Close button

Створення QAnon: краудсорсингова теорія змови

Створення QAnon: краудсорсингова теорія змови

Послідовники теорії змови QAnon відіграли значну роль у подіях 6 січня у Вашингтоні, коли прихильниками Дональда Трампа було захоплено будівлю Капітолія (це сталося вперше за 2 століття), повідомляє Буквы.

На тлі цих подій проєкт Q Origins, який досліджує теорію змови від початку її існування, опублікував на сайті проєкту журналістів-розслідувачів Bellingcat матеріал, у якому пропонує пояснення того, як QAnon було створено і чому вона стала такою популярною.

Букви наводять переклад статті (зі скороченнями).

6 січня хаос обрушився на Вашингтон, округ Колумбія, коли прихильники президента Дональда Трампа штурмували будівлю Капітолія США. Під час цих подій давній промоутер QAnon, відомий як “Q Shaman”, потрапив до зали Сенату і вдерся на трибуну спікера. Того дня він був не єдиним присутнім прихильником QAnon.

yi9jg85zrr961.jpg%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D1%85.jpthumb-00002.jpg

Так небезпечна те еклектична теорія змови, яка пройшла довгий шлях з моменту появи три роки тому, знову опинилася у центрі уваги.

Перші вкиди від Q

28 жовтня 2017 року анонімний користувач переглядав розділ /pol/ сумнозвісного іміджборду 4chan для альтернативних правих та побачив повідомлення, в якому йшлося: “Гілларі Клінтон буде заарештована в понеділок з 7:45 до 8:30 EST — ранок 30 жовтня 2017 року”. Він вирішив відповісти. Пізніше цей користувач назветься “Q Clearance Patriot” (незабаром скорочене до просто “Q”). Q натякнув, що він військовий офіцер з найближчого оточення президента Трампа. Згодом його дописи — майже 5000 повідомлень на сьогоднішній день — породили теорію змови QAnon.

Більшість акаунтів QAnon називає цей вкид першим і таким, що дав старт Q-руху. Це помилково з двох причин. Перша є тривіальною: Q спочатку привернув аудиторію з іншим набором вкидів, але перші спроби провалилися. Інша – дуже важлива: походження Q не можна відокремити від культури розділу /pol/, що являла собою багату суміш расизму, антисемітизму і (особливо актуально тут) теорій змови правого спрямування.

Таким чином, QAnon був одночасно результатом і еволюцією /pol/-культури. Багато заяв Q були популярними там, водночас Q запозичив ключові теми свого оповідання у попередників.

Суть міфу QAnon

Ось суть міфу про QAnon:

  • За допомогою невеликої групи офіцерів військової розвідки під назвою Q team (один або кілька з яких імовірно відповідальні за написання вкидів) президент Дональд Трамп веде тіньову війну проти кабали педофілів, які поклоняються сатані і харчуються дітьми, і які змовилися аби перешкоджати йому та повалити його.
  • Військові масово заарештують їх в рамках заходу від назвою “Буря” (Storm).
  • Впродовж оповіді кількість членів кабали збільшувалася: спершу це були “багато хто в уряді”, потім 2всі селебрітіз, які підтримують Гіларі Клінтон”, потім “забагато для військової в’язниці Табір Гуантанамо”. Згодом до кабали зараховували будь-кого, хто розсердив Трампа або кинув йому виклик. Туди ж зарахували фінансиста та філантропа Джорджа Сороса. Разом вони утворюють “глибинну державу”.
  • Після “Бурі” військові трибунали подбають про те, щоб цих зрадників, які харчуються немовлятами, стратили або засудили до довічного ув’язнення.
  • Зіткнувшись з незаперечним доказом існування кабали, приголомшена публіка буде ридати в розпачі і зрештою об’єднається навколо президента Трампа, відкривши золотий вік патріотизму і процвітання.

Примітно, що цей опис не охоплює жодного з найхимерніших куточків QAnon (наприклад, щодо того, що ЦРУ контролювалося Північною Кореєю, але тепер було звільнено Трапом).

