Close button

Що отримають відмінники замість червоних дипломів

Що отримають відмінники замість червоних дипломів

У 2021 року випускники українських вузів вже не будуть отримувати "червоні дипломи". З початку цього року Міністерство освіти скасувало видачу так званих дипломів з відзнакою, повідомляє Страна.ua.

Таким чином Міносвіти намагається наблизити український диплом до європейського зразка.

Навіщо скасували червоні дипломи

Скасування червоних дипломів (дипломів з відзнакою) - наслідок прийнятих в грудні 2019 року змін до Закону "Про вищу освіту". В тому числі, цим рішенням було скасовано дипломи державного зразка.

Тепер, пояснює експерт з питань освіти Андрій Черних, кожен вуз видає дипломи свого зразка. Головна вимога - щоб в дипломі була інформація, яку вимагає рішення уряду.

"Чому немає такого виду диплома, як червоний диплом? Тому що, з огляду на скасування дипломів державного зразка, немає можливості визначити загальнодержавний критерій (для видачі червоного диплома).

Вуз має широку автономію, щоб за рішенням вченої ради вносити в додаток до диплому інформацію про значні досягнення випускника. Тепер саме кожен окремий вуз повинен буде при бажанні визначати відповідні критерії ", - говорить Андрій Черних.

Зміни вступили в силу з січня 2021 року.

Таким чином, "червоних дипломів", які раніше вважалися "знаком якості" успішності студентів, в Україні більше не буде. Будуть звичайні дипломи бакалавра, магістра і т.д. - тобто дипломи без відмінності.

Натомість вузам дали можливість давати талановитим студентам власні "відзнаки" за гарне навчання, які вуз зможе вказувати в додатку до диплому за рішенням Вченої ради вищого навчального закладу.

Однак Міністерство юстиції України ще проводить правову експертизу наказу МОН. Після обробки наказу Мін'юстом документ може бути скоректований.

"Червоні дипломи - це атавізм"

Експертне співтовариство поставилося до новації неоднозначно. Одні підтримали скасування червоних дипломів, інші - категорично з цим не згодні. У соцмережах навіть жартують, що червоні дипломи скасували в рамках декомунізації.

jwnzf8dori_big.jpg

Насправді, в цьому щось є. "Червоні дипломи" існують тільки в країнах колишнього СРСР.

"Червоні дипломи - це атавізм. Я не знаю, де ще в світі, крім країн колишнього соцтабору, є такі дипломи. Вони нічого не дають для випускника по життю, крім того, що потрібно комусь заплатити або перед кимось прогнутися. ще перед онуками похвалитися ", - міркує в коментарі Едуард Рубін, засновник компанії" Телесенс ", співзасновник Харківського ІТ-кластеру.

За фактом, каже експерт, нічого в системі вищої освіти скасування червоних дипломів не змінить.

При цьому частина викладачі українських вузів знаходить скасування червоних дипломів навіть корисним.

Наприклад, Марина Калініна, доцент кафедри реклами та зв'язків з громадськістю Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, вважає, що в них вже давно немає сенсу.

"Українська вища освіта базується на Болонську систему. Одне з ключових його положень - це набір балів. Червоний диплом - це бали. 60 балів набирається за поточний семестр, 40 балів на іспиті. Але бали не завжди говорять про знання. 60 балів можна набрати не тільки блискучими відповідями, але і частими, хоча і менш якісними.

Є таке поняття "активна трійка": начебто щось роблю, багато роблю, але погано. А за балами у таких студентів буде однаковий рейтинг. Тому такий бал далеко не репрезентативний. До того ж раніше червоний диплом хоча б був підкріплений пільгами. Наскільки я розумію, зараз пільг ніяких немає. Тому сенс в ньому відпадає ", - вважає Марина Калініна.

Також є думка, що червоний диплом традиційно мав в Україні корупційну складову - коли за високу оцінку або можливість перездати іспит потрібно було "віддячити" викладача.

Такої думки дотримується Андрій Охрімовецька, доцент кафедри фізики в Національному аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського "ХАІ".

