Close button

П'ять новинок озброєння, яких чекає армія в 2021 році

П'ять новинок озброєння, яких чекає армія в 2021 році

Так сталося, що 2020 рік виявився дуже невдалим в контексті озброєння української армії - Державне оборонне замовлення вдалося закрити тільки в останні дні грудня, а багато перспективних розробок і проектів, які повинні були бути завершені до початку 2021 року відклали до кращих часів, повідомляє Depo.ua.

У той же час, військове керівництво вже встигло наобіцяти багато смачненького на 2021 рік. Зокрема, міністр оборони Андрій Таран 23 грудня, під час розширеного засідання колегії Міністерства, пообіцяв забезпечити супровід і розробку проектів Стратегії воєнної безпеки України, Стратегічного оборонного бюлетеня України та Плану оборони України, а також проаналізувати заходи, які не виконані в попередній період, і, якщо вони не втратили актуальності, включити їх в новий Стратегічний оборонний бюлетень України.

Також міністр зазначив, що потрібно змінити акцент у використанні коштів на закупівлю нових (модернізованих) зразків озброєння і військової техніки. Основний ресурс витрачати на закупівлю нового озброєння, а не на ремонт застарілих зразків.

Сайт склав список з п'яти найбільш резонансних новинок зброї і військової техніки, які повинні надійти в 2021 році на озброєння ЗСУ:

1. Береговий ракетний комплекс ЖК-360МЦ "Нептун"

Ракетний комплекс "Нептун" поки є унікальним явищем вітчизняного оборонпрому, адже він був спроектований, виготовлений, випробуваний і взятий на озброєння у ЗСУ в рекордно короткі терміни - з 2014 по 2020 роки.

Роботи над проектом "Нептун" почалися в 2014 році - після старту російської військової агресії проти України. Тоді постало завдання - розробити ракетний комплекс, за допомогою якого можна було б стримувати атаки ворога з моря.

Після серії вдалих випробувань, 23 серпня 2020 року, Збройні сили України прийняли на озброєння береговий ракетний комплекс "Нептун" - тобто, наземну його версію, яка базується на автомобільному шасі.

Взагалі, ракета "Нептун" призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 тонн, вона має бойову частину масою в 150 кг. Тобто, вона здатна знищувати крейсера, ескадрені міноносці, фрегати, корвети, десантні і великі десантні і транспортні кораблі. Ракета має дозвукову швидкість (900 км / ч), здійснює політ на надмалих висотах (10-15 м. Під час крейсерського польоту і 5 м. При заході на ціль) і може маневрувати під час польоту. Номінальна дальність польоту - до 280 км.

Для розуміння: відстань в 280 км дозволяє за допомогою ракетних установок, розташованих в Одеській області, топити російські кораблі на підходах до Севастополя, а ракетні установки, розміщені на Азовському узбережжі України в районі Бердянська, можуть прямою наводкою знищити Кримський міст разом з військовими кораблями, які його охороняють (ширина Азовського моря становить 200 км), а також майже дістати до російської військово-морської бази в Новоросійську.

aLUXJFj2OaWUY666YEocJL1YNRKA4UBHDpJRB8Qg

І хоча "Нептун" вже півроку, як офіційно прийнятий на озброєння, в війська він надходити ще не почав. У 2020 році в Міноборони не знайшли для цього грошей. У той же час, 5 грудня міністр оборони Андрій Таран в одному з інтерв'ю похвалився, що Міністерство оборони вже здійснило перерозподіл коштів в рамках державного оборонного замовлення, і тому очікують надходження комплексів "Нептун" найближчим часом.

2. Реактивна система залпового вогню (РСЗВ) "Вільха-М"

РСЗВ "Вільха-М" також належить до унікальних вітчизняним збройним розробкам останніх років. Розроблялася вона паралельно з "Нептуном" вже в період війни з Росією, для заміни радянської реактивної системи залпового вогню 9К58 "Смерч".

Перша згадка про новий проект датується 2016 роком, а сам процес розробки і виробництва новинки можна умовно розділити на кілька етапів.

Спочатку йшлося про те, що "Вільха" - це новітня ракета калібру 300-мм, масою 250 кг і радіусом дії 70 км для існуючих реактивних систем залпового вогню. Однак згодом було оголошено, що під проектом "Вільха" мається на увазі не лише створення ракети, а й конструювання повноцінного ракетного комплексу.

"Вільха-М" - це модернізована версія комплексу "Вільха" з бойовою частиною ракети 170 кг, яка має підвищену точність і більший радіус дії, в тому числі ракети здатні точно вражати цілі на відстані близько 130 км.

Всі компоненти для виробництва "Вільхи" - вітчизняні і спеціально розроблені в рамках проекту. Включно з новою системою управління, новим ракетним паливом і нової бойової частиною.

РСЗВ "Вільха" був прийнятий на озброєння ЗСУ ще в 2018 році і навіть взяв участь в параді в День Незалежності, тоді як "Вільха-М" зараз знаходиться на стадії фінальних державних випробувань. Разом з тим, ще в травні минулого року в "Укроборонпрому" заявили, що вже з 2021 року мають намір почати серійне виробництво РСЗВ "Вільха-М".