Він також опускає ключовий аспект світогляду QAnon: кожна публічна дія або висловлювання президента Трампа або передбачуваного члена кабали може містити “меседж”, який можуть розшифрувати прихильники QAnon. При цьому не враховується одне з найбільш важливих гасел QAnon: “дезінформація необхідна”, що деякі можуть назвати прекрасним виправданням неспроможних пророкувань Q, і що також дозволяє вірянам обирати, яку частку теорії вони приймають.

Рівень популярності QAnon

З цього скромного і ексцентричного початку QAnon стрімко зросла. Спочатку цей ріст обмежився 4chan, де Q став сенсацією на /pol/. Незабаром після цього пара модераторів 4chan і прихильник теорії змови YouTube почали працювати разом, щоб поширювати повідомлення Q серед набагато ширшої аудиторії. Ці зусилля перевершили їхні найсміливіші мрії.

Згідно з дослідженням Pew Research, проведеним минулого року, приблизно 10% дорослих американців вірять у деякі або всі теорії QAnon. Цей висновок узгоджується з іншим дослідженням, проведеним 2020 рокау британською доброчинною організацією HOPE not hate.

Політолог Джо Ускінскі, який написав, що “підтримка QAnon здається більш ніж широкою”, вважає, що це 5-10% дорослого населення США.

Як не крути, мільйони американців так чи інак мірою вірять в QAnon. Крім того, підтримка ідей QAnon є набагато ширшою, ніж віра в самого Q: опитування YouGov в жовтні минулого року показало, що майже 50% прихильників Трампа погоджуються з тим, що “провідні демократи беруть участь в елітних колах секс-торгівлі”.

Ще до подій в Капітолії, які багато хто називає спробою державного перевороту, QAnon досяг залів Конгресу.

Обрана на виборах 2020 року членкиня Палати представників США Марджорі Тейлор Грін, яку президент Трамп вихваляв як “майбутню республіканську зірку”, писала, що “дитячий секс, сатанізм і окультизм пов’язані з Демократичною партією”. Грін також записала відео, в яких Q описує як “патріотів”, що діють “виключно на благо”, пропонуючи “унікальну можливість знищити цю глобальну кабалу сатаністів і педофілів”.

Що в QAnon було такого, що змусило когось почати поширювати незрозумілу теорію з розділу /pol/?

Загальні погляди Q були популярні на /pol/ до того, як Q почав публікувати повідомлення. Огляд по темах в /pol/, що передують Q, а також найперші треди, у яких Q був активний, дають зрозуміти: багато “анонів” (так себе називали завсідники 4chan) вірили в ключові елементи історії Q до появи Q.

На 4chan були неймовірно поширеними моторошні заяви та теорії змови, що шукали в анонах свою нетерплячу аудиторію. Теорія змови Pizzagate, яка була прямим попередником QAnon, була згадана в /pol/ понад 45 тисяч разів тільки за рік до перших публікацій Q.

Теорія змови Q не тільки не вигадувала нового, вона пройшла вже торований шлях. Анони пророкували і “арешт кабали”, і”звільнення землі від темних сил”, і “бурю, яка наближається й принесе смерть причетним з Голлівуду” за тижні й місяці до появи Q.

23 жовтня 2017 роки (за 5 днів до першого поста Q) один анон створив тред, в якому описав частину оригінальної історії Q: Роберт Мюллер (був спеціальним прокурором і розслідував підозри в змові членів передвиборчого штабу Дональда Трампа з російськими спецслужбами під час виборів президента 2016 року — ред.) працював з Трампом, щоб ліквідувати “глибокц державу” в цілому і Хілларі зокрема, після того, як трибунали за участю сотень людей відбудуться. Завсідниуи /pol/ жадали військових трибуналів, які покарають їхніх найбільш ненависних ворогів.

Є вагомі докази того, що Q читав тред від 23 жовтня 2017 року. Однак немає причин думати, що Q вкрав всю теорію щодо Мюллера у автора цього треду — тільки один рядок. Q майже напевно вже стикався з ідеєю, що Мюллер і Трамп працюють разом, яка була широко поширена на /pol/.

Деякі аноніми напередодні появи Q навіть заявляли, що було б добре, щоб всі скандальні заяви, що з’явилися раніше, зібралися воєдино.

