Close button

Яку небезпеку можуть нести вибори в Німеччині і Франції для України

Яку небезпеку можуть нести вибори в Німеччині і Франції для України

До інавгурації Джо Байдена залишився один день. Цього чекають американці, виснажені пандемією і соціально-політичною кризою. Цього чекають в Україні, розраховуючи отримати від адміністрації 46-го президента більше підтримки в протистоянні з Росією, повідомляє Деловая Столица.

Однак потрібно також чітко розуміти, що Сполучені Штати - нехай і ключовий союзник і партнер України, але далеко не єдиний. Є й інші гравці, які надають вплив на врегулювання конфлікту між Україною і Росією. А саме Франція і Німеччина - це дві учасниці "Нормандського формату". І у внутрішній політиці цих країн в доступному для огляду майбутньому, протягом року-двох, теж настають певні зміни.

У Франції у 2022 р відбудуться президентські вибори, в Німеччині у вересні поточного року - вибори в Бундестаг, а разом з ними і кінець епохи Ангели Меркель, яка поступиться кріслом канцлера кому-небудь іншому.

Через Коран в Єлисейський палац

За винятком покійного Жака Ширака, жоден з президентів П'ятої Республіки не зміг обратися на другий термін. Така вже тенденція французької політики - президенти можуть отримати величезний кредит довіри і народної любові, але дуже швидко все втрачають, коли обурені тим чи іншим проєктом, програмою, реформою виборці, не зволікаючи, збираються на масові акції протесту.

Чинний президент Еммануель Макрон в цьому плані не став винятком. "Зірка французької політики", харизматичний улюбленець публіки і впливових фігур незабаром після обрання дуже швидко почав втрачати любов народу, коли взявся впроваджувати свій пакет реформ у трудовій, соціальної та промисловій сферах.

І зіткнувся з акціями протесту. Потім були "жовті жилети", а відносно недавно на новинах зі США, де в самому розпалі були мітинги після вбивства Джорджа Флойда, у Франції також протестували проти поліцейського насильства.

На сьогоднішній день рейтинг Макрона, за якого в 2017 р в другому турі проголосували 66% (в першому - 24%, так що спасибі спаринг-партнеру Марін Ле Пен), знаходиться в районі 40%. Після падіння в 2017-2018 рр. до рекордно низьких 24%, чинний президент почав поступово виходити з електоральної ями. І в 2019-2020 рр. його рейтинг зростав.

Чому сприяло цьому те, що він заразився Covid-19, а також отримав вихід на територію французьких правих, коли він у відповідь на вбивство вчителя Самюеля Паті вихідцем з Чечні Абдулаха Анзоровим оголосив війну радикальному ісламу і увійшов в геополітичний клінч з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом .

Останній конфлікт довгограючий, на ньому Макрон зможе "пастися" ще тривалий час. Хрестовий похід президента Франції буде провокувати критику з боку Анкари, яка в свою чергу дозволить йому посилювати свою війну з радикалізмом серед французьких мусульман. І так по колу.

Макрону вже вдалося змусити Французьку рада мусульманської віри (CFCM) прийняти хартію із закликом до мусульман відмовитися від фундаменталістських доктрин, прийняти цінності Франції, згуртуватися проти іноземного релігійного втручання. CFCM - організація швидше бутафорська, що практично не має ваги в очах французьких мусульман. Однак якраз кампанія Макрона може підвищити її популярність, а через неї він буде набивати собі бали перед виборами 2022 р

Якщо Макрону вдасться таким чином повернути собі популярність рівня 2017 р і залишитися в Єлисейському палаці ще на п'ять років, то він продовжить реалізацію своїх проєктів по створенню двошвидкісної Європи, розділеної на "рай" для старожилів і "лімбо" для новачків.

Втім, вони в будь-якому випадку продовжилися б, хіба що до влади раптом все ж прийшла Ле Пен. Макрон не автор концепції двошвидкісної Європи, він лише продовжив справу попередників і заспівав в унісон з Берліном. Досить успішно, слід визнати.

Хто стане наступником Меркель

До слова, про Берлін. Як відомо, Ангела Меркель, яка очолювала уряд Німеччини з 2005 р, йде з поста і, швидше за все, з політики в цілому. Вона заздалегідь почала готувати країну до своєї відставки. Для чого спочатку просувала наступницю Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка в 2018 р змінила її на посту лідера Християнсько-демократичного союзу. Що найчастіше є трампліном на пост канцлера. Однак Крамп-Карренбауер не вдалося отримати достатню кількість прихильників в ХДС, і в 2020 р вона повідомила, що від лідерства відмовиться.

