Close button

Кількість офісів в Києві збільшується

Кількість офісів в Києві збільшується

Криза змусила орендодавців пропонувати більш вигідні умови наймачам, повідомляє UBR.

З початку карантинних обмежень навесні 2020 року вакантність офісної нерухомості в київських бізнес-центрах виросла вдвічі - до 20% від усіх площ.

Це спонукало орендодавців боротися за клієнта і пропонувати йому більш вигідні умови в індивідуальному порядку.

Хоча рівень заявлених ставок оренди практично не змінився, проте під час переговорів вони можуть істотно зменшитись. Часом початкову вартість виходить збавити майже на третину.

Таку оцінку висловив керуючий партнер консалтингової компанії UTG Offices Володимир Гелюта.

За оцінками експерта найбільшу кількість орендарів пішло з БЦ класів B, C, приміщень старого зразку, а також від тих орендодавців, хто відмовився йти назустріч наймачам і змінювати умови договору.

Незважаючи на збереження "докарантинного" рівня заявлених орендних ставок, Гелюта констатував наявність сьогодні тренда на надання індивідуального підходу до орендарів.

Орендодавці, в залежності від умов і домовленостей, можуть надати приміщення за зниженою ставкою - до 15-30% від заявленої вартості об'єкта.

"Глобально коронакриза переформатувала ринок офісної нерухомості з ринку орендодавця в ринок орендаря. Якщо раніше спостерігався брак якісних офісних площ і бізнес-центри диктували свої умови, то сьогодні орендар вільно обирає з яким БЦ і за яким контрактом йому працювати. Зараз БЦ борються за кожного орендаря, пропонуючи різні умови і послуги, які могли б його залучити ", - говорить керуючий партнер UTG Гелюта.

Експерт зазначив появу на ринку офісів нового формату: "гнучкі" робочі місця, коли простором користується кілька проектних команд, переформатування деяких open space в кабінетну систему.

Найбільшою популярністю при цьому користуються офіси, повністю готові для роботи, часто навіть з меблями - туди можна в'їхати без додаткових витрат на адаптацію.

Столична офісна нерухомість сьогодні налічує 2 млн м2, розміщених в понад 200 бізнес- і офісних центрах. Однак в 2021-22 року в Києві має відкритися ще 30 просторів загальної здається площею понад 600 тис. М2.

Це ще сильніше переформатує ринок, прогнозує Гелюта, вказуючи, що поява конкурентів підштовхне до розвитку діючі БЦ.

"Я прогнозую, що в 2021-му багато існуючих бізнес-центри підуть в реконцепцію, реконструкцію або хоча б мінімальну адаптацію, щоб бути якщо не на рівні з новими, то хоча б мінімально підтягувати себе, щоб претендувати на нормальні ставки і утримувати існуючих орендарів ", - вважає Гелюта.

Новини

Популярні теми форуму

analytics