Згодом Q знаходив для численних ймовірних демократичних скандалів, широко висвітлюваних правими ЗМІ, як Fox News, і, отже, користувачами 4chan, нову упаковку, представляв свою розповідь як витоки надсекретної інформації. У його постах вже наявні і раніше не зв’язані між собою скандали стали частиною ідеї про змову.

Найбільше ненависті завсідники /pol/ відчували до Гілларі Клінтон і Джорджа Сороса. Ненависть до єврея, ліберала та філантропа Сороса не була дивовижною, враховуючи характер розділу — правий, антисемітський і схильний до змов. З тієї ж причини ненавиділи Барака Обаму.

Від самого початку Q зосередився на трьох згаданих особах. При цьому Обама згадувався частіше, ніж Сорос і Клінтон, як “путівник” членів кабали.

Вороже ставлення до Клінтон було особливим. Напередодні появи Q один з користувачів писав:

“Перемога — це коли Хілларі і всі, хто пов’язаний з педофільської мережею, відомою як “Фонд Клінтона” будуть кинуті у Гуантанамо”.

Пізніше ідею про те, що після “Бурі” членів кабали відправлять в цю в’язниці підтримував прямо і опосередковано Q.

Рольові ігри як ключ до успіху QAnon

Рольві ігри — ще один елемент культури 4chan, який допомагає пояснити успіх QAnon. Q втілив практику рольової гри або, можливо, навіть удосконалив її.

В /pol/ існував спеціальний термін “ларпер” (LARPer, від LARP, Live action role-playing game, рольова гра живого дії). Це той, хто прикидається надійним джерелом конфіденційної інформації про поточні події, яку він потім “зливає” анонам.

Ларпери були широко поширеним явищем на іміджбордах. Перші дописи Q викликали у користувачів відповідну реакцію: “черговий ларпер”.

Багато ларперів припиняли свою діяльність через кілька постів. Так сталося і з аноном, на допис якого відповів Q. Але були і ті, хто стали добре відомими на /pol/. Це, наприклад, користувачі з ніками FBI Anon, High Level Insider, Mega Anon, White House Insider і ін. У деяких з них були свої учні і послідовники.

У деяких випадках заяви Q відсилають до заяв інших ларперів. Наприклад, “Буря”, яку передбачав Q, по суті те саме, що “Подія”, яку передбачав користувач Victory of the Light. Ось деякі зі збігів:

  • На початку “Події” нормальне економічне життя мало бути раптово порушеним “максимум на два тижні”. Наприклад, банки закриються тощо. “Буря” ж повинна початися з “10 днів темряви”, і послідовники Q чекають настання цього періоду і до цього дня.
  • На другому етапі “Події” новини заповнять “викриття”, уряд розкриє шокуючі таємниці через ТБ або систему екстреного мовлення. В “Бурі” за 10 днями темряви піде “розкриття” ступеня розбещеності членів кабали, що теж відбудеться через систему екстреного мовлення на тлі придушення опору кабали.
  • В “Події” передбачені масові арешти членів кабали. І в “Бурі”, і в “Події” масові арешти знаменують “звільнення планети Земля від темних сил”.

Victory of the Light не був єдиним ларпером, який послужив явним предком QAnon. Q також запозичив у користувача Anonymous5 (відомий також як Френк). Френк — ключова фігура треду /HTG/ ( “Human Trafficking General”, “Загальні відомості про торгівлю людьми”). Навколо /HTG/ сформувалося невелике, але згуртоване співтовариство. Його учасники займалися тим, що разом розповідали історії, підкріплюючи їх “доказами”, які повинні були змусити повірити в те, що вони виявили сітку педофілів. Псевдорозслідування /HTG/, які не привели до жодного арешту, стали причиною знущань анонімів над спільнотою.

А аудиторія Q жадала чогось на кшталт /HTG/, але кращого — більшого за масштабами ті більш зв’язного. І Q надав це.

Від Pizzagate до QAnon

Можливо, найкращий спосіб описати QAnon — назвати еволюцією Pizzagate. І, можливо, кращий спосіб описати /HTG/ — сказати, що це ланку між Pizzagate і QAnon.