"Хтось мав собі бізнес на забезпеченні вимог до дипломів з відзнакою. І очевидно, була передоплата. А тут" бац - і друга зміна ": дипломів державного зразка з відзнакою вже більше не буде. Передоплата вже витрачена, а нав'язана послуга по задоволенню власного самолюбства випускника не надана. І що головне - всьому бізнесу кінець ", - пише Охрімовецька в обговоренні в групі" Новости вищої освіти ".

Але є і ті, хто розкритикував таке нововведення в сфері вищої освіти. Причому як серед студентів, так і серед педагогів.

"Червоним дипломом пишалися діти, їхні діди і бабусі"

Головний аргумент критиків скасування червоних дипломів - це демотивує студентів добре вчитися. Для багатьох учнів червоний диплом - показник отриманих знань.

"Чому б тоді взагалі не скасувати дипломи?", - обурюються в соцмережах.

"Може і на спортивних змаганнях, і в шкільній освіті треба тоді скасувати медалі, тому що це" задоволення власного самолюбства "?", - говорять користувачі.

gsk211mkby_big.jpg

_g6f5xyfmj_big.jpg

sm753d2tdw_big.jpg

bt74tqng3o_big.jpg

qmuzqt636x_big.jpg

Обговорення скасування червоних дипломів в групі "Новости вищої освіти"

У дискусіях про червоні дипломи неминуче мова заходить про корупцію: мовляв, часто їх отримують не ті, хто реально їх заслужив, а ті, хто їх купив. Але і на це знаходяться контраргументи.

"Хтось хоче сказати, що все червоні дипломи за хабарі отримані? Може тоді і все оцінки також? І може додатки з оцінками також треба скасувати? А як щодо тих, хто отримував і оцінки, і червоні дипломи своєю працею, знаннями, старанням ? і це завжди було стимулом для цього старання, може якраз і не заздалегідь запланованою метою, але відмінністю заслуг і вкладених зусиль ", - пише Олександр Підтиченко в групі

" Новости вищої освіти ".

fonul4lmb1_big.jpg

Цікаво, що, судячи з опитування серед студентів, який проводили в студради ОНУ (Одеський національний університет імені І. Мечникова), проти червоних дипломів проголосувало 60% студентів, а за - 40%. Але ряд педагогів вважає, що якщо за збереження червоних дипломів виступає навіть 40% студентів (що чимало), значить, вони потрібні.

Серед тих, хто незадоволений скасуванням червоних дипломів, є і народні депутати.

Наприклад, депутат від "Слуги народу" Олександр Юрченко вважає, що інтегруючись в Європу, Україна не повинна нехтувати своїми традиціями. Які, на його думку, виявляються і в наявності червоних дипломів.

На його думку, відмовляючись від червоних дипломів, Україна втрачає свою "ідентичність та унікальність нації".

"Однією з головних змін, які повинні принести в Україну нові стандарти форми документів про вищу освіту, це скасування так званого" червоного диплома ", тобто по суті знищення нагороди за гарне навчання для дітей, якою пишалися їхні батьки, діди і бабусі", - міркує депутат.

За його словами, скасування червоних дипломів на психологічному рівні - це "нехтування всіма стараннями дітей, які намагалися відповідати високому рівню поведінки і дисциплінованості (що неодмінно позитивно відбилося на їх навичках, які вони б використовували в майбутньому), щоб отримати повагу у батьків і однолітків і мати суттєву перевагу для отримання престижної роботи ".

Юрченко відзначає, що зараз документ перебуває на експертизі в Мін'юсті і ще допрацьовується. І Юрченко разом з іншими депутатами вимагатиме як у міністра юстиції Denis Malyuska, так і у міністра освіти і науки України Сергій Шкарлета не допустити скасування червоних дипломів.

3x_gbx9k50_big.jpg

З огляду на такий резонанс після скасування червоних дипломів, Андрій Черних не виключає, що народні депутати можуть внести до Верховної Ради альтернативні законопроєкти, щоб червоні дипломи повернути.

"Вони можуть зафіксувати на рівні закону про вищу освіту такі види дипломів з відзнакою і, можливо, критерії їх отримання. Чи матиме перспективу прийняття такого закону, мені складно сказати", - вважає експерт.

Автор: Анастасия Товт

Новини

Популярні теми форуму

analytics