Close button

Орендарі знаходяться під загрозою виселення

Орендарі знаходяться під загрозою виселення

Новий закон може зіграти проти українського бізнесу і позбавити їх орендних площ, повідомляє UBR.

Діючих орендарів можуть прогнати з насиджених роками місць шляхом проведення нових аукціонів.

Як розповів UBR.ua директор інвесткомпанії "Інвестиційна оцінка" Євген Жарков, такі ризики для підприємців несе закон, який вступив в силу - у ньому йдеться про оренду державного та комунального майна

За підрахунками експерта, більше 90% підприємців орендують свої об'єкти 5-15 років і вже кілька разів переукладали договір оренди. Але відповідно до нового закону, вони втрачають право автоматичного продовження своїх договорів.

"Тут треба розуміти, що за час оренди переважна більшість орендарів з приміщення з бомжами, до якого було підійти лячно, створили магазини, аптеки, кафе, клініки, ремонтні майстерні та інші бізнеси. І все це за свої гроші. Але оскільки раніше в законодавстві був відсутній механізм, за яким ці інвестиції документально підтверджуються, тепер за новим законом їх просто виселять і заберуть їх гроші собі. Не виключено, що зроблять це саме ті, хто таку ініціативу і прийняв ", - помітив нам Євген Жарков.

Як зауважив експерт, знай підприємці, що приймуть такий закон, то навряд чи вкладали б великі кошти в орендні напівзруйновані приміщення.

У той же час криза на ринку нерухомості, викликаний коронавірусом, привів до значного зниження рівня орендної плати. Багато бізнесів зупиняють роботу на період карантину або зовсім закриваються.

"Усi орендарі України домовляються з орендодавцями про надання знижок і зниження орендної плати. Але за новим законом орендна плата державного і комунального приміщення ніколи не може знижуватися, навіть якщо ваше приміщення і на аукціоні нікому не потрібно або орендна плата там неадекватна і значно вищою за ринкову. Тільки якщо ваше приміщення постраждало від стихії ", - говорить експерт.

Також Жарков Євген додав, що трохи полiпшили ситуацію злагоджені та оперативні дії мера Києва, Київради і Департаменту комунальної власності, які розробили і прийняли рішення про 50% знижку підприємцям, без внесення змін до договору оренди (за новим законом це заборонено).

Відразу після Києва цей процес став йти по всіх містах, де в терміновому порядку місцеві міські ради стали приймати рішення про знижки бізнесу.

"Люди, які написали і прийняли новий закон, є шкідниками, хоча кричали, що це революція в оренді, і вона переверне ринок комунального і державного майна. Дійсно, перевернула і накрила" мідним тазом ", - підсумував директор інвестиційної компанії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics