Close button

Перевід приміщень на індивідуальне опалення: чи вдасться платити менше

Перевід приміщень на індивідуальне опалення: чи вдасться платити менше

Аналізуємо плюси і мінуси переведення приміщень у багатоквартирних будинках на індивідуальне опалення, повідомляє Укринформ.

Ланцюжок тарифних подорожчань вкотре змушує багатьох українців задуматися над перспективами переводу своїх приміщень з централізованого на автономне (для окремих багатоповерхівок, житлових комплексів або кварталів) або на індивідуальне (для кожної квартири) опалення.

Тому на найближче міжсезоння експерти прогнозують новий бум переобладнання систем опалення. Очікувана скасування з травня ВСО (покладання на "Нафтогаз" спеціальних зобов'язань щодо забезпечення паливом за пільговою ціною підприємств теплокомуненерго), ймовірно, спричинить стрімке зростання вартості вироблених ними гігакалорій. А тарифи на гарячу воду - як то кажуть, скориставшись новими можливостями, комунальники можуть підвищити вже до літа.

Тим часом, досвід десятків селищ і містечок, де вже відмовилися від централізованого теплопостачання, свідчить: незважаючи на необхідність "стартових" капіталовкладень, в результаті поточні витрати домогосподарств істотно знижуються, і вже через кілька років експлуатації модернізованих систем їм вдається відчутно заощадити.

Особливо там, де паралельно ведуться роботи по тепломодернізації будинків і де "фінансове плече" людям підставляє держава, місцева влада і міжнародні донори - в рамках реалізації грантових проєктів та програм.

Звичайно ж, «на переправі» - в розпал опалювального сезону - "змінювати коней" недоречно, нелогічно і навіть небезпечно. Але це не заважає готувати воза взимку. І накопичувати "стартовий капітал". Тому що процес зміни схеми теплопостачання технологічно складний і недешевий ...

Централізоване - автономне - індивідуальне опалення: чому і як доводиться вибирати

Можливість переходу багатоквартирних будинків з центрального на автономне, а квартир - на індивідуальне - опалення з'явилася в Україні ще в кінці 1990-х - початку 2000-х років. Втім, тоді це явище не було масовим. В основному, зважаючи на відносно низькі тарифи на теплопостачання, коли левову частку витрат брали на себе держава і місцева влада.

Втім, чим менше було можливостей для збереження такого статусу, тим дорожче ставали енергоресурси і чим більше зношувалися централізовані магістралі, тим активніше люди переходили на альтернативні схеми опалення. «Піонером» було Закарпаття, де до 2012 року на автономне та індивідуальне опалення перевели майже весь житловий фонд.

Прискорити цей процес місцева влада змушувало, зокрема, наростання взаємних неплатежів: населення - перед комунальниками, тепловиків - перед постачальниками газу і продавцями мазуту і вугілля, останніх - перед партнерами і трудовими колективами. Тому влада Ужгорода першої в країні вирішила перевести все місто на індивідуальне опалення.

А ось в населених пунктах, де питання не вирішували комплексно, і перехід на індивідуальне опалення відбувався хаотично, місцева влада і комунальники зіткнулися з безліччю проблем. Адже - хоча своя сорочка до тіла і ближче - слід розуміти: якщо ми від'єднуємося від централізованої мережі, вартість її експлуатації для інших споживачів зростає. А якщо таке відключення стає масовим, то тепло і гаряча вода для сусідів будуть "золотими". А у тепловиків НЕ буде залишатися стимулів вкладатися навіть в поточні ремонти мереж, не кажучи вже про капітальні.

Тому, щоб врегулювати ситуацію, в 2007 році Мінбуд видав наказ, заборонивши від'єднання від мереж теплопостачання окремих квартир, оскільки це призводило до розбалансування систем централізованого опалення. Однак це стосується тільки тих будинків, де до змін або ще зовсім ніхто не вдавався, або де індивідуальне опалення встановили в небагатьох квартирах.

Якщо ж в багатоквартирному будинку системами індивідуального опалення оснащено більше половини приміщень, відповідно до Закону "Про житлово-комунальні послуги", це можуть робити і інші власники. Такий підхід діє і зараз: якщо у вашому будинку більше половини квартир перейшли на власне опалення,мати "індивідуальне" можете і ви. Якщо ж ні - домовляйтеся з сусідами про переведення на автономне опалення всього будинку ...

1. Навіщо "город городити"?

1537205193-9095.jpg

Антон Ковалишин

"Централізоване опалення - найбільш ефективний і надійний спосіб теплозабезпечення міст при нормально працюючій системі ЖКГ. Однак, з огляду на знос устаткування і тепломереж, ліміти на газ і значний рівень неплатежів, не всі підприємства теплокомуненерго можуть якісно надавати послуги з опалення та гарячого водопостачання, - констатує експерт по енергоеффектівності, менеджер енергосервісної компанії Антон Ковалишин.

У таких випадках як альтернативу розглядають перехід на електроопалення або на індивідуальне газове опалення. Як варіант - перехід на прибудинкові або розміщені на дахах газові котельні, твердопаливні котельні, що працюють на біопаливі (солома, пелети, тріска) або на вугіллі. Для опалення багатоповерхівок можна застосовувати і теплові насоси, які давно популярні в світі ". Також, за словами фахівця (але, більше, як допоміжне обладнання), стане в нагоді можуть і сонячні колектори, які використовуються в поєднанні з основним опаленням.

Аналітики підрахували, що завдяки установці автономних опалювальних систем в "радянських" багатоповерхівках можна заощадити більше половини тепла (за умови комплексної термомодернізації будівель).

Найпростіше зробити це, створивши ОСББ. Тим більше, що для таких об'єднань багато програм спільного фінансування та міжнародних грантів, що дозволяють заощадити від 30 до 70% необхідних для модернізації засобів.

2. Переваги і недоліки індивідуального опалення

З установкою індивідуальних котлів у кожній квартирі - організаційно простіше. Фінансова ж навантаження на кожне домогосподарство в більшості випадків (оскільки немає такого, як у ОСББ доступу до кредитів) навпаки вище. До того ж, це - небезпечно. Мова і про загрозу вибуху при неправильній експлуатації газового обладнання, і про ризики отруєння чадним газом, і про аварійні ситуації в електромережі. Особливо, коли мова йде про самовільно встановлені електрокотли або конвектори при відсутності робіт з посилення електромереж.

Наприклад, жителям Нікополя, Марганця і Покрова - "піонерам" переходу на індивідуальне опалення в Дніпропетровській області - довелося деякий час жити в умовах постійних аварійних і планових "віялових" відключень електрики. Поки міські мережі не були модернізовані. А зробити це швидко - варто враховувати - вдасться не скрізь. Адже мова йде ж про десятки, сотні мільйонів, а для великих міст - про мільярди гривень.

1610385873-514.jpg

Коти гріють труби, щоб людям було тепло

У той же час, з точки зору експлуатації та контролю витрат, індивідуальне опалення має переваги над централізованим або автономним, - кажуть експерти. Завдяки йому власники можуть самостійно створювати комфортні умови і контролювати витрати. Останнє - тому що не платять за "інтерес" тепловиків і за технологічні втрати, коли десятки кілометрів немодернізованих і належним чином не ізольованих теплотрас "гріють повітря".

Серед недоліків - непристосованість більшості квартир в установці систем індивідуального опалення. За нормами, котел можна встановлювати тільки в приміщенні площею не менше 8 квадратних метрів. А багато хто з українців можуть "похвалитися" кухнею тільки в 5-6 або максимум 7 "квадратів" ...

Не завжди є і можливість належного облаштування вентиляції. Тому для багатьох наших населених пунктів не в дивину, що багатоповерхівки утикані всілякими за формою і розміром трубами. І естетика при цьому не головне. Гірше, що все це завдає великої шкоди навколишньому середовищу.

Адже в централізованих котелень продукти згоряння завдяки висоті димовідвідних труб розсіюються в атмосферу. Концентрація шкідливих речовин у поверхні незначна (куди більше тут впливають автомобільні вихлопи). А при влаштуванні автономного та індивідуального опалення продукти згоряння можуть потрапляти в сусідні квартири через відкриті вікна і навіть утворювати смог на вулицях.

Сусіди також будуть страждати від зниження температури в приміщеннях при відключенні індивідуальної системи опалення в квартирі багатоквартирного будинку для економії ресурсу або в разі тимчасової відсутності мешканців, які, наприклад, на тиждень поїхали в гості або на відпочинок. Більш того, через різний режим регулювання в кожному будинку може виникати різкий перепад температур між частинами будинку, що призводить до конденсації вологи з подальшим утворенням цвілі і грибка.

У новобудовах, де індивідуальне газове або електричне опалення передбачено проєктом, цю проблему вирішують заздалегідь, застосовуючи енергоефективні "сендвічні" технології будівництва. При установці систем індивідуального опалення замість централізованого - без комплексної термомодернізації всього будинку - таке неможливо. І це - ще один з аргументів на користь рішення про переведення на автономне опалення всієї багатоповерхівки, а не окремих приміщень.

Фахівці кажуть і про інші потенційні проблеми, які неминучі, якщо не вирішувати питання комплексно. Йдеться, зокрема, про:

  • невизначеності з обігрівом місць загального користування в багатоквартирному будинку. Особливо - підвальних приміщень, де проходять водопровід і каналізація, яким взимку загрожує замерзання;
  • необхідності реконструкції газових мереж будинку через їх непристосованість до експлуатації з індивідуальними системами опалення;
  • необхідності посилення внутрішніх електромереж, прибудинкової і квартальної електроінфраструктури.