3. Американські патрульні катери Island і Mark VI

Внаслідок російської агресії 2014 року і окупації Криму Україна втратила 75% свого Військово-морського флоту, зберігши лише 40 кораблів і суден, половина з яких застаріли і не відповідають сучасним вимогам.

У 2016 році було оголошено про створення в Україні так званого "москитного флоту", за прикладом Швеції. Концепція "москитного флоту" передбачає швидке нарощування "дрібного" корабельного складу, який міг би швидко реагувати на всі виклики з моря і повинен мати достатній бойовий потенціал, а в цей час будувати кораблі великого класу (корвети, фрегати), які створюються не один рік .

Одним з напрямків швидкого нарощування чисельного складу ВМС ЗСУ є отримання плавскладу у іноземних держав - як безкоштовно, так і за гроші. Україна вже має успішний досвід з американськими кораблями "Айленд" (Island), два з яких у вигляді безоплатної допомоги вже прибули до Одеси і взяті на озброєння ВМС.

А в 2021 році ВМС планують отримати від США ще три патрульні катери класу Island, але, на відміну від попередніх, ці судна будуть відразу з озброєнням. Вони мають надійти в Україну вже в першому півріччі цього року.

Крім них в 2021 році очікується надходження патрульних катерів Mark VI виробництва США.

У червні 2020 року Держдеп США затвердив можливий продаж Україною 16 патрульних катерів Mark VI і пов'язаного з ними обладнання орієнтовно на суму 600 млн доларів. Згодом оголосили, що в другому півріччі 2021 року ВМС ЗСУ отримають перших два катери.

Mark VI перебуває на озброєнні в ВМС США і призначений для патрулювання в річкових і прибережних водах. Перші човни Mark VI були прийняті на озброєння лише у вересні 2015 року.

1c1c15bca1bb6d55f543b0dbf50aacf1-wide-bi

Патрульний катер Mark VI. Фото: ВМС США

4. Чеська самохідна артилерійська установка (САУ) Dana-M2

3 листопада 2020 року начальник управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ, генерал-майор Андрій Малиновський, в інтерв'ю "АрміяInform" повідомив, що для заміни застарілих гармат польової артилерії Д-20 і самохідних артилерійських установок 2С3 "Акація" розглядають закупівлю 152-мм САУ "Дана".

Він зазначив, що ці установки - з наявного парку чеської армії, але перед продажем повинні пройти технічне обслуговування і модернізацію до версії "Dana-M2".

Ще через тиждень, 10 листопада 2020 року, комітет з оборони Верховної Ради розглянув внесення змін до Держоборонзамовлення-2020 року, якими передбачив закупівлю САУ на колісному шасі.

Ці рішення тоді викликали гучний скандал і засудження з боку військових експертів. З одного боку зазначалося, що ці САУ є застарілим видом озброєння і суперечать концепції переходу ЗСУ на стандарти НАТО (калібр "Дано" не відповідає цьому стандарту).

З іншого боку зверталася увага, що закупівля в Чехії застосовуваних САУ "Дана" містить корупційні ризики через відсутність інформації про обсяг модернізації і відсутності конкурентних процедур.

Проте, рішення про закупівлю цих САУ прийнято, тому в 2021 році очікується їх надходження в розпорядження української армії.

UnsDj0Q9B1OaeViecczT7khbRN9y2lnaIuNRlMGg

САУ "Дана". Фото: Ділан Малясов

5. Транспортний літак Ан-178

Після катастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом, в якій загинули 19 курсантів Харківського університету Повітряних сил і 7 офіцерів - членів екіпажу, в уряді заговорили про нових транспортних літаках для української армії. Адже за весь час незалежності України ВСУ не отримали жодного нового літака.

У той же час Держпідприємство "Антонов" весь час скаржилася на відсутність замовлень з боку держави, тоді як заводу є що запропонувати. Перш за все це транспортний літак Ан-178, серійне виробництво якого налагодили в 2020 році. На підприємстві запевняють, що він вже без російських комплектуючих.

Він удвічі швидше радянського Ан-26, а вантажів може перевезти втричі більше. Якщо виникає загрозлива ситуація в якомусь регіоні, то в Ан-178 можна загнати три броньовика з екіпажами і за годину перевезти в будь-яку точку України. А три літаки можуть перекинути практично цілу роту з повним озброєнням.

До речі, перші кроки в цьому напрямку вже зроблені. 11 грудня 2020 року Міноборони уклало контракт з ДП "Антонов" про закупівлю трьох Ан-178 і навіть отримало дозвіл уряду здійснити авансовий платіж. А 29 грудня за участю президента Володимира Зеленського відбулося підписання Меморандуму між Міноборони і "Антоновим" про співпрацю з будівництва літаків для потреб армії.

Всього в держбюджеті на закупівлю зброї та техніки для ЗСУ передбачено майже 23 мільярди гривень. Залишилося тільки ці гроші грамотно і своєчасно освоїти, адже сучасні вітчизняні напрацювання і навіть готові проекти існують, і тільки чекають серійного виробництва.

Новини

Популярні теми форуму

analytics