Pizzagate отримала послідовників, тому що мала правильні цілі, правильні звинувачення. У перші дні існування Pizzagate у теорії був сильний елемент участі: аноніми поспішали знайти нові “докази” жорстокого поводження з дітьми через листи зі зламаних електронних скриньок Нацкомітету демократичної партії. Але це не могло тривати вічно. Анонімам було потрібно прочитати дуже багато листів, усередині яких було не так багато шуканих “кодових слів”. Незабаром теорія Pizzagate перестала бути чимось цікавим для дослідження і перетворилася в набір ідей, які аноніми могли прийняти або відхилити.

Спільнота /HTG/ була набагато менш популярною, ніж Pizzagate. У неї теж були правильні цілі, правильні звинувачення, і, здавалося б, нескінченна кількість вихідного матеріалу. Але /HTG/ не вистачало двох ключових інгредієнтів: сюжетної лінії і оповідача. Не було всеосяжної історії, яка могла б утримати анонімів разом.

Чому Q домігся успіху там, де багато зазнали невдачі?

Одна з причин полягає в тому, що у Q була правильна ідея, подана в потрібний час. У Q також був правильний стиль: він часто покладався на довгий список навідних запитань. Інші ларпери визнали це. У 2017 році MegaAnon, який був, мабуть, найуспішнішим активним лерпером, коли Q вперше з’явився, написав, що Q “проробив фантастичну роботу, розклавши тонну деталей в більш зручному для /pol/ форматі”.

Q не обговорювали б так широко, якби він звернувся тільки до товариства /pol/ і залишився там. Q позбувся зв’язків з 4chan протягом декількох днів після свого першого допису завдяки купці людей, які зробили узгоджені зусилля з просування QAnon на інших майданчиках (зокрема, в Reddit).

“Нормі”, як анони називають більшість інших людей, познайомилися з Q і деяким сподобалося. Виявилося, що нормі, принаймні ті, що фанатично підтримують Трампа і схильні до змов, які і були первісної аудиторією Q, були так само готові до наступника Pizzagate, як і 4chan. Незабаром на декількох платформах Q і його шанувальники створили спільноту, разюче схожу на /HTG/: група послідовників стверджувала, що вони “розкривають педофілів” за допомогою своїх власних методів і правил попри відсутність реальних результатів.

Різниця полягала в тому, що у Q було набагато більше прихильників, ніж у /HTG/. Більш того, Q продовжував створювати контент, а анони продовжували аналізувати його, знаходячи новий сенс навіть в найхимерніших, дивовижних заявах.

Навіть нездійснені пророцтва Q не могли їх переконати, оскільки “дезінформація”, як пояснив Q, “необхідна”.

Q був досвідченим ларпером, який повернув аудиторії її вірування, перероблені ідеї ранніх ларперів, і з самого початку отримав допомогу від невеликої, але розумної групи фанатів, що поширила вкиди за межами 4chan.

Незалежно від того, чи було зростання Q простим чи ні, він мав величезні, а іноді і трагічні наслідки в реальному світі. Рух QAnon завдав серйозного удару по сім’ях по всьому світу — розділ Reddit QAnonCasualties дає невелике уявлення про людські жертви QAnon.

І хоча більшість послідовників QAnon, ймовірно, ніколи не зроблять ніяких насильницьких дій самі, політичний збиток, який вони завдали, значний.

У грудні минулого року президент Трамп, як повідомляється, описав QAnon як групу людей, які “в основному вірять у хороший уряд”.

Але послання Q полягає в тому, що “хороший уряд” може з’явитися тільки в формі чистки, тому що кожен видатний демократ і більшість республіканців, які не виявляють достатньої відданості Трампу, є частиною кабали педофілів, які поклоняються сатані. Істинна справедливість і “хороший уряд” можуть існувати тільки після “Бурі”, коли Трамп — і тільки Трамп — керує країною, а вся його опозиція мертва або поміщена до в’язниці.

Три роки тому Q об’єднав разом найпоширеніші переконання одного з найтемніших куточків Інтернету. Крапля за краплею скандали в ЗМІ з правими поглядами і расистські змови минулих днів перетворилися в щось більше, ніж просто сума їх частин. Q затьмарив їх усіх.

Новини

Популярні теми форуму

analytics