Close button

Росія "годує" Захід своєю історією, — польський вчений

Росія "годує" Захід своєю історією, — польський вчений

"Ця пропозиція є частиною традиційної оповідної й історичної політики, яку проводить російська держава", - такими словами польський історик, професор Ян Жарін прокоментував твіт посольства Російської Федерації у Варшаві, в якому говориться, що в січні 1945 року Червона армія визволила Польщу від нацистів, повідомляє ИноТВ.

Росія прекрасно усвідомлює те, що західну громадську думку є сприятливим ґрунтом для її безперервного історичного оповідання, пояснює в інтерв'ю порталу wPolityce професор.

"Народам країн Західної Європи не було дано багато шансів познайомитися ближче з реаліями комуністичної системи, але вони змогли познайомитися з язичницький апофеозом комунізму, який протягом десятиліть практикують західні інтелектуали - корисні ідіоти", - додає професор.

Він упевнений, що для зміни цієї тенденції Західній Європі слід побороти цю внутрішню інтелектуальну слабкість. Їй необхідно переосмислити такі події, як травень 1968, розширити знання на тему пакту Молотова - Ріббентропа і входження совєтів на територію Польщі в 1944 році або країн Прибалтики, а в 1945 році - в нові регіони Центральної та Східної Європи.

На думку історика, поки не будуть переосмислені теми тих визвольних поривів, які мали місце в Будапешті в 1956 році, радянського "вторгнення" в серпні 1968 року, Росія буде і далі дотримуватися колишньої лінії оповіді.

"До тих пір, поки Західна Європа не буде в змозі осмислити реальну комуністичну спадщину, Росія буде проводити свою історичну політику, розраховану на досягнення сьогоднішніх цілей - тобто повернення до імперського простору, який вона мала за часів Сталіна і його наступників", - роз'яснює польський професор Ян Жарін.

"Тому мене це не дивує. Швидше за моє здивування викликав би інший наратив", - резюмує він в бесіді з wPolityce.

Новини

Популярні теми форуму

analytics