Close button

Банківський сектор: експерт озвучив обсяг банківської ліквідності

Банківський сектор: експерт озвучив обсяг банківської ліквідності

Обсяг банківської ліквідності на даний момент є на 20% нижчим за відмітку, яка та досягала рівно рік тому. Цьому сприяли скорочення обсягів чистої кредитної емісії НБУ в 2020 році, повідомляє Курс Украины.

Тенденції вітчизняного фінансового сектора

Проте, ліквідність банківського сектора все ще висока. Даний фактор стимулює банки до вкладень в державні цінні папери, прибутковість по яких майже вдвічі перевищує ставки на міжбанківському кредитному ринку.

При цьому кредитна активність банків знаходиться в діаметрально протилежному положенні. Ефективність інституту фінансового посередництва в Україні є вкрай недостатньою.

Голова Ради НБУ Данилишин каже, що в ситуації, яка склалася, монетарна політика повинна повинна розширити фіскальний простір з метою застосування інструментів стимулювання економічної активності.

Як приклад ефективного інструменту він вказує програму «Доступні кредити 5-7-9%», яка забезпечила вже 8 тис. Позик бізнесу, сума яких перевищує 18 млрд грн. При цьому 2/3 від всього кількість кредитів видано в якості рефінансування вже отриманих колись займiв. Третина, яка залишилася, є кредитами капітальних інвестицій, а також підтримки підприємств в кризових умовах.

Найбільш часто інвестиційні кредити видаються державними банками. Рефінансуванням частіше займаються банки з іноземним капіталом. Що стосується економічної діяльності, 54% кредитів відповідно до умов програми отримали сільськогосподарські підприємства, 18% - підприємства торгівлі та виробництва, 16% - представники переробної промисловості.

Наявні результати реалізації загальнодержавної програми, на думку Данилишина, свідчать про необхідність рекалібровки її параметрів в напрямку стимулювання кредитування підприємств, чия діяльність створює найбільшу додану вартість в межах держави.

Ситуація в Європі

У європейській зоні річний обсяг кредитування нефінансових корпорацій в листопаді склав 6,3%, в тому числі по кредитах на термін від 1 до 5 років - на 15,1%, на термін понад 5 років - на 7,4%.

Обсяг ліквідності банків у другій половині 2020 року зріс майже на 15%, і тепер становить 5 трлн євро.

Такому зростанню сприяло рефінансування Європейського центрального банку - 58%. Решта 42% викликана покупкою активів ЄЦБ.

Глава Ради НБУ відзначив, що цільове рефінансування центрального банку, яке має на увазі збереження вимог банківського регулювання по здійснюваним операціям, сприяє розкриттю потенціалу, що стосується стимулювання кредитної активності банків.

Новини

Популярні теми форуму

analytics