У зв'язку з пандемією процес передачі партійної влади затягнувся, але 15 січня правляча партія нарешті поставила крапку: на з'їзді ХДС було обрано новий лідер. Ним став ще один протеже Меркель - прем'єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія і представник ліберального крила консервативної партії Армін Лашет. Конкуренцію йому склали глава комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Ретген і давній суперник Меркель Фрідріх Мерц.

Основна боротьба відбувалася між Лашетом і Мерцем. Причому до другого туру Лашет вийшов з 380 голосами, в той час як у Мерца було 385. Проте виграв все-таки перший, набравши 521 голос. Результати онлайн-голосування повинні отримати підтвердження за допомогою вже голосування поштою, результати якого оголосять у п'ятницю, 22 січня. Однак Лашета в Німеччині вже називають новим лідером ХДС. І вже обговорюють його шанси стати канцлером після вересневих виборів. Мерц з гонки вже вийшов і підтримав Лашета, сподіваючись отримати від нього посаду міністра економіки.

Головними конкурентами Лашета в битві за пост глави уряду німецькі експерти і ЗМІ називають прем'єр-міністра Баварії Маркуса Зедер і главу МОЗ Йенса Шпана. Згідно з опитуваннями, лідирує Зедер - у нього 54% підтримки, у Шпана - 32%, а ось у Лашета - всього 28%.

Чому нам цікаві вибори в Німеччині? З тієї простої причини, що Лашет входить в число тих німецьких політиків, які виступають за послаблення антиросійських санкцій. Із застереженням, звичайно, про майбутніх певні успіхи в мінському процесі.

Шкали "успішності переговорів" немає, тому незрозуміло, коли Лашет, в разі обрання канцлером, міг би підняти питання пом'якшення санкцій. Тому Київ має б радувати те, що у нового лідера ХДС як потенційного кандидата в канцлери лише 28% підтримки виборців.

З іншого боку, далеко не всі так однозначно і з Маркусом Зедер, давно має види на уряд і відповідні амбіції. У січні 2019 р Зедер відкрив в Нюрнберзі перший в Німеччині Центр культури німців з Росії (BKRD), який очолили прокремлівські фігури. Рік по тому прем'єр Баварії разом з главою Мюнхенської конференції Вольфгангом Ішингером на запрошення Володимира Путіна і з схвалення Меркель також з'їздив до Москви.

У зв'язку з чим Йенс Шпан для України виглядає кращим канцлером Німеччини. Він дуже популярний завдяки ефективній політиці протидії пандемії. Але кого виберуть в Бундестазі, де більшість швидше за все буде у ХДС / ХСС? Молодого і перспективного, який став популярним завдяки, скажімо так, вузькопрофільним досягненням, або ж політика з більш "універсальним" політичним досвідом?

Франко-німецький альянс

Але навіть якщо уряд ФРН очолять Лашет або Зедер, це не означає, що Берлін одразу ж ініціює ослаблення антиросійських санкцій. За це, як відомо, свого часу виступав міністр закордонних справ і нині президент Франк-Вальтер Штайнмаєр (СДПН).

Вторив йому однопартієць Зігмар Габріель, коли займав пост віце-канцлера і міністра економіки. Однак санкції ніхто не послаблював. Так що, навіть коли помиритися з Москвою хочуть люди на верхівці політичної і державної ієрархії ФРН, це не означає, що вони зможуть зламати кон'юнктуру і здійснити задумане.

Втім, це не означає, що Києву можна розслабитися і просто спостерігати за внутрішньополітичними подіями у Франції і Німеччині. Адже якщо Макрон, також виступав за діалог з Кремлем, переобереться на другий термін, а новим лідером ФРН стане Лашет або Зедер, і якщо вони збережуть або навіть зміцнять союз між Парижем і Німеччиною, то в рамках того ж "нормандського формату" Україна цілком може зіткнутися з тиском з боку відразу трьох учасників переговорів. Звичайно, якщо (або коли) виникне необхідність натиснути на Україну і змусити піти на поступки.

Тому-то Київ має велику потребу в підтримці з боку адміністрації Джо Байдена, яка може стати противагою Німеччині і Франції. До слова, про що недавно і говорив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Автор: Владислав Гірман

Новини

Популярні теми форуму

analytics