Close button

30 років тому пройшов референдум про автономію Криму

30 років тому пройшов референдум про автономію Криму

У середу, 20 січня, відзначається День Автономної Республіки Крим. Рівно 30 років тому на півострові пройшов референдум, в результаті якого він отримав автономію, повідомляє Обозреватель.

Сьогодні цю тему використовують як аргумент на користь окупації Криму і заперечення злочину. Але, на думку ряду експертів, в непростій історичній і геополітичній ситуації відновлення автономії дозволило зберегти міжнаціональний мир і забезпечити умови для розвитку півострова. Пропонуємо згадати, як це було.

Причини й мета референдуму в Криму в 1991-му

Рівно 30 років тому в Криму пройшов референдум, в результаті якого він отримав автономію

Одним з каталізаторів відновлення автономії Криму, яка існувала в 1921-1945 роках, став процес повернення депортованих кримських татар на півострів і посилення їх національного руху. Крім того, місцеві комуністи хотіли домогтися для себе більшої самостійності, що дозволило б їм залишитися при владі в умовах розвалу СРСР.

Також на той момент в Криму стали проявлятися перші ознаки проросійського сепаратизму. На думку ряду істориків, причиною цього була російська етнічна більшість - згідно з переписом 1989 року, на півострові проживало 62% росіян.

Відновлення автономії дозволило зберегти міжнаціональний мир і забезпечити умови для розвитку Криму

Результати референдуму

20 січня 1991 року в Криму пройшов референдум про відтворення автономії. У бюлетені було одне питання: "Ви за відтворення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки як суб'єкта Союзу РСР і учасника Союзного договору?"

Явка на референдумі склала 81%, 93% з яких підтримали ідею автономної республіки. При цьому в опитуванні брали участь тільки близько 2 тисяч кримських татар.

20 січня 1991 року в Криму пройшов референдум про відтворення автономії

Наслідки референдуму

12 лютого 1991 Верховна Рада УРСР прийняла закон про відновлення Кримської АРСР. А 1 грудня 1991 року відбувся другий референдум, на якому більше половини кримчан підтримали незалежність України.

Сучасна пропаганда Росії і окупаційна влада Криму називають опитування 20 січня 1991 року "першим кроком до кримської весни" в виправдання захоплення української території в 2014 році. Однак насправді він жодним чином не ставив під сумнів приналежність Криму до України. Більш того, на думку ряду експертів, відтворення автономії Криму дозволило зберегти мир, уникнувши міжнаціонального конфлікту, а також забезпечити умови для повноцінного соціально-економічного та культурного розвитку півострова.

Анна Паскевич

Новини

Популярні теми форуму

analytics