Close button

Чи зупинить арешт Навального будівництво "Північного потоку-2"

Чи зупинить арешт Навального будівництво "Північного потоку-2"

Недовге перебування Олексія Навального на батьківщині протікає в абсолютно передбачуваний спосіб. Після "військово-польового трибуналу" у вигляді засідання суду прямо в Химкинском відділенні поліції, куди Навального доставили з Шереметьєво, політика відправили під варту до 15 лютого, повідомляє Depo.ua.

Скільки-небудь серйозних причин вважати, що звідти він переміститься на свободу, а не у виправно-трудову колонію, поки немає. 29 січня відбудеться суд, який вирішить подальшу долю політика, і, швидше за все, умовний термін у справі "Ів Роше" буде замінений на реальний. Чи не для того в Кремлі садили Навального на гачок умовного терміну, щоб тепер легко відпустити. Про це пише Depo.ua.

Водночас якоїсь не то що узгодженої, а навіть сформульованої колективної позиції Заходу у справі Навального поки немає. Відповідальні посадові особи з ЄС і США висловили свої почуття - від "глибокої стурбованості" до "обурення". В той самий час східноєвропейські держави намагаються використовувати цю історію для чогось більш масштабного, ніж дипломатичні протести.

Зокрема, Польща поставила питання про необхідність скликати засідання Ради ООН з прав людини щодо ситуації з Навальним.

А країни Балтії пішли далі й запропонували розглянути можливість введення нових санкцій проти Росії за арешт опозиційного політика. Для початку вимагаючи від голови європейської дипломатії Жозепа Борреля відкласти запланований візит в Москву, якщо Навального не відпустять.

Ці вимоги, схоже, не надто збігаються з планами самого чиновника, який з мистецтвом, гідним дипломата, вже склав гнівний текст щодо затримання Навального.

"Це затримання підтверджує постійну негативну модель скорочення простору для опозиції, громадянського суспільства і незалежних голосів в Російській Федерації", - повідомив Боррель, закликавши негайно звільнити опозиціонера.

І додав, що "разом з нашими партнерами ЄС продовжуватиме закликати російську владу терміново розслідувати замах на пана Навального в повній прозорості та без подальших зволікань, а також співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї". Це дипломатичне висловлювання, попри всю різкість, явно натякає на відсутність планів щодо якихось санкцій саме за укладення Навального.

Історія із затриманням російського опозиціонера з усіх західноєвропейських держав найбільше зацікавила політиків в Німеччині. Знову оживив дискусії щодо одного з найпотужніших важелів тиску на Росію - можливості добудови газопроводу "Північний потік - 2".

Але, як і після отруєння Навального, готовності до економічного тиску на Росію за грубе порушення політичних і людських прав серед німецької правлячої коаліції не спостерігається. Навіть самі рішуче налаштовані політики з ХДС і СДПН розглядають можливість введення нових персональних обмежень проти російських чиновників, а не масштабних секторальних санкцій. Тобто Хімкинським поліцейським і суддям від планів поїздки в ЄС при несприятливому збігу обставин доведеться відмовитися. А ось "Газпрому", здається, можна не турбуватися.

Про необхідність зв'язати політичний за своєю суттю "Північний потік - 2" з порушеннями Росією міжнародного та гуманітарного права поки говорять в бундестазі тільки представники "зелених" в особі Омід Нуріпура і вільні демократи, зокрема голова парламентського комітету з прав людини Гіді Єнсен. Судячи з усього, їх заяви так і залишаться демонстрацією їх особистої чи партійної позиції.

А більш успішною протидією будівництва "Потоку" зараз займаються не "зелені" в уряді, а природоохоронні організації Deutsche Umwelthilfe і Німецький союз охорони природи та біорізноманіття, які опротестували видачу дозволу на будівництво газопроводу "Північний потік - 2".

Втім, найбільш дієвою реальною перепоною на шляху путінського проєкту так і залишаться санкційні заходи США. Які вчора були доповнені рішенням про санкції щодо російського трубоукладача "Фортуна" і його власника, компанії KVT-RUS. Складно сказати, чи вдасться за допомогою цих заходів зупинити проєкт, але поки російська "Фортуна" все ще стоїть під берегом, так і не відправившись в датські води для завершення проєкту.

Тарас Паньо

Новини

Популярні теми форуму

analytics