Багато експертів вважають підхід, при якому в Україні знищують централізовані системи опалення замість того, щоб модернізувати їх, неправильним. Тоді як в нашій країні за останні 15 років втрачено 45% централізованої теплогенерації, більшість європейських держав (за винятком південних, де температура рідко опускається нижче нуля) йдуть в протилежному напрямку.

1593801324-213.jpg

Святослав Павлюк

"На відміну від України, світ йде до центрального опалення, - каже директор Асоціації" Енергоефективні міста України "Святослав Павлюк. - Наприклад, частка тепла, що виробляється в централізованих системах Латвії, складає - 65%, Литви - 57%, Естонії - 62%, Данії - 63%, Польщі - 53%, Швеції - 52% (в містах ця частка досягає 98%) , Фінляндії - 50%, Ісландії - 92%.

Частка ЦО в Євросоюзі поки 13%, однак відповідно до Енергетичної стратегії ЄС, до 2050 року вона має зрости до 50% "... Серед переваг централізованого опалення - більший коефіцієнт корисної дії, безпеку, екологічність, можливість використання альтернативних енергоресурсів.

"Економити кошти за тепло і одночасно мати комфортну температуру в квартирі можна іншим, більш дешевим (ніж установка індивідуальних котлів. - Ред.) Способом - якщо модернізувати діючу систему ЦО. Зокрема, встановити тепловий пункт в будинку і провести балансування", - говорить фахівець з енергоменеджменту Андрій Туцкій. за підрахунками фахівців, модернізація будинкового теплопункту обійдеться в 5-7 разів дешевше, ніж установка поквартирних систем.

3. Ціна питання

Вартість установки систем індивідуального опалення стартує від 25 тис. гривень для однокімнатної квартири. Тільки "нормальний" котел коштує 15-35 тисяч. Крім того, бажано замінити радіатори (1500-3000 грн за штуку). Плюс труби, терморегулятори і інші "дрібниці". А ще - вартість проектування і монтажних робіт ...

Наприклад, в Івано-Франківську, де за 5 років планують повністю відмовитися від системи централізованого опалення, підрахували, що перехід на індивідуальне або автономне опалення власнику однокімнатної квартири в середньому буде коштувати 27 тис. гривень, двокімнатної - 31 тис., трикімнатної - 35 тис. гривень.

Але це - "середня температура по палаті". У різних регіонах і навіть будинках ціни відрізняються. При проєктуванні може з'ясуватися, що в газових трубах будинку не вистачить тиску. Значить, доведеться міняти газопровід по фасаду (це плюс приблизно 100 тисяч гривень на всіх співвласників). За внутрішньобудинкові стійки з кожної квартири доведеться заплатити по 2-2,5 тис. гривень, за установку лічильника і реконструкцію труб в квартирі - ще близько 5 тис ...

Потрібно подумати і про додаткові витрати в майбутньому - пов'язаних з утриманням і ремонтом індивідуальних систем опалення. Наприклад, щорічної очищення і періодичної модернізації вимагають димоходи, а автоматика - регулярної повірки.

І термін експлуатації обладнання, як правило, становить 10-15 років. Значить, треба заздалегідь подбати про його заміну. Тоді як термін окупності такої системи при нинішніх тарифах - 6-8 років. Тобто, часто така система "буде працювати на ваш гаманець" всього кілька років. Хоча при підвищенні тарифів вже з наступного опалювального періоду термін окупності, безумовно, зменшиться ...

Зважилися на перехід? Розповімо, як ...

Орієнтиром для бажаючих встановити в квартирах індивідуальне опалення буде наказ, виданий у вересні 2019 році Міністерством розвитку громад і територій.

Головна порада: нічого не робіть самі і «на око». Особливо, коли маєте справу з газом. Відповідні проєкти розробляє спеціалізована організація, яка враховує всі діючі нормативні вимоги - відповідно до ДСН А 22-3-97.

Роботам має передувати дозвіл від органу місцевого самоврядування. Дозволи на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання видає спеціальна комісія, до складу якої входять представники всіх "зацікавлених" служб і організацій.

Перед тим проєктна документація повинна пройти узгодження в ряді інстанцій - в пожежній службі, в санітарних, екологічних, енерго- і газопостачальних організаціях. А потім - потрібне узгодження кожного етапу реалізації проєкту.

Для відділення (відключення) від ЦО і ГВП в багатоквартирному будинку власник повинен звернутися до місцевої влади з письмовою заявою (в довільній формі), повідомляючи про причини відділення і інформуючи про намір влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та / або гарячого водопостачання).

Відділення (від'єднання) здійснюється в міжопалювальний період не пізніше 1 жовтня способом, що не перешкоджає подачі гарячої води в інші квартири та нежитлові приміщення будинку.

Роботи може проводити тільки організація, що має відповідну ліцензію.

Автор: Владислав Обух

Новини

Популярні теми форуму

analytics