактів на ефективність проти збудника SARS - SARS-CoV - і описали дію різних трав'яних сумішей в залежності від стадії захворювання. Ці напрацювання стали в нагоді зараз. Китайська асоціація міжнародного обміну і просування медицини і охорони здоров'я (CPAM) включила частину цих природних препаратів в рекомендації з лікування і профілактики COVID-19.

Найчастіше в цих сумішах фігурують астрагал монгольський, солодка, Сапожнікова розчепірена (зонтична рослина, відоме також як ледебуріелла), атрактілодеса, жимолость японська та форзиція поникла. Ці трави широко застосовуються в традиційній китайській медицині для лікування грипу та інших вірусних захворювань.

У Саудівській Аравії зараз проходять спільні з Університетом Аризони (США) клінічні дослідження ефективності проти SARS-CoV-2 омега-3 жирних кислот з додаванням олії чорнушки посівної, насіння анісу, хінного дерева, солодки, Костусєв індійського. Полин вивчають в Мексиці, натуральний мед - в Пакистані і Єгипті, прополіс - в Бразилії.

Фахівці Великобританії, Ірландії, Бразилії, Венесуели і Польщі оцінили 39 лікарських засобів на травах і виявили серед них п'ять, які допомагають при COVID-19: алтей аптечний, мирра, лакрица, плющ звичайний і бузина чорна. Припустили, що містяться в цих рослинах фенольні кислоти і флавоноїди блокують рецептори ACE2 і вірусні білки. Однак вчені відзначають, що ця фітотерапія не лікує і не запобігає інфекцію, а лише покращує стан пацієнтів.

Владислав Стрекопитов

Новини

Популярні теми форуму

analytics