Close button

У Єгипті виявили древні артефакти

У Єгипті виявили древні артефакти

Археологи знайшли в Єгипті похоронний храм з артефактами. Зокрема були знайдені дерев'яні труни і фрагмент Книги мертвих, повідомив в Facebook керівник місії археологів Захі Хавасс, повідомляє Liga.net.

За його словами, місія виявила в стародавньому некрополі Саккара похоронний храм королеви Неарії, дружини короля Тітки. Серед найбільш важливих відкриттів на цьому місці - 52 могильних вала на глибині 10-12 метрів. Усередині цих валів були виявлені сотні дерев'яних трун, що відносяться до Нового царства. Це перший випадок, коли в районі Саккара були знайдені труни віком 3000 років, зазначив учений.

Труни - дерев'яні та антропоїдних, говорить Хавасс. На їх поверхні зображено безліч сцен з древніми богами і уривки з Книги мертвих. Ще 50 дерев'яних саркофагів в хорошому стані були виявлені в тайнику.

Довідка: Книга мертвих - збірка давньоєгипетських релігійних текстів і гімнів. Стародавні єгиптяни поміщали її в гробниці, оскільки вірили, що це допоможе покійному знайти благополуччя в загробному житті.

Також археологи знайшли в шахтах статуетки, кераміку, сокира, похоронні маски і інші археологічні артефакти, зазначає Хавасс. Зокрема було знайдено папірус шириною один і висотою чотири метри. На ньому записана 17 глава Книги мертвих і вказано ім'я власника папірусу.

bnhoo3hotv_big.jpg

rk17s0zv10_big.jpg

zouu1hk7vq_big.jpg

_bjt5bp2tg_big.jpg

ez7q28oewa_big.jpg

ft1l3tguxi_big.jpg

108gwi6ode_big.jpg

kjo2ybjgu3_big.jpg

8vi5m54076_big.jpg

Хавасс вважає, що ці знахідки стануть одними з найважливіших в поточному році і роблять Саккарі важливим культурним і туристичним центром. Він також вважає, що знахідки дозволять по-новому написати історію Саккари в період Нового царства.

Довідка: Саккара була величезним некрополем давньоєгипетської столиці Мемфіса, який став об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

  • На початку жовтня 2020 го влада Єгипту показали понад 50 саркофагів з унікального поховання.
  • У листопаді в Єгипті знайшли понад 100 стародавніх саркофагів (в деяких з них були мумії) і близько 40 позолочених статуй. Вік артефактів досягає 2500 років.

Новини

Популярні теми форуму

analytics