Close button

У ДНК бактерій закодували повідомлення

У ДНК бактерій закодували повідомлення

Розмір повідомлення склав 72 біта, повідомляє Tproger.

Вчені з Колумбійського університету розробили новий метод запису даних з комп'ютера безпосередньо в геном бактерії. Систему, створену дослідниками, опублікувало наукове видання Science AAAS.

В рамках нової наукової роботи фахівці змогли просунутися в питанні створення сприятливих умов для плазмідов живих бактерій E. coli. Це дозволило їм записати цілих 72 біта даних в ДНК мікроорганізмів. Що символічно, як закодованої фрази, вміщеній в макромолекулу бактерії, був обраний «Hello world!».

11.jpg Схема проведеного експерименту: Джерело: EENews Europe

Вперше дослідники з Колумбійського університету змогли відредагувати ДНК плазміди ще в 2017 році. Тоді вони використовували для цих цілей метод CRISPR.

Більш традиційні методи запису інформації в ДНК працюють за системою кодування одиниць і нулів первинних даних у вигляді комбінації чотирьох азотистих основ: аденіну, гуаніну, цитозину і тиміну. Вартість даного процесу, а також подальшого декодування, становить близько 3,5 тис доларів за 1 Мбіт. Поки що спосіб дорогий і ненадійний, тому що дані з часом деградують.

Новини

Популярні теми форуму

analytics